Melodi Grand Prix 1988
Dato Semifinale 1: Lørdag 30. januar 1988
Semifinale 2: Lørdag 13. februar 1988
Semifinale 3: Lørdag 27. februar 1988
Semifinale 4: Lørdag 12. mars 1988
Finalen:
Lørdag 26. mars 1988
Arena Semifinalene: NRK Marienlyst
 Oslo
Finalen:
Chateau Neuf
 Oslo
Programleder Dan Børge Akerø
Kringkaster
Bidrag 16 (10 F; 4 SF1–4)
Stemmesystem  
Vinnere «For vår jord» av Karoline Krüger
Resultat i ESC 5. plass; 88 poeng

Finalen

Startnr. Artist Låt Språk Plass Poeng
H Karoline Krüger «For vår jord» Norsk 1 65
D Jahn Teigen «Glasnost» Norsk 2 55
B Ola Fjellvikås «Hey go go» Norsk, engelsk 3 54
J Iselin Alme & Tor Endresen «Lengt» Norsk 4 52
A David Chocron «Mitt land, og» Norsk 5 42
F Tore Hansen «Sove i natt?» Norsk 6 41
C Elisabeth Moberg & Terry Heart «Natten er din og min» Norsk 7 38
I Anita Kanstad «Je ne sais pas» Norsk, fransk 8 25
G Trond Armand Larsen & Krist Juuhl «Hvor er du?» Norsk 9 18
E Jan Eggum «Deilige drøm» Norsk 10 16

Semifinale 4

Duell 2
Startnr. Artist Låt Språk Plass Oppslutning
A Elisabeth Moberg & Terry Heart «Natten er din og min» Norsk 1 69 %
B Carsten Loly «Jeg lever i en boks» Norsk 2 31 %
Duell 1
Startnr. Artist Låt Språk Plass Oppslutning
B Karoline Krüger «For vår jord» Norsk 1 77 %
A Stig Gjendem «Din tur» Norsk 2 23 %

Semifinale 3

Duell 2
Startnr. Artist Låt Språk Plass Oppslutning
B Iselin Alme & Tor Endresen «Lengt» Norsk 1 53 %
A Karina Hjelen & Lars Jones «Du skal leve» Norsk 2 47 %
Duell 1
Startnr. Artist Låt Språk Plass Oppslutning
B Ola Fjellvikås «Hey go go» Norsk, engelsk 1 88 %
A Odd Arvid Eilertsen, Tor Kjelsberg & Sverre Kjelsberg «Åpne dører» Norsk 2 12 %

Semifinale 2

Duell 2
Startnr. Artist Låt Språk Plass Oppslutning
A Tore Hansen «Sove i natt?» Norsk 1 56 %
B Lise Haavik «Jeg vil elske deg» Norsk 2 44 %
Duell 1
Startnr. Artist Låt Språk Plass Oppslutning
A David Chocron & band «Mitt land, og» Norsk 1 71 %
B Jan Eggum «Deilige drøm» Norsk 2 29 %

Semifinale 1

Duell 2
Startnr. Artist Låt Språk Plass Oppslutning
B Jahn Teigen «Glasnost» Norsk 1 73,6 %
A Anita Kanstad «Je ne sais pas» Norsk, fransk 2 26,4 %
Duell 1
Startnr. Artist Låt Språk Plass Oppslutning
B Trond Armand Larsen & Krist Juuhl «Hvor er du?» Norsk 1 73,5 %
A Siri Gellein «Nå» Norsk 2 26,5 %

At NRK til stadighet endret uttagningsprosedyrene for å finne de ti best kvalifiserte bidragene til finalen i MGP var en kjensgjerning, men uttagningen i 1988 var vel til nå en av de mest kompliserte som var gjennomført. Ca 400 bidrag hadde kommet inn i den åpne konkurransen og totalt åtte melodier var invitert til å delta. Av de 400 var åtte valgt ut til å konkurrere mot de åtte inviterte i totalt fire semifinaler. Semifinalene foregikk som en sekvens i det populære underholdningsprogrammet ”LørDan”, som sendtes på lørdagskveldene og som var ledet av Dan Børge Akerø.

I fire semifinaler konkurrerte altså to innsendte bidrag mot to inviterte og de to melodiene som fikk flest stemmer gikk videre til finalen i Chateau Neuf. Etter fire endte semifinaler hadde man tilslutt fått åtte finalemelodier og en fagjury på tre personer, ledet av Ingrid Bjørnov, valgte ut de to siste blant de melodiene som ikke hadde kvalifisert seg.

Juryen som stemte i semifinalene var 1000 utvalgte lisensbetalere og samtlige hadde fått tilsendt telefonnummer i posten, som de skulle bruke i avstemmingen. Denne juryen var for øvrig ulik uke for uke.

Ved avstemmingen i den første semifinalen brøt teknikken sammen og jurymedlemmene ble bedt om å sende inn sine stemmer pr post. I de tre siste semifinalene fungerte derimot alt som planlagt. Det kan også nevnes at en av opphavsmennene til melodien ” Natten er din og min”, Trygve Hoff, døde rett før semifinalen, men det ble raskt bestemt at melodien likevel skulle delta og bidraget ble stemt til finale.

Et annet bidrag, ”Jeg lever i en boks” skrevet av Lars Kilevold, ble anonymt framført under semifinalen ved at artisten stod inne i en pappeske og sang. Det sies at det var opphavsmannen selv som var i esken og juryen syntes tydeligvis dette var for sært og melodien ble stemt ut i semifinalen.

Selve finalen gikk av stabelen den 26. mars i Chateau Neuf og programleder var Dan Børge Akerø. Artistene som hadde kvalifisert seg i semifinalene var bl.a. Tor Endresen og Iselin Alme, Jahn Teigen, Karoline Krüger, Ola Fjellvikås (bilde), David Chocron og Elisabeth Moberg & Terry Heart. De to som var valgt ut av fagjuryen til å gå videre var Jan Eggum og Anita Kanstad.

https://youtu.be/ZfxaZFi36Tg
Norsk MGP-finale 1988 Del 1

De 7 distriktsjuryene bestod hver av 11 medlemmer og de skulle fordele poengene på samme måte som i den internasjonale finalen, d.v.s. fra 1 til 8 poeng og 10 og 12 poeng til de to beste. Med 10 bidrag i finalen betydde dette at ingen melodi ville bli uten poeng.

Ingen melodier og artister var på forhånd utpekt som noen spesiell forhåndsfavoritt men Jahn Teigen var en kjær og elsket artist og svært mange håpet selvfølgelig i det stille på en vinnermelodi fra den kanten. Jahn hadde skrevet bidraget ”Glasnost” sammen med Knut Meinert, og melodien var en hyllest til Mikael Gorbatsjovs glasnostpolitikk i Russland. For anledning var tre medlemmer fra Sølvguttene invitert til å delta i koret. Melodien var svært god og fengende og Jahns opptreden var det ingen ting å utsette på. Et begeistret publikum kvitterte med spontan taktfast klapping flere ganger mens melodien ble framført.

En annen artist som utpekte seg på en svært positiv måte var den unge bergensjenta Karoline Krüger. Hun var ukjent for det norske TV publikum og framførte Anita Skorgan og Erik Hillestads ”For vår jord” mens hun selv akkompagnerte ved flygelet. Melodien, som var en svært sterk ballade, hadde både en vakker melodi og tekst, og framførelsen av den unge jenta var svært overbevisende. En annen ballade som også gjorde inntrykk var ”Lengt”, som på nynorsk ble framført av Tor Endresen og Iselin Alme. Melodien var en typisk euroballade og kom veldig til sin rett mye takket være Tor Endresens stemmeprakt.

https://youtu.be/jLuats-l2wE
Norsk MGP 1988 del 2

Som en kuriositet kan nevnes at alle artistene og melodiene som deltok i finalen denne kvelden ble på forhånd presentert i små innslag av en kjent norsk person, for kveldens anledning alle parodiert av Trond Kirkevaag.

Mens juryen sammenfattet sine stemmer ble publikum i salen og foran TV skjermen underholdt til stor jubel av den kjente engelske artisten Chris Rea, som framførte sine hits ”Windy Town” og ”Que Sera”.

https://youtu.be/F0hS81kTjU4
Pauseinnslag og poenggiving

Selve avstemmingen ble ikke spesielt dramatisk da melodien ”For vår jord” midtveis dro klart i fra poengmessig og med ”Glasnost” på betryggende avstand. Etter siste poeng var avgitt var det klart at Karoline Krüger hadde vunnet med 65 poeng og at ”For vår jord” skulle representere Norge i Dublin samme år.

Dette var en gedigen nedtur for alle Jahn Teigens fans da ”Glasnost” ble nummer 2 med 55 poeng og mange mente selvfølgelig igjen at feil melodi hadde vunnet. Men svært mange var fornøyd med vinnermelodien og Karoline Krügers tolkning av denne i særdeleshet, og spenningen var stor angående Norges sjanser i tiden fram til finalen.

https://youtu.be/9P0FKwlFE24
Karoline Krüger har vunnet MGP med «For Vår Jord»

Irland og Dublin arrangerte i igjen finalen i ESC og det hele foregikk i RDS Simmonscourt Pavilion. En lekkert designet scene ventet på de 21 deltagerne og Norge var nummer 15 i ilden. Et svart flygel med en kandelaber med tente lys var Norges dekor og Karoline Krüger i nydelig sort kjole satt ved tangentene. På en utrolig sjarmerende og profesjonell måte formiddlet hun og et meget sterkt kor ”For vår jord” til millioner av TV seere i Europa og ingen i verden skulle tro at Karoline hadde svært liten TV erfaring å skryte av.

Karoline Krüger synger «For Vår Jord» i Dublin

Framførelsen gikk rett i hjertet på juryene og Norge ble rikelig belønnet under avstemmingen. Med hele 88 poeng ble ”For vår jord” nummer 5 og vi hadde igjen tatt et stort byks oppover på poengtavlen, til stor applaus hjemme i Norge.

En norsk ”stjerne” ble født denne kvelden i Dublin og den dag i dag mener svært mange at ”For vår jord”, glitrende framført av Karoline Krüger, er det bidraget som har stått seg best gjennom den norske MGP og ESC historien. Det viser seg at gjennomgående kvalitet har alt å si i denne svært så omdiskuterte konkurransen, noe Karoline Krüger har fått erfare i ettertid.

Dette ble starten på hennes karriere i Norge og hun har fulgt den opp ved å satse på kvalitet og ydmykhet i alt hun foretar seg på scenen. Sånn sett vil Karoline Krüger alltid forbli vår ”eneste ekte norske MGP stjerne”.

Om ”Glasnost” og Jahn Teigen kunne ha fått en bedre plassering i finalen får vi aldri vite, men faktum er at ”Glasnost” gikk som en farsott over landet i tiden etter MGP finalen og har med tiden blitt en av Jahn Teigens mest populære MGP bidrag.


← 1987 • Melodi Grand Prix • 1989 →