Dagens bidrag: Romania

Siste land ut i den andre semifinalen er Romania, et land som på mange måter har knekt ‘Eurovision-koden’ de senere årene. I Malmö er det kontratenoren Cezar og eurodisco-bidraget It’s My Life som skal forsvare de røde, gule og blå fargene.

Romania debuterte i Eurovision Song Contest i 1994, og slet i flere år med å karre seg ut av bunnstriden på resultatlistene. Men tidlig på 2000-tallet løsnet det, og etter innførelsen av semifinaler er Romania et av få land med 100% perfekt kvalifiseringsstatistikk.

Det er gjennom musikkonkurransen Selecţia Naţională at Romania velger ut sitt bidrag til ESC, og der avgjøres resultatet av en 50/50-miks av jurystemmer og telefonstemmer. Det er ofte uenighet mellom folket og juryene når det gjelder hvem de har som sin favoritt, og årets utgave av konkurransen var intet unntak.

I alt 12 bidrag deltok i finalen, deriblant en låt fremført av 2005-representanten Luminita Anghel, og mens publikum ville ha gruppen Electric Fence og deres Emilia som vinner, satte juryene Cezar øverst. Ettersom han også havnet på tredjeplass hos folket, gikk han av med seieren sammenlagt – et knapt poeng foran Electric Fence.

Årets rumenske deltaker, Cezar Florin Ouatu ble født i byen Ploiești i 1980, og fikk musikkinteressen inn fra en tidlig alder. Faren spilte fløyte i det lokale filharmoniorkesteret, og Cezar tok pianotimer og sang i kor fra han var seks år gammel. Som 18-åring begynte Cezar på musikklinjen på universitetet, der han oppdaget sitt talent for opera og valgte å spesialisere seg innen barokkmusikk.

I 2001 ble Cezar tatt opp ved det prestisjetunge Giuseppe Verdi-akademiet i Milano, og etter tre års studier gikk han ut med toppkarakterer. Han har vunnet flere priser, for eksempel «Beste kontratenor» ved Francisco Viñas-festivalen, og han har opptrådt på en rekke av de store operascenene rundt om i Europa, blant annet som Nireno i Julius Cæsar og som Ruggiero i Alcina.

I tillegg til ren opera har Cezar etter hvert også opparbeidet seg erfaring innen andre musikksjangre. Han har sunget sammen med både Bobby McFerrin og Magda Olivero, og den greske komponisten Vangelis har spesialskrevet en sang til Cezar. I 2012 slapp han pop-operasingelen Cinema Paradiso, og senere i år gir han ut et helt album innen denne kategorien, kalt The Voice, som i følge Cezar selv er en hyllest til kjærligheten. Samtidig fortsetter Cezar sin karriere innen klassisk musikk, og han har allerede planlagt konserter med store operasangere som Andrea Bocelli og Angela Gheorgiu.

Først er det imidlertid Eurovision Song Contest som står på programmet, og der skal Cezar fremføre låten It’s My Life. Tekst og musikk er ved Cristian Faur, som har deltatt som komponist i Selecţia Naţională mange ganger, og som gikk helt til topps med bidraget Let Me Try i 2005. Da sang Luminita Anghel låten til en 3. plass i Kyiv, noe som (sammen med Paula og Ovis resultat fra Telenor Arena) fremdeles er Romanias beste ESC-resultat.

Budskapet i It’s My Life handler om hvor verdifull kjærligheten er, og at man ikke må finne på å kaste den bort i det korte livet man lever. Låten mikser elementer fra pop, opera og dubstep, og sys sammen av Cezars særegne stemme som har skaffet ham både svorne tilhengere og innbitte motstandere blant ESC-fansen. Cezars store innlevelse og levende mimikk på scenen har også skaffet dette rumenske bidraget mye oppmerksomhet, og låten er utvilsomt et av årets mest omtalte på godt og vondt.

Med startnummer 17 avslutter Romania semifinale 2 i Malmö den 16. mai. Landet har vært å se i ESC-finalen hvert eneste år siden 2002, og har tre topp 10-plasseringer å skilte med, senest i 2010. De siste par årene har landet plassert seg rundt midten av resultatlisten i finalen, med en 17. plass for Hotel FMs Change i 2011 og en 12. plass for Mandingas Zaleilah i 2012.

Om det blir en ny finaleplass på landet i år, og hvor høyt Cezar i så fall kan ta Romania på resultatlistene, får vi svar på om knapt to uker.


Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien