Dagens bidrag: Israel

Tradisjonen tro skal vi her på escNorge også i år ta dere lesere igjennom årets 43 bidrag. Gjennom denne serien skal vi passe på at dere blir litt bedre kjent med artisten(e), hvem som har skrevet bidraget og ikke minst litt om landet de representerer. Årets presentasjoner går alfabetisk, og i dag har vi kommet frem til Israel.

ISRAEL
Hovedstad: Jerusalem
Antall innbyggere: 8 476 600
Landets kringkaster: IBA
Debuterte i esc: 1973
Beste plassering: 1 i 1978,1979 og 1998
Dårligste plassering: 24 plass i semifinalen i 2007

Israel regnes som en av de gamle traverne i Eurovision. Landet debuterte i Luxembourg i 1973 med Ilanit og oppnådde en fjerdeplass. Deres første seier kom i 1978 med Izar Cohen og Alphabeta. På hjemmebane i 1979 klarte Gail Atari & Milk & Honey å vinne. Etter dette gikk det noen år, før Dana International i 1998 kunne ta med en seier tilbake til Israel. 

De siste årene har det ikke gått så veldig bra for Israel. Før 2015 hadde de stått utenfor finalen siden 2010. I fjor nådde de finalen og endte tilslutt på en hederlig 9 plass med Nadav Guedj og hans Golden Boy. 

Årets israelske representant heter Hovi Star, og skal synge låten Made Of Stars. Årets israelske bidrag er skrevet og komponert av Doron Medalie, som også sto bak landets Wien bidrag. 

Hovi vant i slutten av februar landets nasjonale utvelgelse. Utvelgelsen er et talentprogram, der deltagerne må oppnå en viss prosent for å komme videre til neste nivå. I finalen sto det tilslutt mellom Hovi og Nofar Salman. Med 1 % margin var det Hovi som vant. 

Hovav Sekulets, som er Hovi Stars egentlige navn ble født i Israel i 1986. Han ble introdusert for musikk når han var 14 år gammel. 

Under sin obligatoriske militærtrening, var han også med i et band. Etter endt militærtrening fortsatte Hovi å lage og utgi musikk. Han deltok i den israelske versjonen av Idol, og endte tilslutt opp på en syvende plass i den syvende sesongen av programmet. Det var i israelsk idol han startet med sitt artistnavn Hovi Star.

Etter Idol deltagelsen i 2009, fortsatte han med musikkarrieren. I tillegg til å synge har han også vært stemmen til flere kjente figurer i hebraiske versjoner av Disney filmer, og andre animerte filmer. 

I 2015 meldte han seg på Israels utvelgelse, og som skrevet, og ikke minst som vi alle vet, vant han dette programmet. 

Låten han fikk valgt til seg selv var Made Of Stars. I finalen var denne en mye mer rockete og uptempo versjon. Etter en del kritikk fra media og esc fans etter seieren, ble låten endret. Made Of Stars fremstår i dag som en ballade. 

Israel ligger ca på midten på bettinglistene. Det skal derfor mye til før vi tar turen til Israel neste år. Når det gjelder å kvalifisere seg til finalen derimot, ligger Hovi godt innenfor topp ti i sin semifinale. 

Hovi Star og Israel er i år å finne i den andre semifinalen, der han skal opptre med startnummer 4. 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien