Melodi Grand Prix 1973
Dato Lørdag 17. februar 1973
Sted Artistene: Chateau Neuf i Oslo
Juryen: Studio B på NRK Marienlyst i Oslo
Programleder Vidar Lønn-Arnesen
Kringkaster Norsk rikskringkasting (NRK)
Bidrag 5
Stemmesystem 100 % jury – hvert jurymedlem ga 5 til 1 poeng til alle bidragene
Vinner «Å, for et spill» av Ola Neegaard, Gro Anita Schønn, Stein Ingebrigtsen og Inger Lise Rypdal / Bendik Singers
Resultat i ESC 7. plass; 89 poeng (fremført av Bendik Singers som «It’s Just a Game»)

Melodi Grand Prix 1973 var den 13. utgaven av Melodi Grand Prix. NRK fikk inn 191 låter, og de fem beste ble valgt ut av Finn Eriksen, Tor Hultin og Sigurd Jansen. Dette året var det Roy Hellvinds band som utgjorde det lille orkesteret, mens låtene i andre omgang ble fremført med et stort orkester under ledelse av Egil Monn-Iversen.

Både VG og Aftenposten var for en gangs skyld positive til MGP, og i VG stod det:

Mer profesjonelt enn noen gang var også avviklingen av finalen, som demonstrerte at Norge nå har en stall av dyktige popartister som tar sin jobb alvorlig.

VG om MGP-finalen (VG, 19. februar 1973)

En som ikke var like positiv var dirigent for det store orkesteret, Monn-Iversen. Til tross for å selv ha deltatt i MGP-finalen, uttalte han følgende til Dagbladet:

Jeg synes det er galt at et nærmest ubetydelig program blir blåst opp i pressen. Jeg var imot at vi arrangerte konkurransen i år (…) neste år skal jeg forsøke å stanse det.

Egil Monn-Iversen om MGP (Dagbladet, 19. februar 1998)

Finalen

«Å, for et spill» vant MGP-finalen. Låten ble fremført av Ola Neegaard, Gro Anita Schønn, Stein Ingebrigtsen og Inger Lise Rypdal med lite orkster, og av Bendik Singers med stort orkester. Det var sistnevnte gruppe som fikk representere Norge i Eurovision, men låten ble skrevet om og fikk ny tittel før finalen i Luxembourg.

Startnr. Artist, lite orkester Artist, stort orkester Låt Språk Plass Poeng
D Ola Neegaard, Gro Anita Schønn, Stein Ingebrigtsen og Inger Lise Rypdal  Bendik Singers «Å, for et spill» Norsk 1 50
B Anne-Karine Strøm Benny Borg «Det var jo sant» Norsk 2 40
C Ellen Nikolaysen Anne Lise Gjøstøl «Om du kunne» Norsk 3 40
E Lillian Harriet Inger Lise Rypdal «Alternativ» Norsk 4 36
A Gro Anita Schønn Stein Ingebrigtsen «Rett deg opp» Norsk 5 29

Avstemningen

Norge ble delt inn i sju regioner, og hver region bestod av to jurymedlemmer som ga 5 til 1 poeng til alle låtene. Ingen av låtene kunne få mindre enn 14 poeng, og ingen kunne få mer enn 70.

Jurymedlemmene var: Bodil Nilsen fra Bergen og Harald Wiig fra Stord; Gerd Lund fra Narvik og Svein Snefjellå fra Bodø; Randi Bjørlo og Moss Hundset fra Hamar, Inger Ann Folkvord og Magne Strand fra Kristiansand; Randi Janson og Omar Heide Midtsæter fra Oslo; Helle Synnøve Teodorsen fra Tromsø og Nils Holm fra Harstad; Brit Solli fra Støren og Hilmar Solheim fra Namsos.

De 14 jurymedlemmene avga sine stemmer fra Studio B på NRK Marienlyst, mens finalen foregikk på Chateau Neuf, en drøy kilometer unna.

Låtskriverne

Selv om Arne Bendiksen vant MGP som låtskriver for fjerde gang, var det ikke originalteksten som ble fremført i Eurovision. Låten fikk tittelen «It’s Just a Game», og ble fremført på alle de andre deltakerlandenes språk. Den nye teksten ble skrevet av Robert Williams, en USA-amerikansk produsent som jobbet i NRK.

Låt Komponist Tekstforfatter
«Alternativ» Torbjørn Daleng Gerd Johansen
«Det var jo sant» Ivar Børsum Ivar Børsum
«Om du kunne» Rolf Nord Rachel Nord
«Rett deg opp» Bernt Erik Tylden Kjellaug Hopsnes
«Å, for et spill» Arne Bendiksen Arne Bendiksen

«Rett deg opp» skulle egentlig ikke deltatt i finalen, men ble med fordi en av de opprinnelige finalelåtene, «Solskinn på vår vei» ble diskvalifisert. Låtskriveren, Thom Berns, var nederlandsk statsborger. Daværende regler tillot kun låtskrivere med norsk statsborgerskap.

Fakta og tall


← 1972 • Melodi Grand Prix • 1974 →