Melodi Grand Prix 1961
Dato Lørdag 18. februar 1961 (opptak fra tidligere på dagen)
Sted Studio A (bidragene) og Studio B (juryen)
Oslo
Programleder Studio A: Erik Diesen
Studio B: Odd Grythe
Arrangør Norsk rikskringkasting (NRK)
Bidrag 5
Stemmesystem 100 % jury – hvert jurymedlem fordelte 10 poeng fritt
Vinner «Sommer i Palma» av Per Asplin / Nora Brockstedt
Resultat i ESC 7. plass; 10 poeng (fremført av Nora Brockstedt)

Melodi Grand Prix 1961 var den andre utgaven av konkurransen, og for første gang ble hver låt fremført av to forskjellige artister; først med et lite orkester og så med et stort orkester. Dette året var det lille orkesteret Willy Andersens kvartett, mens det store orkesteret var Kringkastingsorkesteret under ledelse av Øivind Bergh.

I Dalane Tidende kunne man lese følgende melding fra NRK i forbindelse med den norske finalen: «Norsk Rikskringkasting har innbudt amatører og profesjonister til slager-melodi- og tekstkonkurranse i forbindelse med Eurovisjonens Melodi Grand Prix (Eurovision Song Contest red.anm.) i Cannes 18. mars».[efn_note]Dalane Tidende. (1961, 30. januar). Hentet 11. september 2019 fra https://www.nb.no/items/dee8074245c45d7c61b4cc6e2b7ec34b?page=0[/efn_note]

Kritikken mot MGP startet allerede det andre året konkurransen ble arrangert. Opprinnelig skulle åtte bidrag deltatt i finalen, noe NRK senere kuttet til fem. Morgenposten var først ute med å kritisere NRK for å bryte sine egne regler. NRK fikk inn 349 låter, og valgte ut fem med hjelp fra TONO. Utvelgelsesprosessen ble ledet av Ragnar Kierulf. Verken NRK eller resten av presse-Norge var begeistret for låtene som kom inn, men NRK fikk ros fra Aftenposten for selve finalesendingen.

Finalen

Ordningen med å fremføre hver låt to ganger med to ulike artister var hentet fra Sverige. Etter en henvendelse ønsket NRK å følge samme regler som de andre nordiske landene, og dette var også grunnen til det bare var fem låter med i finalen.

Flere av artistene fikk to plasseringer i finalen, fordi et lite antall artister byttet på å fremføre låtene med stort og lite orkester.

Startnr. Artist, lite orkester Artist, stort orkester Låt Språk Plass Poeng
5 Per Asplin Nora Brockstedt «Sommer i Palma» Norsk, spansk, fransk 1 70
1 Nora Brockstedt Svein Nilsen «Snu deg om» Norsk 2 64
3 Svein Nilsen Per Asplin «S’il vous plaît» Norsk, fransk 3 59
2 Sølvi Wang Grynet Molvig «Far cha-cha» Norsk 4 57
4 Grynet Molvig Sølvi Wang «Ingen blomster til meg» Norsk 5 55

Det tok 26 år før «S’il vous plaît» kom inn på VG-lista; da som en nyinnspilling av deLillos. Låtskriver Per Lillo-Stenberg var far til frontfugur i deLillos, Lars Lillo-Stenberg.

Avstemningen

En jury på ti personer, fem musikkjournalister og fem fra folket, delte ut poeng fra 10 til 1. Musikkjournalistene var VGs Espen Eriksen, Arbeiderbladets Rolf E. Schade, Aftenpostens Syver Reff, Morgenbladets Thor von Krogh og Dagbladets Karl Emil Hagelund. De fem resterende medlemmene var Miss Norway-vinner Ragnhild Aass, student Else Marie Timenes, konsulent Oddvar Bie Mevik, gymnasiast Ragnar Kvam og industriskoleelev Britt Bruskeland.

Hvert jurymedlem satt i en egen boks for at de andre medlemmene ikke skulle se hvilke poeng som ble gitt. Vinnerlåten fikk tre 10-ere, men også en 1-er. Flere detaljer fra avstemningen finnes ikke fordi finalen ikke er bevart i NRKs arkiver.

Låtskrivere

Den kjente og kjære visesangeren og forfatteren Alf Prøysen deltok som tekstforfatter dette året.

Låt Komponist Tekstforfatter Resultat
«Far cha-cha» Karl Westby Alf Prøysen 4 F
«Ingen blomster til meg» John Lind Olav Varen 5 F
«S’il vous plaît» Sven Lange Per Lillo-Stenberg 3 F
«Snu deg om» Bjørn Hellandsjø Bjørn Hellandsjø 2 F
«Sommer i Palma» Jan Wølner Egil Hagen 1 F

Tilbakevendende deltakere

Det er usikkert om det faktisk var John Lind som skrev et bidrag til MGP i 1960. Det kan også ha vært Per Gunnar Jensen. Dette kan derfor ha vært Linds første låt, men også hans andre. Det som er helt sikkert er at fjorårets vinnerartist, Nora Brockstedt, vendte tilbake til konkurransen – og vant igjen! Hun kom også på andreplass dette året.

Deltaker Rolle Resultat Tidl. år Tidl. rolle Tidl. resultat
Egil Hagen Tekstforfatter 1 F 1960 Tekstforfatter 9 SF (nest sist)
John Lind Komponist 5 F (sist) 1960 Komponist 9 SF (nest sist)
Nora Brockstedt Artist 1 F 1960 Artist 1 F
Artist 2 F

← 1960 • Melodi Grand Prix • 1962 →