Endringer på Island

islandDet ble tiligere meldt at RÚV skulle bruke samme fremgangsmåte som de har gjort de senere årene når de nå skal sette i gang med utvelgelsen av det islandske bidraget til Eurovision Song Contest 2012 i Baku. Riktignok med noen tilpasninger når det gjelder folkets mulighet til å påvirke hvilke artister og låtskrivere som skulle plukkes ut til delfinalene, men ellers nokså likt. 

Nå meldes det imidlertid at det kommer til å bli en ganske annerledes prosess enn ventet fram mot en vinner av Söngvakeppni Sjónvarpsins 2012. 

Prosessen er allerede i gang, ved at folket har fått sagt sitt til RÚV i forbindelse med hvilke artister de ønsker i SöngvakeppninSjónvarpsins 2012, og også hvilke låtskrivere de ønsker sanger fra. I tillegg er det åpnet for innsendelse av bidrag. Fristen for å sende inn bidrag går ut allerede 10.oktober, så håpefulle bidragsytere har bare en drøy uke på seg før det er for sent. 

For at et bidrag skal godkjennes må det være skrevet av minst en islanding eller en person som er folkeregistrert på Island. I tillegg må den leveres i demoversjon på cd. Dette innebærer at det nå foregår en nokså intens aktivitet i låtskriver- og musikermiljøet på Island. Fra meget solide kilder har escNorge fått høre at flertallet av involverte i årets islandske bidrag også er poteniselle deltagere i neste års nasjonale konkurranse. 

þorunn, som skrev teksten til «Coming Home» har skrevet minst tekster for flere ulike komponister, og Matti har spilt inn demoversjoner av i alle fall tre innsendte bidrag. Det ble understreket at selv om det var han som sang på demoen så innebærer det ikke at det nødvendigvis er han som kommer til å fremføre sangen(e) hvis de skulle bli valgt ut. I tillegg ble det mumlet noe om at både Vignir, Benni og Gunnar visstnok er involvert på låtskriversiden på opptil flere bidrag. 

sjonnisfriendshotel

5/6 av Sjonni’s Friends og tekstforfatter þorunn

I tillegg til dette er det også varslet store endringer i selve formatet på Söngvakeppni Sjónvarpsins 2012. Det vil ikke bli avholdt semifinaler som i de seneste årene, men heller presentasjonsprogrammer der ingen sanger vil bli eliminert. Ifølge foreløpig ubekreftede opplysninger fra en kilde i RÚV vil det bli tre slike presentasjonsprogrammer med tre bidrag i hvert program, noe som innebærer en finale bestående av ni sanger. DIsse sangene vil også spilles på radio i tiden fram mot finalen, for at folk skal kunne bli bedre kjent med sangene og få et skikkelig grunnlag for å velge hvilke(t) bidrag de ønsker å stemme på. 

Det er flere ulike årsaker til at RÚV nå velger å bytte format, en av grunnene er at mange av sangene i tidligere års finaler har hatt stor suksess i ettertid, uten å vinne finalen. Ved at folk nå får sjansen til å lytte til sangene på forhånd håper man at skal gjøre det lettere å stemme fram en vinner som også blir en kommersiell suksess. 

Kilder; ruv.is, visir.is
Bilde;  Wivian R. Kristiansen escNorge.net

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien