Melodi Grand Prix 196
Dato Lørdag 7. april 1984
Arena Chateau Neuf
 Oslo
Programleder Sissel Keyn Lodding
Kringkaster
Bidrag 10
Stemmesystem  
Vinner «Lenge leve livet» av Dollie de Luxe
Resultat i ESC 17. plass; 29 poeng

Finalen

Startnr. Artist Låt Språk Plass Poeng
E Dollie de Luxe «Lenge leve livet» Norsk 1 45
A Beate Jacobsen «Strand Hotel» Norsk 2 43
D Inger Lise Rypdal «Vindar» Norsk 3 42
J Silhouette «A-oa-oa-oa» Norsk 3 42
H Nick Borgen «La musikken leve» Norsk 5 35
F Ellen Nikolaysen «Opus» Norsk 6 25
G Hilde Heltberg «Ditt smil» Norsk 7 17
B Ina Tangerud «Dine øyne» Norsk 8 15
I Cathy Ryen «Jeanne d’Arc» Norsk 8 15
C Ove Thue «Lenge siden nå» Norsk 10 11

Dette års finale i MGP skulle vise seg å bli en riktig happening. NRK flyttet igjen produksjonen ut av huset og nok en gang inn i Chateau Neuf’s storsal. 1000 forventningsfulle publikummere ventet i spenning på hvem som skulle representere Norge i finalen i Luxembourg, likeledes de hundretusener av TV seere i de norske hjem og hytter.

Scenen i Chateau Neuf var pyntet med glitter og stas og orkesterledelsen var igjen overlatt til Egil Monn-Iversen. Kveldens programleder var forfatteren Sissel Keyn Lodding. På plass i salen var også en jury på 35 personer, delt inn i ulike aldersgrupper. Det var tenkt at man dette året som vanlig skulle ha distriktsjuryer som tidligere år, men p.g.a. en streik ved NRKs distriktskontor kunne ikke dette gjennomføres og en jury hadde blitt satt sammen i siste liten.

Innspirert av fjorårets gode plassering og optimisme var det kommet inn hele 950 bidrag og fem av disse ble håndplukket til finalen av fagjuryen Susanne Fuhr, Henning Sommerro og Erik Wangberg. De andre fem bidragene var inviterte komponister, som NRK hadde stor tro på og det spesielle ved dette årets 10 bidrag var at de fleste var fengende raske up tempo melodier og flere hadde god koreografi i framførelsen.

Flere artister og melodier var i forkant som vanlig tippet som vinner og høyest oppe på listen lå popgruppa Silhouette med melodien ”A-OA-OA-OA”, Dollie de Luxe med ”Lenge leve livet” og Nick Borgen med ”La musikken leve”. Andre artister som skulle delta var Ellen Nikolaysen, Cathy Ryen, Hilde Heltberg, Ove Thue, Beate Jacobsen, Ina Tangerud og for ellevte og siste gang Inger Lise Rypdal. Inger Lise hadde for øvrig nå stilt i 11 finaler og til sammen framført 13 bidrag, men aldri vunnet.

Finale MGP 1984

Juryen gjorde denne kvelden ekstra spennende ved at fire av melodiene knivet om å lede under avstemmingen. Artistene var Inger Lise Rypdal med melodien ”Vindar”, Dollie de Luxe, Sihlouette og Beate Jacobsen med melodien ”Strand Hotel”. Mange hadde nok sett at Silhouette hadde vunnet med sin dansbare swingmelodi ”A-OA-OA-OA”, som dessuten hadde en velkoreograferte dansetrinn i sin framførelse, men jubelen slo likevel i taket da Sissel Keyn Lodding utropte Dollie de Luxe og ”Lenge leve livet” som kveldens vinner.

Det skilte bare 3 poeng mellom førsteplassen og tredjeplassen og tredjeplassen var til og med delt mellom Silhouette og Inger Lise Rypdal. Vinnermelodien vant med bare 2 poeng foran ”Strand Hotel” og Beate Jacobsen og ingen i salen eller foran TV’ apparatene hadde tidligere opplevd en så spennende avstemming. ”Lenge leve livet” var hyllest til livet, godt framført av jenteduoen ”Dollie de Luxe” som dessuten hadde skrevet vinnerbidraget selv. Klær og utseende var svært moteriktig og trendy og i håret hadde Benedicte Adrian knyttede band, som det i den Adrianske familie tydeligvis hadde vært delte meninger om.

For da Dollie de Luxe mottok seiersprisen utbrøt Benedicte høylytt til en jublende sal: ”Se mamma, vi vant selv om vi hadde filler i håret”! Om det var melodien, fillene i håret eller jentens sære koreografi som hadde overbevist juryen vites ikke, men Norge sendte av gårde to representanter til ESC finalen i Luxembourg som visste å skape oppmerksomhet.

På den flotte dekorerte scenen i Théâtre Municipal i Luxembourg måtte Dolle de Luxe dessverre kjempe om oppmerksomheten blant ”svenske gyllende skor”, ”det italienske toget til Tozeur” og løfte om 100 % kjærlighet. De norske jentene gjorde en flott innsats i de samme klærne, fillene i håret og den samme sære skigåingskoreografien de hadde presentert i finalen i Norge. Og selv om Benedicte Adrian ristet litt ekstra på rumpa på scenen i Luxembourg, var ikke dette nok til å overbevise juryene rundt omkring i Europa om at Norge var en verdig vinner. 29 poeng holdt bare til en 17. plass av 19 deltagende land.

En ny nedtur for Norge var under oppseiling etter to gode plasseringer forgående år og noen ymtet frampå om at ”Hadde bare Silhouette vunnet den norske finalen hadde vi nok vunnet hele greia i Luxembourg”. Det går opp og ned i ESC og Dollie de Luxe dro hjem til Norge hvor en videre gullkantet karriere lå foran dem og ”Lenge leve livet” huskes i dag i Europa som den dagen Norge tok skien fatt på Théâtre Municipals flotte scene.


← 1983 • Melodi Grand Prix • 1985 →