Dagens bidrag: Kroatia

Tradisjonen tro skal vi her på escNorge også i år ta dere lesere gjennom alle de konkurrerende bidragene – 43 i tallet. Gjennom denne serien skal vi gjøre dere bedre kjent med artisten(-e), hvem som har skrevet bidraget og ikke minst litt om landet de representerer. Årets ‘dagens bidrag’ går alfabetisk, og i dag er det Kroatia som står for tur.


KROATIA
Hovedstad: Zagreb
Antall innbyggere: 4,2 millioner
Kringkaster: HRT (Hrvatska radiotelevizija)
Debuterte i ESC: 1993
Beste plassering: 4. plass i 1996 (Sveta ljubav) og 1999 (Marija Magdalena)
Dårligste plassering: 16. plass i semifinalen i 2007 (Vjerujem u ljubav)


Kroatia gjør comeback i Eurovision Song Contest etter å ha stått over de to siste årene. Landet var lenge det mest suksessfulle av de tidligere Jugoslavia-republikkene, med seks topp ti-plasseringer på syv år mellom 1995 og 2001. Men utover på 2000-tallet snudde ESC-lykken for Kroatia, og etter innføringen av semifinaler i 2004 har landet bare vært å se i finalen ved fem anledninger. Etter at kroatene for fjerde år på rad røk ut i semifinalen i 2013 tok de en pause på ubestemt tid – men nå er de altså tilbake.

TV-kanalen HRT har gått for intern utvelgelse i år, både av artist og låt, og valget falt på Nina Kraljić og balladen Lighthouse. 24 år gamle Nina er mest kjent for å ha vunnet 2015-utgaven av Kroatias The Voice, og har på kort tid blitt svært populær i hjemlandet. Hun ble født i byen Lipovjani i 1992 og gjorde seg bemerket for første gang da hun deltok i realityshowet Got Talent som 17-åring. Etter å ha endt på en 10. plass i konkurransen ble musikkarrieren satt på vent mens hun fullførte gymnaset, men hun rakk å dubbe roller i flere tegnefilmer på si’.

nina kraljic hrt

Foto: HRT (c)

Med deltakelsen i The Voice – Najljepši glas Hrvatske i 2015 kom Nina tilbake i rampelyset med et smell. Hun tok publikum med storm med sin varme stemmeprakt, og gikk til topps i konkurransen etter å ha fått over en million telefonstemmer i finalen. Etter seieren ga Nina ut singelen Zaljuljali smo svijet og hanket inn tre nominasjoner til Croatian Music Awards før det ble kjent at hun var blitt valgt ut til å representere hjemlandet i ESC 2016 med Lighthouse.

Lighthouse er en kraftfull ballade med new age-overtoner, og er skrevet av Andreas Grass og Nikola Paryla, som tidligere blant annet har vært med på å skrive Østerrikes bidrag i 2013, Shine. Teksten handler om å finne sin vei i mørke farvann, og at kjærligheten kan være som et fyrtårn som leder oss til trygghet. Videoen til låten ble spilt inn på øya Hvar ved Adriaterhavskysten og ble offentliggjort den 7. april. I Stockholm ble Lighthouse trukket i første halvdel av første semifinale den 10. mai, og har senere blitt tildelt startnummer fem, mellom Ungarns og Nederlands låter.

I årets Eurovision håper selvsagt Nina Kraljić å bli den første som tar Kroatia til en finale siden Igor Cukrov med Lijepa Tena i 2009. Skal vi tro bookmakere og ulike fan-avstemninger er det store sjanser for at dette vil lykkes, da de har trykket Nina og Lighthouse til sitt bryst og tipper låten høyt på resultatlistene. Så gjenstår det å se om disse forhåndsspådommene slår til…

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien