Kasakhstan: To skritt frem – ett tilbake

Den landlåste nasjonen midt i Asia, Kasakhstan, har helt siden 2008 forsøkt å ble medlem av EBU. Til i dag har landet ikke blitt funnet å være kvalifisert som medlem av organisasjonen.

For noen dager siden stormet derimot Twitter over av rykter, der landets store TV-selskap Khabar omsider hadde innfridd kravene og at EBU-medlemsskapet var i boks. Eurovision-familien var trolig en deltaker i pluss, men det viste seg raskt å kun være delvis riktig:

EBU var raskt ute å bekreftet at Kasakhstan og Khabar var inne i varmen, men kun som assosiert medlem.

Det vil si at landet får tilgang til EBUs store organisasjon, men i begrenset omfang. Blant annet inkluderer ikke medlemsskapet rettigheter til verken å sende innkjøpte rettigheter eller delta i konkurranser.

Å se Kasakhstan i Eurovision 2017 virker dermed nokså, om ikke helt, usannsynlig.

Kan så landet bli et fullverdig medlem av EBU i fremtiden? Selv om landet på alle måter er en sentral-asiatisk nasjon, er også Kasakhstan geografisk et av verdens største land. Så stort at den vestre delen faktisk ligger innenfor Europas grenser. Flere andre EBU-land har jo sin beliggenhet både delvis og ute av Europa, men i Kasakhstans tilfelle er nok ikke dette nok da landet på ingen måter har kulturelle bånd til vår verdensdel. Eneste utvei til fullt medlemsskap må være om landet blir medlem av Europarådet, og der er nok døren lukket riktig så godt.

I tillegg har TV-selskapet begrensede midler og har ikke lengre råd til å sende Eurovision, slik de har gjort de siste årene. TV-ratingene var også for disse årgangene svært labre i landet.

Nettstedet Esckaz spekulerer allikevel i at landet på en eller annen måte kan bli involvert i 2017-utgaven av ESC, med utgangspunkt i at hovedstaden Astana er vert for Expo-2017. Det spørs nok ikke om det blir bare med drømmene, da det utenom nettstedet knapt virker å være noe som helst interesse i landet.

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien