Melodi Grand Prix 1982
Dato Semifinale 1: Lørdag 12. september 1981
Semifinale 2:
Lørdag 3. oktober 1981
Semifinale 3:
Lørdag 24. oktober 1981
Semifinale 4:
Lørdag 14. november 1981
Semifinale 5:
Lørdag 5. desember 1981
Finalen:
 Lørdag 20. mars 1982
Arena Finalen: Studio 2 på NRK Marienlyst
 Oslo
Programleder Semifinalene: Harald Tusberg
Finalen:
 Ivar Dyrhaug
Kringkaster
Bidrag 15 (10 F; 2 SF1–5)
Stemmesystem  
Vinner «Adieu» av Jahn Teigen & Anita Skorgan
Resultat i ESC 12. plass; 40 poeng

Finalen

Startnr. Artist Låt Språk Plass Poeng
A Jahn Teigen & Anita Skorgan «Adieu» Norsk, fransk 1 116
B Inger Lise Rypdal «Lady Di» Norsk, engelsk 2 88
E Frank Aleksandersen «Vi får, vi gir, vi går, vi blir» Norsk 3 80
D Alex «Perfekte engel» Norsk 4 75
C Trond Granlund «Lisa» Norsk 5 67
G Freddy Dahl «Café Jupiter» Norsk, fransk 6 54
I Kari Bremnes & Stiftelsen «Romantikk» Norsk 7 48
J Bo «Kom heim» Norsk 8 46
H Gudny Aspaas «Barnesinn» Norsk 9 41
F Dollie «Det er deg jeg skal ha» Norsk 10 23

Semifinale 5

Startnr. Artist Låt Språk Plass Stemmer
2 Inger Lise Rypdal «Lady Di» Norsk, engelsk 1 Ukjent
1 Brannvesenet «Løp» Norsk 2 Ukjent

Semifinale 4

Startnr. Artist Låt Språk Plass Stemmer
2 Trond Granlund «Lisa» Norsk 1 Ukjent
1 Stein Ingebrigtsen «Uflaks» Norsk 2 Ukjent

Semifinale 3

Startnr. Artist Låt Språk Plass Stemmer
2 Eigil Berg «Vi får, vi gir, vi går, vi blir» Norsk 1 Ukjent
1 Frank Aleksandersen «Åi!» Norsk 2 Ukjent

Semifinale 2

Startnr. Artist Låt Språk Plass Stemmer
1 Dollie «Det er deg jeg skal ha» Norsk 1 Ukjent
2 Bente Müller «Lille mann» Norsk 2 Ukjent

Semifinale 1

Startnr. Artist Låt Språk Plass Stemmer
1 Alex «Perfekte engel» Norsk 1 Ukjent
2 Marius Müller «Ung og fri» Norsk 2 Ukjent

”Nå skal Norge vinne” var NRKs nye underholdningssjef Harald Tusberg (bilde) sin slagplan. Bunnplasseringer og Europas hånlige latter over norske bidrag begynte å tære på underholdningsavdelingen, norske TV-seere og Akersgatas skribenter. Vinnerformelen var ikke enkel og finne, det hadde de siste års MGP bidrag vært gode eksempler på. Den norske schlager- og popmusikken var i fullstendig utakt med Europas og noe måtte gjøres.

En britisk foreleser i fransk, René Herail, hadde allerede i 1978 meldt sin interesse til NRK om at han kunne være behjelpelig med å kreere en vinnermelodi, og tiden var nå inne for å ta hans forslag på alvor. Den godeste Herail ble kontaktet av NRK og fikk oppgaven med å bidra til en ”Euro-schlager”. Tusberg på sin side inviterte Jahn Teigen og Finn Kalvik til å delta i prosjektet, men bare Teigen aksepterte og resultatet av samarbeidet ble schlagerballaden ”Adieu”.

Tekst og musikk var skrevet av Jan Teigen og Herodes Falsk mens René Herails oppgave var innspill til melodi og orkestrering, slik at den satt godt i det europeiske øret. Herail mente nemlig han hadde kunnskap om formelen til en vinnermelodi.

I forkant av finalen hadde det vært fem kvalifiseringsrunder innbakt i underholdingsprogrammet ”Kom inn”, som gikk utover høsten og vinteren. Her ble de andre utvalgte melodiene presentert og seerne skulle ved å sende inn postkort stemme fram hvilke bidrag de ville ha med til finalen. En av kandidatene som røk ut var interessant nok Finn Kalvik, som hadde takket nei til samarbeidet med René Herails, med melodien ”Ung og fri” sunget av Marius Müller.

Finalen i MGP 1982 fra Studio 2

Finalekvelden slo NRK på stortromma og presenterte en finale med 10 bidrag, mange kjente popartister, Egil Monn-Iversen som musikalsk leder og med en overnervøs Ivar Dyrhaug som programleder. I forkant hadde sendingen fått mye medieomtale fordi kjente artister som Trond Granlund, Alex (bilde) og Dollie skulle delta og fordi Frank Aleksanderen på kort varsel hadde måttet hoppe inn for New Jordal Swingers, som hadde vært utsatt for en bilulykke. Han framførte Benny Borgs bidrag ”Vi får, vi gir, vi går, vi blir”.

”Vi får, vi gir, vi går, vi blir” i New Jordal Swingers sin versjon

Deltok gjorde også Inger Lise Rypdal med melodien ”Lady Di” og nå kjæresteparet Anita Skorgan og Jahn Teigen med det ”skreddersydde” bidraget ”Adieu”. Det kan også nevnes at en ung komponist ved navnet Rolf Undset Løvland debuterte i MGP denne kveden med melodien ”Kom heim”, framført av artisten Bo.

De 11 distriktsjuryene, bestående av kun lisensbetalere, hadde ingen problem med å stemme fram en vinner denne kvelden. ”Adieu” vant overlegent med 120 poeng, 32 poeng foran 2. plassen ”Lady Di” og på 3. plass kom ”Vi får, vi gir, vi går, vi blir”.

Jahn Teigens samarbeid med René Herail hadde altså båret frukter og nå var forventingene store til Norges plassering i ESC finalen. Med en ballade i bagasjen, som innholdt alle de riktige elementene en vinnermelodi måtte ha, satte stjerneparet Anita Skorgan og Jahn Teigen kursen mot Harrogate i Storbritannia og den store ESC finalen.

Storbritannia valgte igjen å legge finalen utenfor London og spabyen Harrogate i landskapet North Yorkshire, fikk æren av å arrangere finalen. Ingen store internasjonalt kjente stjerner deltok dette året og muligheten for en god plassering for Skorgan/Teigen var derfor tilstede.

På scenen i Harrogate International Centre hadde kjæresteparet til rådighet et lyseblått piano og Anita Skorgan hadde kommandoen over tangentene. Jahn Teigen satt ved siden av pianoet og paret så hverandre dypt og inderlig inn i øynene under framførelsen. Man kunne formelig føle smerten ved at to elskende var nødt til å ta farvel med hverandre og Anitas vakre pianospill bare forsterket hele inntrykket. ”Adieu” var en vakker og romantisk ballade, men var den god nok til å slåss om en plass helt i toppen?

Norges bidrag i finalen i Harrogate

Svaret kom raskt og brutalt under avstemmingen. Noen små poeng kom inn her og der men den samlede summen ble bare 40 poeng. Vinnermelodien fra Tyskland, ”Ein bisschen frieden” med Nicole, fikk hele 161 poeng og slo knock-out på Norge. Trøsten var at den norske poengsummen holdt til en 12. plass av 18 land og sånn sett var det et steg oppover fra de foregående år. Satsingen på et ”spesialskrevet” bidrag skulle altså ikke hjelpe Norge fram til sin første seier, men plasseringen ble i ettertid godkjent som ”akseptabel”.

Den relativt dårlige plasseringen fikk ingen betydning for Anita Skorgan og Jahn Teigens karrierer. Tvert i mot hadde de aldri vært mer populære og kjærligheten som blomstret mellom artistparet satte både MGP og dårlige resultater i skyggen. Det skulle ikke vare lenge før vi igjen møtte paret i MGP sammenheng …

← 1981 • Melodi Grand Prix • 1983 →