Dagens Bidrag – Latvia.

Tradisjonen tro skal vi her på escNorge også i år ta dere leser igjennom årets 43 bidrag. Gjennom denne serien skal vi passe på at dere blir litt bedre kjent med artistene, hvem som har skrevet bidraget og ikke minst litt om landet de representerer. Årets serie går i alfabetisk rekkefølge, og dagens land er Latvia.

Hovedstad: Riga
Antal indbyggere: 2.290.300
Landets Kringskaster: LTV
Debuterte i ESC: 2000
Dårligste plassering: 19. plass i Semifinalen i 2009
Bedste plassering: 1. plass i 2002

Baltikum staten Latvia representeres i år av Justs, og han stiller på scenen i Stockholm med låten ”Heartbeat”. Både melodi samt tekst er komponert og skrevet av fjorårets latviske representant; Aminata Savadogo, der med sin 6. plass i finalen, sætter en vis forventning til Justs reise om 1 måneds tid.

Latvia valgte i fjor å skifte deres oprindelige nasjonale konkurranse ”Dziesma” ut med talent-konkurransen; ”Supernova”. Årets kvinne bak låten ”Heartbeat”, Aminata Savadogo, vandt i fjor de eftertragtede billetter til Wien, og her tok hun en flott 6. plass hjem. I år valgte hun å stå bak Justs Sirmais, bedre kendt som Justs.

Ovenpå flere magre år, gav sukseen i fjor blod på tanden, og den latviske kringskaster, LTV, modtok 120 bidrag til Supernova, og ligeledes på artistholdet, var der en øket interesse for å forsøke lykken i konkurransen. Efter en kyndig gjennomgang av alle bidrag og artister, fandt en ekspertjury 20 bidrag til årets Supernova, og 19 artister fikk sjansen for å vise sit værd. 4 respekterede fagfolk fra latvia utgjorde ekspertjuryen, som bl.a. skulle guide deltakerne, men som også hadde en vigtig stemme, når der skulle velges bidrag videre i konkurransen. I ekspertjuryen fandt man bl.a. Kaspars Roga fra gruppen Brainstorm, som tok Eurovisionen med storm, da landet deltok for første gang.

2 delfinaler blev afholdt, og fra hver av dem, gik 4 bidrag videre til en semifinale. ” bidrag valgte seerne via vanlig avstemning, og 2 bidrag valgte ekspertjuryen. Igjen i semifinalen blev der valgt 4 bidrag videre til finalen, ud fra samme prosedure. Justs var markant ved avstemningerne både ved delfinalen og semifinalen, og den delfinale han stillede i, hadde markant flere stemmer, end man hadde i den andre delfinale. Troen på seier til Justs i finalen var derfor ganske høy, og det holdt da også til slut, da finalen skulle afgjøres. Kvelden blev afgjort av seerne, og Justs seirede over Catalepsia med låten ”Damnation”. Seieren blev dog ikke så markant, som det hadde vist sig ved delfinalen og semifinalen, her blev det knapt 2.000 stemmer som skilte dem. Herfra var der langt ned til de 2 øvrige deltakere i finalen, som fik hhv. 12.000 og 13.ooo færre stemmer, end 2. plassen.

Justs Letland

21-årige Justs har beskeftiget sig med musik, siden han var 6 år gammel. Han har bl.a. gået på Riga Katedral Kor Skole, og det har lagt et godt grundlag for hans musikalske reise. Han studerer til sanglærer i Riga, og så modtager han undervisning i management – og så drømmer han om at åpne sin egen alternative musik skole.

I første omgang bliver det dog en tur til Stockholm som det gælder. Her stiller han med moderne og elektroniske noter, og sætter selv et lidt funky og råt islæt på låten. Det store spørgsmål er så, om han kan matche fjorårets flotte plassering, og derved også vise, at mange års forholdsvis magre plasseringer, endelig er blevet vendt til sukses for Baltikum-staten.

Justs og Latvia stiller i den 2. semifinale, hvor de har fået den store ære å åpne ballet, da de indtager scenen som land nr. 1. Det er i øvrigt samme semifinale, som bl.a. Norge stiller i.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien