Melodi Grand Prix 1978
Dato Lørdag 18. mars 1978
Arena Studio 2 på NRK Marienlyst
 Oslo
Programleder Egil Teige
Kringkaster
Bidrag 8
Stemmesystem  
Vinner «Mil etter mil» av Jahn Teigen
Resultat i ESC Sist; 0 poeng

Finalen

Startnr. Artist Låt Språk Plass Poeng
8 Jahn Teigen «Mil etter mil» Norsk 1 15
4 Anne Lise Gjøstøl «Min sang» Norsk 2 20
5 Septimus «La meg bli med deg» Norsk 3 37
3 Maj Britt Andersen «Hør hva andre har fått til» Norsk 4 40
2 Stein Ingebrigtsen «Fortsett sangen» Norsk 5 43
1 New Jordal Swingers «Spillemann» Norsk 6 50
6 Ingrid Elisabeth Johansen «Den danseglade fruen» Norsk 7 52
7 Anita Skorgan & George Keller «Prima Donna» Norsk 8 67

Våren 1978 gikk dette års MGP finale av stabelen i Studio 2 og NRK vendte tilbake til tidligere brukte prosedyrer i forbindelse med utvelging og avstemming. Det var kommet inn 650 bidrag og disse ble gått nøye igjennom av en jury bestående av 3 fagpersoner: Svein Gundersen, Carsten Klouman og Fred Nøddelund. Etter en omhyggelig gjennomgang ble 8 bidrag funnet verdige til å delta i den norske finalen som gikk av stabelen denne februarlørdagen.

Programleder for kvelden, Egil Teige, og kveldens orkester var på plass og artistene som skulle i ilden var Stein Ingebrigtsen, May-Britt Andersen, New Jordal Swingers, Jahn Teigen, Anne Lise Gjøstøl, gruppa Septimus, Ingrid-Elisabeth og pop duoen Anita Skorgan og Georg Keller. To av melodiene det var stilt forhåpninger til denne kvelden var MGP debutantene New Jordal Swingers med bidraget ”Spillemann” og Anita Skorgan og Georg Kellers melodi ”Prima Donna”.

Duoen ga for øvrig samme år ut albumet ”Let’s move together”. Dette året var det igjen valgt ut en faglig tung ”ekspertjury”, som bestod av flere kjente artister og musikere. Blant disse var bl.a. Ellen Nikolaisen, Kari Stokke, Laila Dalseth, Kjell Karlsen, Odd Børre og Alexandra Sandøy (Alex) og muligheten for å få en relativt tidsriktig og verdig vinner var derfor tilstede. For anledningen var også poengfordelingen endret og det var bidraget med færrest poeng som ble kveldens vinner.

Avstemmingen ble forholdsvis udramatisk og da siste stemme var avgitt sto Jahn Teigen igjen som vinner med melodien ”Mil etter mil”, skrevet av Kai Eide. Den fikk 15 poeng og kom 5 poeng foran 2. plassen ”Min sang” med Anne Lise Gjøstøl. Forhåndsfavorittene gikk det verre med, ”Spillemann” fikk 50 poeng og ble nummer 6 og ”Prima Donna” fikk 67 poeng og kom sist av 8 melodier.

Jahn Teigen synger «Mil etter Mil» i MGP

Vinnermelodien ”Mil etter mil” var en god poplåt, som begynte rolig som en rytmisk ballade, men som bygde seg opp i et slags crescendo i refrenget, et refreng som det virkelig svingte av. Dessuten skulle den framføres i ESC finalen av en av Norges mest karismatiske og populære artister, Jahn Teigen, og mange mente at her var en god plassering i sikte. Andre mente det motsatte og MGP Norge ventet på finalen i spenning.

Vel på plass på scenen i Palais des Congrès i Paris gikk ingenting som forventet. Europas kresne jurypaneler var ikke klar for en Jahn Teigen i røde bukser med bukseseler dandert med en gullrose a la Montreux, fargede solbriller og avslutningsvis i sangen et splitthopp så høyt at det kvalifiserte til utagningen i VM i friidrett.

Norges bidrag synges av Jahn Teigen i Paris

Det blaserte publikummet i Kongresspalasset flyttet urolig på seg, noe lignende hadde de aldri sett. ”Mil etter mil” ble av juryen fullstendig utdømt og Norge kunne for andre gang reise hjem med 0 poeng i kofferten.

Nedturen fikk ingen ringvirkninger for Jahns popularitet eller karriere i Norge. Tvert i mot ble han enda mer elsket en før og dette var bare opptakten til tittelen ”Kongen av Norsk Melodi Grand Prix”. I ettertid har Jahns opptreden i Paris blitt et kjært og hyggelig minne for ESC fans over hele Europa, mange TV-stasjoner bruker klippet foran oppkjøringer til den årlige ESC finalen og på den måten har Norges og Jahn Teigens siste plass blitt den mest berømte 0 poenger i ESCs historie.

Det kan nok trygt sies at ”Mil etter mil” kanskje har vært MGP mest undervurderte vinner noen sinne, men den har i ettertid blitt en av de mest elskede, takk være nettopp Jahn Teigen.

← 1977 • Melodi Grand Prix • 1979 →