Dagens bidrag: Slovenia

Frem mot Eurovision i mai skal vi her i escNorge bruke tiden til å presentere alle årets bidrag. Det blir ett nytt bidrag hver dag, og dagens land er Slovenia.

Slovenia debuterte i Eurovision Song Contest i 1993, og dette blir deres deltagelse nummer 24 i rekken. Siden semifinalene ble introdusert i 2004, har landet kvalifisert seg til finalen fire ganger. De to siste årene har det endt med exit i semifinalen. I år som de fleste år valgte RTVSLO å arrangere en nasjonal finale for å velge deres bidrag. EMA 2018 bestod av 1 semifinale og 1 finale. I semien deltok 16 bidrag, og av dem gikk 8 videre til finalen. I finalen gikk Lea Sirk seirende ut med låta «Hvala, Ne!», mens andreplassen gikk til gutteduoen BQL, som også i fjor måtte ta til takke med andreplassen.

Årets slovenske representant Lea Sirk er 28 år gammel og kommer fra den slovenske kystbyen Koper. Hun startet å lære om musikk allerede som femåring, og hun har studert ved musikk-høgskolen i Geneva. i 2001 begynte hun å delta i ulike musikk- og talentkonkurranser. I mange av disse tok hun en av de høyeste plasseringene. Hun spiller fløyte og har spilt i flere orkester rundt om i Europa. Synging har allikevel alltid vært Leas store lidenskap, og i 2005 fikk hun prisen for årets mest lovende unge sanger i en internasjonal musikkonkurranse i Köln.

Dette er ikke første gang Lea har vært med i Slovenias utvelgelse EMA, hun deltok også i 2009 og 2010, men da uten å vinne. Dette blir heller ikke første gang Lea står på en ESC-scene, for hun koret nemlig for Tinkara Kovac i 2014 og for Manuella i 2016.

Hun har nylig deltatt i den lokale versjonen av programmet «Your Face Sounds Familiar», et program der man blir sminket og kledd opp som diverse kjente artister også skal deltageren tolke den artisten på best mulig måte. Dette programmet har vår representant Alexander Rybak også deltatt i, han imponerte stort i den russiske utgaven av programmet, og kom på andreplass. Lea imponerte også stort i programmet med blant annet en tolkning av fjorårets ESC-vinner Salvador Sobral.

«Hvala, ne!» er en uptempo-låt med et tydelig elektronisk lydbildet. Tittelen på låta kan på norsk oversettes til «Nei, ellers takk». Teksten til låta er skrevet av Lea selv, mens hun og Tomy DeClerque har komponert melodien.

Slovenia og Lea Sirk deltar i den andre semifinalen, torsdag 10. mai. Her har de fått startnummer 17 som er nestsiste bidrag ut i semifinalen.

Hvordan vil Slovenia gjøre det i Lisboa? Slovenia 2018

  • De kan vinne!
  • Tror de kan nå topp 5.
  • De havner på øverste halvdel.
  • I finalen, men ikke så veldig høyt opp.
  • De strander nok i semifinalen.
  • Nei, dette lukter det 0 poeng av!

Stem

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien