Melodi Grand Prix 1981
Dato Lørdag 7. mars 1981
Arena Studio 2 på NRK Marienlyst
 Oslo
Programleder Sverre Kjelsberg
Kringkaster
Bidrag 10
Stemmesystem  
Vinner «Aldri i livet» av Finn Kalvik
Resultat i ESC Sist; 0 poeng

Finalen

Startnr. Artist Låt Språk Plass Poeng
J Finn Kalvik «Aldri i livet» Norsk 1 79
B Unit Five «Lei mæ hjem» Norsk 2 64
E Inger Lise Rypdal «Tanker» Norsk 3 63
I Tramteatret «Det er vår tur nå» Norsk 4 59
A Alex «Rock ‘n’ roller» Norsk 5 52
C Dollie «1984» Norsk 6 49
G Halvdan Sivertsen «Liv laga» Norsk 7 39
H Darlings «Født på ny» Norsk 8 36
F Eigil Berg «Lorelei» Norsk 9 35
D Berit Nyheim «Rock ‘n’ roll» Norsk 10 19

MGP finaler med 5 bidrag og framførelser med to orkestre var nå historie og ordningen med 10 melodier og et orkester, som ble innført året før, var kommet for å bli i de nærmeste årene. Sverre Kjeldsberg, som hadde vunnet i 1980, hadde blitt svært populær i Norge og var valgt som kveldens programleder og Egil Monn-Iversen ledet Kringkastningsorkesteret.

Utvelgelsen av melodier og avstemming var derimot sterkt forankret i musikknorges og NRKs musikalske leder Egil Monn-Iversens intense ønske om at vinneren måtte kåres av en ekspertjury, og det ”Gudfaren” Monn-Iversen befalte, det skjedde.

Juryen bestod dette året derfor bl.a. av kjente ”eksperter” som Sigurd Jansen, Philip Kruse, Kari Svendsen, Anita Skorgan og Ellen Nikolaisen. Resultatet ble en finale med bidrag over gjennomsnittet og utvalgte artister til å framføre melodiene var bl.a. Finn Kalvik, Inger Lise Rypdal, Halvdan Sivertsen, Dollie, Alex, Unit Five og Tramteateret.

”Dollie” var en fremadstormende jenteduo, som allerede hadde markert seg i Norge som vinnere av ”Spelemannsprisen” i klassen ”pop” året før, og deres første album ”Første Akt” hadde allerede solgt 52 000 eksemplarer. Det hersket derfor store forventninger til deres bidrag, noe det også gjorde til superpopulære Finn Kalvik og melodien ”Aldri i livet”. Kalvik, som hadde tilhørt miljøet rundt viseklubben ”Dolphins” i Oslo, hadde hatt en rekke hits med melodier som ”Finne mæ sjæl” ,”En tur rundt i byen”, og ”Lille Vackre Anna” og hadde de siste årene samarbeidet med Benny Andersson fra ABBA.

Resultatet av samarbeidet var flere album som hadde solgt flere hundre tusen eksemplarer både i Sverige og i Norge.

Da ekspertjuryen hadde avgitt sine stemmer for kvelden, ble nettopp Finn Kalvik og ”Aldri i livet” kåret som vinner med 79 poeng, 13 poeng foran 2. plassen balladen ”Lei mæ hjem” med gruppa ”Unit Five”. ”Dollie” og deres bidrag ”1984” kom bare på en 6. plass mens pop-dronningen Alex med rockelåta ”Rock’n roller” fikk 5. plass.

Alex sang «Rock’n Roller» til en 5. plass i MGP

”Aldri i livet”, skrevet av Finn Kalvik selv, var en skjør ballade, klart influert av Benny Andersons typiske musikkarrangement, og føyde seg inn i rekken av Kalviks tidligere hits. Mandagen etter finalen, under en pressekonferanse, ble det klart at Finn Kalviks seneste album allerede hadde solgt 25 000 eksemplarer og jubelen over seieren ”Aldri i livet” var enorm. Rockefolket hadde selvfølgelig sett at Alex vant med ”Rock’n Roller”, men alle var unisont enige om at med ”Aldri i livet” hadde Norge en sjanse.

Norsk MGP-finale

Irlands andre ESC finale ble avviklet i Simmonscourt Pavilion of the Royal Dublin Society og med seg på scenen hadde Finn Kalvik sterke korister som Kari Gjærum, Anita Skorgan, Iselin Alme, Georg Keller og Nissa Nyberget. I ført den samme blåhvite T-skjorta og hvite skjerf, som i MGP finalen, framførte Finn Kalvik, sittende på en barstol, ”Aldri i livet” på en forsiktig og litt stakkato preget måte. Han var tydelig nervøs og det hele hørtes lite overbevisende ut. Dette ga utslag for bedømmelsen, for da siste poeng var delt ut hadde Norge igjen klart å innhente absolutt 0 poeng. Norsk visepop på sist beste hadde altså null effekt på europajuryen.

Finn Kalvik i ESC-finalen

Det hele kan virke litt merkelig tatt i betraktning at ”Aldri i livet” uken etter vant den populære ”Europatoppen” på radio, men da med engelsk tekst, og det beviser vel igjen at avstemmingen i ESC er bygd på tilfeldigheter. Dessverre klarte ikke Finn Kalvik å snu nederlag til seier, som Jahn Teigen gjorde et par år tidligere, og ”Aldri i livet” gikk i glemmeboken i ESC sammenheng og Norge ble for ettertiden identifisert som 0 poenglandet.

I Norge har melodien fått en viss status i ettertid, og ”Aldri i livet” ble spilt inn på plate av Finn Kalvik med Annifrid Lyngstad og Agnetha Fältskog som korister.

← 1980 • Melodi Grand Prix • 1982 →