Melodi Grand Prix 1991
Dato Lørdag 16. mars 1991 (avlyst)
Arena Ingen
Programleder Ingen
Kringkaster
Bidrag 0
Stemmesystem  
Vinner «Mrs. Thompson» av Just 4 Fun (valgt internt av NRK)
Resultat i ESC 17. plass; 14 poeng

Kvaliteten på de innsendte bidragene året før hadde ikke vært høy. Da de 140 bidragene var kommet inn til NRK dette året mente NRKs prosjektleder og billedprodusent Pål Veiglum at bidragene om mulig var enda dårligere enn året før. Han mente de holdt så lav kvalitet at hele MGP burde avlyses.

NRKs nye underholdningssjef Totto Osvold lyttet til Veiglums forslag og NRK bestemte seg for at de selv skulle velge et bidrag og artist som skulle representere Norge i ESC dette året.

Uttagelsesjuryen, som hadde lyttet seg gjennom de 140 bidragene, ble deretter informert om hva som var i gjære. To av jurymedlemmene, Leif Erik Forberg og Pete Knutsen, gikk offentlig ut og kritiserte NRKs avgjørelse og mente at så dårlige var ikke bidragene. De tre andre, Vidar Lønn-Arnesen, Karin Wetlesen og Beate Arnestad, var informert om at finalen kunne bli avlyst men ikke om selve beslutningen og fikk således ikke sagt sitt i den endelige avgjørelsen.

Avgjørelsen fikk blandet mottagelse i media mens mange innbitte MGP fans var i harnisk. Årets mest underholdende TV program kunne ikke bare avlyses og mange hadde ikke tro på at melodiene var så dårlige.

TV3 kom folket til unnsetning og laget en alternativ finale på sin kanal. Heidi Halvorsen vant konkurransen med melodien ”Et liv” skrevet av Rolf Graf og Harald Græsdahl. Det er ikke kjent hvilke melodier som var sendt inn til NRK men det sies at flere av disse var bidrag i den alternative finalen på TV3.

Dagen etter den alternative finalen var avviklet kunne NRK opplyse om at det var gruppa Just 4 Fun som skulle representere Norge. Gruppa var satt sammen noen måneder tidligere i anledning en revy på utestedet Olivers i Sarpsborg og hadde gjort stor suksess. Gruppa bestod av Hanne Krogh, Marianne Antonsen, Eirikur Hauksson og Jan Groth, alle meget erfarende og habile artister. Hanne Krogh hadde fra før en seier og sammenlagt to deltagelser i ESC å se tilbake på mens Eirikur Hauksson hadde representert Island i gruppa ICY i Bergen i 1986.

Forhåndspresentasjon av Norges bidrag Mrs. Thompson 1991

Marianne Antonsen var ukjent for nordmenn flest men hadde gjort stor lykke i det lokale musikkmiljøet i Sarpsborg og var på vei opp, mens Jan Groth var en svært allsidig rockemusiker som hadde sitt gjennombrudd som medlem av heavyrock gruppa Aunt Mary på slutten av 60-tallet. Musikalsk og vokalt sett skulle altså Norges bidrag være i de beste hender.

Bidraget ble bestemt av Just 4 Fun og NRK i felleskap og valget falt på Dag Kolsruds ”Mrs Thompson” med tekst av P.G Rosness og Kaare Skevik jr. Melodien var funky og medrivende, men ved presentasjonene for TV publikum en tid før finalen fikk den blandet kritikk. Mange mente dette ikke holdt mål mens andre var overbegeistret. Og med uenigheten og diskusjonen rundt melodien var altså alt som normalt i tiden før finalen.

P.g.a. uroligheter i Jugoslavia og Gulfkrigen ble finalen flyttet av sikkerhetsmessige årsaker fra Sanremo til Roma kort tid før den skulle gå av stabelen. Dette forklarer nok hvorfor finalen ble holdt i Studio 15 i Cinecittà, et av de største filmstudioene i Roma. Var det noen som kunne rigge en scene og sal i løpet av kort tid var det nettopp Cinecittà. Studioet var for anledning bygd som et teater med balkonger og scenen hadde kulisser av romerske ruiner og moderne høyhus. Just 4 Fun entret scenen som land nummer 14 og gjorde en forrykende framførelse av ”Mrs Thompson”.

Pete Knutsens orkesterarrangementet løftet melodien til nye høyder og med innlevelse, profesjonalitet og en dose luftgitar fikk Just 4 Fun og ”Mrs Thompsons” hektiske liv salen til å svinge. Til og med BBC mangeårige kritiske og ironiske kommentator Terry Wogan utbrøt etter framførelsen ”I liked that Mrs Thompson”. Spenningen var derfor stor når poengene skulle deles ut.

https://youtu.be/d_BNceSqIA8
Norges bidrag synges av Just for Fun i Roma

Ville Norge løfte seg fra bunnplasseringen året før? Dessverre for Norge og ”Just 4 Fun” var konkurransen enormt stor denne kvelden i Roma. 1991 års finalen må sies å være en av de sterkeste noen sinne, med mange potensielle vinnerkandidater. Brutalt fikk Norge erfare dette med bare 14 poeng totalt og en 17. plass av 22 land. Men lyspunktet var at dette var noen plasser opp fra året før.

Totalt sett var ”Mrs Thompson ” et meget sterkt norsk bidrag, perfekt gjennomført av noen av våre beste artister. At melodien og framførelsen ble bortdømt av Europajuryen skal vi ikke ta så tungt. Melodien står seg den dag i dag og vi kan tenke med stolthet tilbake på denne spesielle kvelden i Cinecittà i Roma.

← 1990 • Melodi Grand Prix • 1992 →