Dette er fansen bak verdens største musikkonkurranse: Eli Stenberg & Jan-Erik Skjeggerud

Velkommen til escNorges nye serie som vi har valgt å kalle «Dette er fansen bak verdens største musikkonkurranse».

I denne serien vil vi i escNorge presentere noen av de mange fans i landet som er fan av denne fantastiske konkurransen, nærmere bestemt Eurovision Song Contest (ESC). I denne serien vil dere få bli kjent med ulike fans, og høre hva deres forhold er, til nettopp Eurovision! De første ut i denne serien er det forlovede samboerparet Eli Stenberg og Jan-Erik Skjeggerud.

Eli Stenberg

Navn: Eli Stenberg
Alder: 47
Yrke: Senior Payroll Specialist i et konsulentselskap
Hobby/Fritid: Spiller i to korps i Oslo (Sinsen Ungdomskorps & Østre Aker Musikkorps). Ellers ivrig med strikkepinnene.

Elin, hva er ditt favorittbidrag i Eurovision gjennom tidene?
– Det må være Waterloo med ABBA!

Hva er ditt favorittbidrag som har deltatt i Melodi Grand Prix da?
– Det er Alexander Rybak med Fairytale.

Hva er ditt favorittår i Eurovision?
– Det er 1985.

Hva er ditt favorittår i Melodi Grand Prix?
– Det er 2011.

Hva er ditt beste Eurovision minne?
– Det året Alexander Rybak vant med Fairytale hadde korpset mitt øvd den inn i forkant av den internasjonale finalen. Da der var klart at Rybak vant fikk vi sms om at notene på Fairytale skal taes med på all spilling 17. Mai. Noe som endte med at den ble spilt annenhver låt / marsj hele dagen, også foran Slottet direkte på NRK.

Hva er ditt beste Melodi Grand Prix minne?
– Å sitte blant fansen til Stella Mwangi da det ble klar at hun vant i 2011.

Hva betyr MGP/ESC for deg?
– Det betyr mye! Det har spesielt de siste årene gjort at jeg har blitt kjent med mange fine mennesker.

Hvorfor er du fan av MGP/ESC?
– Det begynte som en tradisjon at vi så på det hjemme, men etter at jeg flyttet til Oslo fanget hele totalkonseptet meg.

Når ble du fan av MGP/ESC?
– Skikkelig fan ble jeg for 5-6 år siden, men har sett på det siden Bobbysocks vant.

Var det noe som gjorde at du ble fan? En ytre påvirkning eller noe?
– Den store interessen kom da jeg snublet over «Tangens Grand Prix Boble» på Facebook. Fordi jeg så den genuine interessen folk hadde der.

Hva liker du med MGP/ESC?
– Stemningen og interessen rundt, en del bra musikk, og mange flotte fans!

Er det noe du ikke liker med MGP/ESC?
– Avstemmingsprosessen..

Hva mener du kan forbedres med MGP/ESC?
– Ikke gjøre det for stort og dyrt. Digger perioden med live orkester, og vil gjerne ha det tilbake.

Hvordan er MGP/ESC i fremtiden? Hva ser du for deg? Hva håper du på?
– Jeg vil ha tilbake liveorkester. De skapte en fantastisk stemning!

Jan-Erik Skjeggerud

Navn: Jan-Erik Skjeggerud
Alder: 50
Yrke: Trafikkleder i Sporveien T-bane
Hobby/Fritid: Drevet med musikk på amatørbasis siden han var 8 år. Genuint interessert i musikk på generell basis. Spiller i Sinsen Ungdomskorps samt Østre Aker Musikkorps. Utdannet innenfor sosiologi, samt medier og kommunikasjon. Tidligere jobbet litt som journalist. Veldig interessert i «alt rundt store tv produksjoner som MGP/ESC. Hvilke bildeutsnitt som velges, hva slags kameravinkler som velges og den type ting, altså hva som som faktisk frembringer det showet vi til slutt ser på skjermene hjemme hos oss selv.»

Jan-Erik, hva er ditt favorittbidrag i Eurovision gjennom tidene?
– Mitt favorittbidrag i ESC? Den er vanskelig, fordi det er så mange å velge mellom. Men skal man velge seg kun en låt, så tror jeg det må være «Love shine a light» med Kataraina and The Waves.

Hva er ditt favorittbidrag som har deltatt i Melodi Grand Prix da?
– Også her er det mange man kunne nevnt, bl.a de fleste med Jahn Teigen, Bobbysocks, Secret Garden, Dizzie Tunes, Nissa Nyberget m.fl. Men jeg er nokså tradisjonell og svarer «Fairytale». Det er noe ved låten som fanger meg og som gjør at jeg bare elsker den låta når jeg hører den.

Hva er ditt favorittår i Eurovision?
– Det må bli 2009 når Alexander Rybak vant hele greia. Det var så moro å se, og det at han også var en verdig vinner i form av at han fikk flest stemmer og satte rekord var bare stort.

Hva er ditt favorittår i Melodi Grand Prix?
– Det må være 2011. Har en kollega på jobben, som jobber for Beyound 51. Dette år fortalte han at han måtte ha litt fri, fordi han skulle delta i MGP med en låt. Alt var svært hysj, hysj, men vi fikk høre noen utdrag etterhvert og mente at han muligens satt på en vinner. Låta var «Haba,haba». Så da vi var i Oslo Spektrum og så Stella vinne, var det ett skikkelig høydepunkt. At min kollega da måtte ha enda mer fri, for å reise Europa rundt og promotere låt, ble løst med ett smil. Var mange som stilte opp, for at Norges ESC håp skulle promoteres best mulig.

Hva er ditt beste Eurovision minne?
– Det er faktisk to. Det ene er at jeg på generalprøven under ESC 1996 i Oslo fikk møte Egil Monn-Iversen. Det var stort for en som, i 2019, har drevet med korpsmusikk i nærmere 42 år. Å få møte selveste gudfaren i norsk underholdningsmusikk. Det andre minnet er fra 2009. Man var ganske sikker på at Rybak også hadde en internasjonal vinner. Så vi i Sinsen Ungdomskorps skaffet oss ett arrangement på låta, og øvde den inn før den store kvelden, 16. mai i Moskva. Rybak vant jo, så da tok vi frem marsjen og var klar for å spille den på selveste nasjonaldagen. I barnetoget på Karl Johan spilte vi «Fairytale» annenhver gang med de andre marsjene vi har i marsjheftet. Og det å se publikum stå å danse og synge med langs marsjruten var bare stort.

Hva er ditt beste Melodi Grand Prix minne?
– Da er vi tilbake i 2011 hvor Stella Mwangi vant. Å få følge prosessen fra nærmest skrivebordet til seier i Spektrum var veldig interessant. Å få møte alle bak og ikke minst Stella, før hun gikk på scenen var også herlig.

Hva betyr MGP/ESC for deg?
– MGP/ESC betyr for meg mengder av musikk og forskjellig type musikk. Noe bare elsker man, men andre bare må man hate. Det er livlig, moro, og ren glede.

Hvorfor er du fan av MGP/ESC?
– Fordi jeg elsker musikken, konkurranseelementet, vi skal være best og ha det kuleste innslaget. Og det at man har møtt andre både i «bobbla» (red.amn: Tangens Grand Prix Boble), og MGP klubben, som har andre inngangsverdier til dette universet, men som man alikevel kan diskutere, ha det moro med og faktisk tull og tøyse sammen med, har gjort at jeg nok har gått fra en «vanlig» fan til en som er villig til å bruke tid på dette.

Når ble du fan av MGP/ESC?
– Det har jeg vel vært hele livet, ihvertfall så langt tilbake som jeg kan huske.

Var det noe som gjorde at du ble fan? En ytre påvirkning eller noe?
– Jeg vokste opp i den tiden man kun hadde en kanal på tv og det var NRK. Grand Prix på lørdagskvelden ble da ett samlingspunkt. De første årene så man det sammen med foreldrene, senere ble man invitert til Grand Prix partyer, hvor alt fra musikk til kostymer og fremføring ble kommentert og bedømt.

Hva liker du med MGP/ESC?
– At det er fordomsfritt, hudfarge, religion eller legning spiller ingen rolle. Alle deltagerne stiller med like muligheter og alle er der for å gjøre det beste for akkurat sitt land.

Er det noe du ikke liker med MGP/ESC?
– At man, i de siste årene, har begynt å blande politikk inn i konkurransen. Jeg mener at man skal være for gode til å bruke en fremføring i ESC til å fremføre politiske budskap. Og at man akkurat for den ene uken i året, bør legge uvennskap mellom land bort, slik at alle land kan få delta om de vil. Dette bør være en åpen arena, hvor land møtes i konkurranse om den beste låta og det beste showet.

Hva mener du kan forbedres med MGP/ESC?
– Juryordningen er vel noe man kan se på. Det blir litt spesielt at ett land som hverken er på topp hos fagjuryen, eller hos seerne gjennom telefonstemmer, faktisk blir vinner. Ellers synes jeg MGP/ESC klarer å følge med i tiden og forandrer seg slik at det har livets rett fortsatt.

Hvordan er MGP/ESC i fremtiden? Hva ser du for deg? Hva håper du på?
– Jeg håper at man kan fortsett stort sett slik det er i dag, men at man tar innover seg at det som var bra i går, kanskje ikke er så bra i dag og at man henger med i utviklingen. Synes programmet i dag har funnet en form som fungerer. Kanskje man bør se på utvelgelsen av deltagere? 40 land er mye, selv fordelt på to semifinaler. Finalen blir nok i lengste laget, kanskje bare de fem beste fra hver semifinale skulle gått videre, slik at man satt igjen med 15 deltagere i finalen?, og at man gjorde noe med selve presentasjonen av stemmene slik at programmet kanskje ble litt kortere? Jeg ser for meg at programmet, forhåpentligvis, forsetter som i dag, med mindre justeringer i forhold til tid. Hva jeg håper på? At Norge snart kommer opp med en vinnerlåt, slik at vi igjen får dette elskelige sirkuset på norsk jord.

Siden dere er forlovet, og samboere, så lurer sikkert folk på om MGP/ESC var noe av grunnen som førte dere sammen? At det var en felles interesse som dere fant hverandre igjennom? Hvis det var en ren tilfeldighet, hvordan fant dere ut at dere begge delte samme interesse?
– Vi traff hverandre via Internett, via gode gamle mirc. Musikk fant vi raskt ut at var en felles interesse (begge spiller jo i samme korps), mens MGP/ESC kom gradvis.

Vi takker Eli Stenberg og Jan-Erik Skjeggerud for å ha satt seg tid til å stille til intervju for escNorge!

Vil du gjenhøre favorittene til Eli og Jan-Erik? Ikke noe problem! De finner du her:

Vil du være med i denne serien? Det er mange i køen før deg, men dersom denne serien fortsetter så kan de hende vi vil finne en plass til deg også. Send inn dine svar til: [email protected]

Husk bilde av deg selv, og litt om deg selv!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien