Fakta
Land Serbia og Montenegro
Kringkaster Udruženje javnih radija i televizija (UJRT)
Debuterte  Istanbul 2004
Seiere  

Serbia og Montenegro er det eneste landet som har deltatt, og fått en plassering i Eurovision, uten å sende et bidrag til konkurransen. Landet rakk bare å delta tre ganger før det ble oppløst, men gjorde det likevel svært bra de to første årene.

Bidrag

2000-årene

Serbia og Montenegro har deltatt tre ganger i Eurovison med totalt to bidrag. I 2006 ble ikke landets to kringkastere enig om hvilket bidrag kringkastingsunionen Udruženje javnih radija i televizija (UJRT) skulle sende til Eurovision. Gruppen No Name hadde vunnet den nasjonale uttakingen, men på grunn av anklager om stemmejuks i den montenegrinske juryen valgte UJRT å trekke seg fra Eurovision dagen etter fristen for innsending av bidrag.

Serbia og Montenegro måtte dermed være med og stemme i semifinalen og finalen. De serbiske og montenegrinske stemmene i semifinalen kom bare fra Serbia fordi semifinalen ikke ble sendt i Montenegro. Landet var opprinnelig direktekvalifisert til finalen, men mistet plassen, som ble gitt til Kroatia. Offisielt fikk Serbia og Montenegro 24. og sisteplass i semifinalen, uten poeng, ikke engang null.

Landets første representant var Željko Joksimović, som senere skulle få et stort navn i Eurovision som artist og/eller låtskriver for Serbia, Montenegro og Bosnia-Hercegovina, i tillegg til å være programleder i 2008. Året etter fulgte Serbia og Montenegro opp med No Name, som også skulle vært landets representant i 2006.

År Artist Låt Språk Finale Poeng Semi Poeng
2006 –   Ingen bidrag 24
2005 No Name «Zauvijek moja» Montenegrinsk 7 137 Topp 12 året før
2004 Željko Joksimović «Lane moje» Serbisk 2 263 1 263

Det ble en pangstart på Eurovision-eventyret for Serbia og Montenegro. «Lane moje» vant semifinalen, og endte på andreplass i finalen. Den gode plasseringen gjorde at landet var direkte i finalen i 2005, og også dette året kom landet høyt opp på poengtavlen. Så kommer 2006, og Serbia og Montenegro trekker seg. Landet må gi fra seg finaleplassen til Kroatia, og får automatisk 24. plass i semifinalen i stedet.


← Serbia • Serbia og Montenegro • Slovakia →