Hviterusslands BTRC ute av EBU?

Det ryktes på ulike fansider med tilknytning til Hviterussland at landets kringkaster BTRC nå er kastet ut fra European Broadcastring Union (EBU)

Onsdag kveld denne uken begynte det å komme rapporter fra ulike fan-drevne nettsteder om at EBU har kastet Hviterusslands nasjonale kringkaster BTRC ut av det felles-europeiske mediesamarbeidet. Det skal ligge flere årsaker bak utkastelsen, BTRC har i lengre tid vært i konflikt med EBU. Årets hviterussiske ESC-bidrag ble i april nektet innslipp i konkurransen på bakgrunn av politisk innhold og propganda-anklager fra et samlet ESC-miljø.

Opposisjonen i det autoritært styrte landet engasjerte seg også sterkt i saken, og fikk uttelling for engasjementet i slutten av mai. Etter at et irsk passasjerfly ble tvunget til å lande i Minsk slik at regimet fikk arrestert en profilert opposisjonspolitiker fikk EBU nok av regimet, og sendte da ut en pressemelding om at BTRC var blitt suspendert fra EBU.

Det har så langt ikke kommet noen uttalelser fra hverken BTRC eller EBU om saken, men landets mest kjente opposisjonspolitiker Svetlana Tikhanovskaya har fra sitt eksil i Litauen kommentert saken på sin Twitter-profil. Tikhanovskaya skriver «We welcome @EBU_HQ decision to exclude Belarusian State TV BTRC from the Union. Regime’s relentless gruesome propaganda broadcasting violence, torture of political prisoners, inciting hatred against people demanding democracy invited this extraordinary but well-deserved ban.»

Det kan se ut til at ESC i overskuelig fremtid må klare seg uten Hviterussland, da det ikke er andre kringkastere i landet som er medlemmer av EBU og kan ta over stafettpinnen etter BTRC. EscNorge følger saken videre.

Del:
Relaterte artikler