Dagens bidrag: Hellas

Neste land ut i andre semifinale har knekt ‘Eurovision-koden’ og kvalifisert seg til finalen i samtlige år siden 2004. Denne gangen satser de dog mer risikabelt, med en låt som kanskje mer enn noen annen i år fortjener merkelappen «elsk eller hat».

Hellas representeres i år av gruppen Koza Mostra, som ble dannet for litt over et år siden. De spiller musikk i sjangeren Balkan-ska, og har på kort tid oppnådd stor popularitet både i hjemlandet og andre steder på Balkan. Koza Mostra består av fem unge menn som både synger og spiller på egne instrumenter – Ilias Kozas er vokalist, Christos Kalaitzopoulos spiller trekkspill, Vassilis Nalbantis trakterer trompet, Stelios Siomos spiller gitar og Alex Archontis håndterer trommene.

Med seg på laget har Koza Mostra fått den kjente folkemusikeren Agathonas Iakovidis. Han har levd av musikken siden 1973, og har blitt en av Hellas’ fremste representanter for den greske folkemusikkstilen rebetiko. Rebetiko betegnes som en mer urban form for folkemusikk med sterke innslag av rytmer, og den ble mye brukt som protestmusikk mot militærdiktaturet i Hellas på 1960- og 70-tallet. Iakovidis har gjennom årene utgitt et titalls plater, vunnet tallrike priser og turnert både i hjemlandet, i Europa og i USA.

Koza Mostra og Agathonas Iakovidis fant altså sammen foran årets greske uttakelse til ESC, som fulgte samme mønster som i de siste årene. Finalen besto av fire artister med hver sin låt, men i motsetning til i fjor gikk den ikke av stabelen på et kjøpesenter, men i Gazi Music Hall i Athen gjennom et samarbeid mellom TV-kanalene ERT og MAD TV.

Publikum og juryer i en 50/50-miks stemte frem Koza Mostra og Agathonas Iakovidis med bidraget Alcohol Is Free som vinner. Låten, som består av både pop-, ska- og folkemusikkelementer er skrevet av Stathis Paxis, og historien bak den mye omtalte teksten omhandler visstnok et tilfelle da bandet gikk ut for å feste og endte opp med å drikke mer enn de burde fordi en liten stemme hvisket i øret deres at «alkoholen var gratis»…

Hellas har det siste tiåret opparbeidet seg stolte tradisjoner i Eurovision Song Contest. Landet har kvalifisert seg til finalen i samtlige forsøk siden semifinalen ble innført i 2004, og har blant annet en seier og to tredjeplasser å se tilbake på. I fjor ble det nok en finaleopptreden for landet, men for første gang siden 2004 endte Hellas utenfor topp 10 da Eleftheria Eleftheriou og etnopoplåten Aphrodisiac «bare» ble nr. 17 i Baku.

Dette ønsker selvsagt Koza Mostra og Agathonas Iakovidis å forbedre når de går på scenen med startnummer ni i den andre semifinalen den 16. mai. Om resten av Europa vil åpne tappekranene, la alkoholen flyte fritt og danse i vei til de greske rytmene, gjenstår å se.

Del:
Relaterte artikler