Norsk finale – Melodi Grand Prix 1980
Dato Lørdag 22. mars 1980
Arena Studio 2 på NRK Marienlyst
 Oslo
Programleder Åse Kleveland
Kringkaster
Bidrag 10
Stemmesystem  
Vinner «Sámiid ædnan» av Sverre Kjelsberg & Mattis Hætta
Resultat i ESC 16. plass; 15 poeng

Finalen – Ny avstemning

Startnr. Artist Låt Språk Plass Poeng
J Sverre Kjelsberg & Mattis Hætta «Sámiid ædnan» Norsk, nordsamisk 1 5
D Åge Aleksandersen & Sambandet «Bjørnen sover» Norsk 2 4

Finalen

Startnr. Artist Låt Språk Plass Poeng
J Sverre Kjelsberg & Mattis Hætta «Sámiid ædnan» Norsk, nordsamisk 1 61
D Åge Aleksandersen & Sambandet «Bjørnen sover» Norsk 1 61
G Alex «Univers» Norsk 3 58
H Nina Askeland «Rudi» Norsk 3 58
I Inger Lise Rypdal «Svart fortid» Norsk 5 57
A Anita Skorgan «Stjerneskudd» Norsk 6 48
F Henning Sommerro «Auståvind» Norsk 7 45
C Radka Toneff «Parken» Norsk 8 43
B Jahn Teigen «Ja» Norsk 9 32
E Hilde Heltberg «Maestro» Norsk 9 32

Åse Kleveland gjorde igjen entré i MGP-manesjen; denne gangen som programleder. Det skulle vise seg at den 20. finalen i MGP historien skulle bli en av de mest spennende og varierte så lang og den tidligere MGP vinneren ledet programmet på en svært profesjonell måte.

At NRK varierte måten å plukke ut bidrag på og til stadighet endret jurysystem var musikk Norge og publikum nå inneforstått med, og dette året valgte NRK igjen å invitere komponister og tekstforfattere til å sende inn bidrag. Bidragsyterne var Norges fremste på populærmusikk og noen av de 10 bidragene var skrevet av bl.a., Ole Paus, Henning Sommerro, Kjetil Bjørnstad, Anita Skorgan og Jahn Teigen.

Noen av komponistene valgte å synge sine egne bidrag og i tillegg var populære artister som jazzsangerinen Radka Toneff , Åge Aleksandersen & Sambandet, Hilde Heltberg, Inger Lise Rypdal, Nina Askeland og popartisten Alex invitert til å synge de andre melodiene.

Det radikale og politiske Norge var dette året svært involvert i regjeringens forslag til utbygging av Alta-vassdraget og store protestaksjoner hadde pågått i lengre tid. Igjen skulle de politiske protestene blandes med schlager og MGP konkurransen. Tromsøværingene Sverre Kjeldsberg kjent fra gruppa ”The Pussycats” og dikteren og visemusikeren Ragnar Olsen deltok også med sitt protestopprop ”Samiid Ædnan”, en politisk hyllest til Finnmark og den samiske kulturen og melodien ble framført i finalen av Sverre Kjeldsberg og Mattis Hætta.

Mattis var fra Masi i Finnmark og behersket joik, noe som man ytterst sjelden hørte på norsk TV. ”Samiid Ædnan” hadde avslutningsvis i melodien et langt innslag av nettopp joik og dette var absolutt nye og revolusjonerende toner i MGP sammenheng.

I fagjuryen dette året satt kjente, musikkfaglige tungvektere som Kari Diesen d.y., Ivar Dyrhaug, Rune Larsen, Kari Stokke, Magni Wentzel og Lillebjørn Nilsen. I tillegg var ”Adresseavisens” Ulf Dalheim og Kjell Winther fra Steen og Strøms ”berømte” platebar representert. Poengfordeling ble uhyre spennende og det var jevnt løp helt fram til siste stemme var avgitt. Da var førsteplassen delt mellom to protester, som begge hadde fått 61 poeng, nemlig ”Samiid Ædnan” og ”Bjørnen Sover”.

Finale i MGP 1980

Sist nevnte melodi var Åge Aleksandersens kritikk av Sovjetunionens invasjon av Afghanistan og avstemmingen bar tydelig preg av en politisk engasjert jury. I tillegg ble 3. plassen delt med 58 poeng mellom Svein Gundersens ”Univers” sunget av popstjernen ”Alex” og Bjørn Eidsvågs ”Rudi” framført av Nina Askeland. For å kåre en vinner ble det derfor gjort en ny avstemming mellom den delte førsteplassen og til slutt ble ”Samiid Ædnan” kåret som vinner med 5 mot 4 poeng. Om joik ville vekke noen interesse hos den kresne ESC juryen, bland fengende ballader og livlig popmusikk, var det delte meninger om men duoen Kjeldsberg og Hætta satte kursen mot ESC finalen, som nok en gang ble arrangert i Nederland.

«Samiid Ædnan», vinner av norsk MGP 1981

Israel hadde vunnet to år på rad og så seg ikke i stand til å avvikle finalen, og Nederland påtok seg igjen oppgaven. Finalen sendtes derfor atter en gang fra Congresgebouw i den Haag. Den norske delegasjonen var kreativ og slo opp et telt utenfor arenaen hvor man informerte om Alta utbyggingen og Sverre Kjeldsberg og Mattis Hætta fikk europapressen til sammen å joike entusiastisk under den norske pressekonferansen. Kjeldsberg og Hætta uttalte at uansett hvilken plass de fikk i finalen, hadde de vunnet.

I finalen ble melodiene og artistene presentert av en nasjonal delegat på nasjonens eget språk og Åse Kleveland representerte Norge. Det skulle vise seg at verken telt, presseflirt eller budskap om at ”joik har mere kraft enn krutt” skulle hjelpe på poenggivningen og ”Samiid Ædnan” hadde bare fått 15 poeng og 16. plass da kvelden var omme. Hjemme i Norge ble derimot ”Samiid Ædnan” en hit og lå 13 uker på de nasjonale listene, hvor av 4 uker på 1. plass. Melodien er den dag i dag et kjært MGP minne og det er få som ikke kan refrenget med de kjente joikestrofene, være seg MGP fan eller ikke. Det viste seg likevel til slutt at” joik har mere kraft enn krutt”.

Sverre Kjelsberg og Mattis Hætta i ESC-finalen

← 1979 • Melodi Grand Prix • 1981 →