Melodi Grand Prix 2006
Dato Semifinale 1: Fredag 13. januar 2006
Semifinale 2: Fredag 20. januar 2006
Semifinale 3: Fredag 27. januar 2006
Sistesjansen: Fredag 3. februar 2006 (opptak fra semifinalene)
Finalen: Lørdag 4. februar 2006
Arena Semifinale 1: Finnmarkshallen
Alta
Semifinale 2: Nordlandshallen
Bodø
Semifinale 3: Framohallen
Bergen
Sistesjansen og finalen: Oslo Spektrum
 Oslo
Programledere Synnøve Svabø og Stian Barsnes-Simonsen
Kringkaster
Bidrag 18 (8 F; 6 SS; 6 SF1–3)
Stemmesystem  
Vinner «Alvedansen» av Christine Guldbrandsen
Resultat i ESC Semifinalen: Direktekvalifisert
Finalen: 14. plass; 35 poeng

Finalen

Gullfinalen
Startnr. Artist Låt Språk Plass Stemmer
6 Christine Guldbrandsen «Alvedansen» Norsk 1 77 568
2 Hans-Petter Moen & Kim Arne Hagen «I Hear Music» Engelsk 2 67 223
4 Queentastic «Absolutely Fabulous» Engelsk 3 61 997
8 Jorun Erdal & Geir Rønning «Lost and Found» Engelsk 4 57 905
Runde 1
Startnr. Artist Låt Språk Resultat
2 Hans-Petter Moen & Kim Arne Hagen «I Hear Music» Engelsk Gullfinalen
4 Queentastic «Absolutely Fabulous» Engelsk Gullfinalen
6 Christine Guldbrandsen «Alvedansen» Norsk Gullfinalen
8 Jorun Erdal & Geir Rønning «Lost and Found» Engelsk Gullfinalen
1 Trine Rein «Here for the Show» Engelsk Ute
3 Tor Endresen «Dreaming of New Tomorrow» Engelsk Ute
5 Birgitte Einarsen «Saturday» Engelsk Ute
7 Veronica Akselsen «Like a Wind» Engelsk Ute

Sistesjansen

Startnr. Artist Låt Språk Resultat
5 Birgitte Einarsen «Saturday» Engelsk Finalen
6 Veronica Akselsen «Like a Wind» Engelsk Finalen
1 Kirsti Carr «Misled» Engelsk Ute
2 Arlene Wilkes «Sunshine» Engelsk Ute
3 Ovi Martin «The Better Side of Me» Engelsk Ute
4 Jannicke Abrahamsen «I Wanna Be» Engelsk Ute

Semifinale 3

Startnr. Artist Låt Språk Resultat
4 Christine Guldbrandsen «Alvedansen» Norsk Finalen
6 Tor Endresen «Dreaming of New Tomorrow» Engelsk Finalen
1 Birgitte Einarsen «Saturday» Engelsk Sistesjansen
2 Veronica Akselsen «Like a Wind» Engelsk Sistesjansen
3 Phung «Shut up and Kiss Me» Engelsk Ute
5 Kathrine Strugstad «Paparazzi World» Engelsk Ute

Semifinale 2

Startnr. Artist Låt Språk Resultat
1 Queentastic «Absolutely Fabulous» Engelsk Finalen
5 Hans-Petter Moen & Kim Arne Hagen «I Hear Music» Engelsk Finalen
3 Ovi Martin «The Better Side of Me» Engelsk Sistesjansen
6 Jannicke Abrahamsen «I Wanna Be» Engelsk Sistesjansen
2 Hanne Haugsand «Heaven’s in Your Eyes» Engelsk Ute
4 Marit Strømøy «Too Much Love» Engelsk Ute

Semifinale 1

Startnr. Artist Låt Språk Resultat
1 Trine Rein «Here for the Show» Engelsk Finalen
2 Jorun Erdal & Geir Rønning «Lost and Found» Engelsk Finalen
3 Kirsti Carr «Misled» Engelsk Sistesjansen
6 Arlene Wilkes «Sunshine» Engelsk Sistesjansen
4 Christina Undhjem «My Dream» Engelsk Ute
5 Mocci Ryen «Tonight» Engelsk Ute

Nå hadde NRK fått blod på tann. Noen i underholdningsavdelingen hadde skulet på den svenske Melodifestivalen, som de siste par år hadde vokst seg stor og svært populær med forskjellige delfinaler, og konseptet var veldig fristene å prøve ut for NRK. At Norge de siste par år dessuten hadde plassert seg nokså akseptabelt i de internasjonale finalene, gjorde at interessen for MGP var stigende både hos norske artister, hos publikum så vel som de ansvarlige i NRKs underholdningsavdeling.

Det ble bestemt at MGP skulle ut til hele folket og det skulle arrangeres delfinaler i Alta, Bodø og Bergen. Seks bidrag skulle presenteres i hver delfinale og de to melodiene som fikk flest telefonstemmer gikk direkte til finalen i Oslo Spektrum. Nummer tre og fire ville få en ny mulighet i ”Siste Sjansen” hvor to bidrag gikk videre til finalen, mens nummer fem og seks røk ut av konkurransen.

Det var blitt plukket ut 18 bidrag til konkurransen og av disse var hele 12 skrevet av svenske opphavsmenn/kvinner. Dette førte til kraftig kritikk av NRK som arrangør, hvor man mente at dette ikke ble en ”norsk” uttagning og at fordelingen mellom norske og utenlandske bidrag var svært skjev.

Klagene førte ingen steder hen og den første delfinalen gikk av stabelen 13. januar i Alta. Det skulle vise seg at NRK hadde satset riktig, for fra det øyeblikket programlederne Stian Barsnes Simonsen og Synnøve Svabø entret scenen i Finnmarkshallen, var folkefesten i gang. Jublen sto i taket og en etter en framførte de seks artistene sine bidrag, grundig forhåndspresentert av Jostein Pedersen.

De to påfølgende fredager ble det avviklet delfinaler i Norlandshallen i Bodø og i Framohallen i Bergen og til slutt hadde man seks melodier i finalen. De to siste melodiene ble stemt fram av TV publikum i ”Siste Sjansen” kvelden før selve finalen, og følgende melodier og artister var da klare for å konkurrerer om seieren i MGP 2006 i Oslo Spektrum.

Fra delfinale 1 i Alta: Trine Rein med ”Here for the show” og veteranene Jorun Erdal og Geir Rønning med ”Lost and Found”

Fra delfinale 2 i Bodø: Kim-Arne Hagen og Hans Petter Moen fra tidligere ”Cheezy Keys” med ”I hear music” og draggruppa ”Queentastic” med ”Absolutely Fabulouse”.

Fra delfinale 3 i Bergen: ”Dreaming of a new Tomorrow” med Tor Endresen som stilte for 11 gang i konkurransen og Christine Gulbrandsen med ”Alvedansen”.

Fra ”Siste Sjansen” i Oslo: Birgitte Einarsen med ”Saturday” og Veronica Akselsen med melodien ”Like a wind”.

De viste seg at av de åtte melodiene i finalen var seks svenske og kun to norske.

Det hadde vakt oppsikt at Hanne Haugsand fra tidligere ”Charmed” hadde røket ut i Bodø. Hennes melodi ”Heaven’s in your eyes” var forhåndsfavoritt og tippet å nå høyt, men pga av presset klarte ikke Hanne å gjøre maksimalt ut av sangen og både stemmen og lyden sviktet.

Trine Rein hadde også hatt lydtrøbbel i Alta og hun måtte framføre sin låt ”Here for the show” to ganger, før hun gikk direkte til finalen.

Noen hevet også på øyenbrynene over at begge bergensartistene Tor Endresen og Christine Gulbrandsen gikk direkte videre til finalen fra nettopp delfinalen i Bergen, men Bergenserne hadde ikke stemt alene og kvalifiseringen var et resultat av Norges samlede stemmer.

Det skulle bli en av de mest stemningsfylte og entusiastiske MGP finaler noen sinne. Ikke bare var det mange flotte og medrivende melodier og artister, men publikum viste et engasjement og entusiasme hvor man til tider trodde at taket i Oslo Spektrum skulle falle ned. På en glitrende scene med stjernehimmel og prismekroner funklet artistene om kapp som edelstener og NRK hadde endelig funnet formen på programmet folk ”elsket å hate”.

Finalekveldens eneste melodi med norsk tekst kom nettopp fra Bergen. Christine Gulbrandsens melodi ”Alvedansen” var skrevet av Atle Halstensen og Kjetil Fluge og var en svært melodiøs komposisjon, som oset av norsk bonderomantikk. Den blonde og fagre Christine hadde allerede utgitt to album og hadde således et stort publikum. Hun framførte melodien på en glimrende måte, akkompagnert av kor og hardingfeler og mange ble nok blendet av den ekte og drømmende norskheten i dette musikkstykket.

Et annet bidrag som også høstet stor jubel var melodien ”Absolutely Fabulouse” med ”Queentastic”. Dragartistene Dean Erik Andersen og Geir Lillejord hadde tidligere vært medlemmer av ”The Greate Garlic Girls” men hadde nå sitt eget prosjekt gående. Deres fremragende framførsel av den glamorøse melodien ”Absolutely Fabulouse” fikk Spektrum formelig til å koke og det var lett å skjønne at her kom poengene til å sitte løst. Jubelen ville ingen enda ta og programlederne hadde vanskeligheter med å komme til orde etter framførelsen, og ingen lot seg affisere av at dette var et av de ”svenske” innslagene skrevet av Thomas G:son, Andreas Rickstrand og malteseren Gerard James Borg.

Og mens TV seere og publikum kunne stemme på hvilke låter de ville ha med i ”Gullfinalen” seilte Åge Sten Nilsen, populært kalt ”Glam” ned fra taket i Oslo Spektrum til allsang og tonene av fjorårets vinner ”In my Dreams”. Pyroeffektene var nok litt for nærgående for litt av Åges svarte strutseboa tok fyr, men heldigvis ble det ingen skader.

Det var den greske ambassadøren til Norge som hadde æren av å overrekke konvoluttene med de fire melodiene som hadde gått til ”Gullfinalen” og det var ikke overraskende at programlederne Synnøve Svabø og Stian Barsnes Simonsen kunne meddele at ”Alvedansen” og ”Absolutely Fabulouse” hadde gått videre til ”Gullfinalen” sammen med Kim-Arne Hagen og Hans Petter Moens ”I hear music” og Jorun Erdal og Geir Rønnings ”Lost and Found”.

Publikum var i ekstase og de fire artistene fikk framføre sine bidrag nok en gang før den spennende avstemmingen begynte. Jostein Pedersen fikk æren av å lede avstemmingen og han entret scenen til stående applaus og jubel fra salen. Det var melodiene ”Lost and Found” og ”I hear music” som til og begynne med knivet om å ligge i teten og faktum var at en stund så det så ut som ”I hear music” skulle vinne. Tre ut av fem distrikt hadde denne melodien som sin favoritt men da Vest-Norge sto igjen som siste distrikt til å stemme, var poengsummen til ”Alvedansen” så mye større at den fòr opp fra en tredje plass og knep seieren. Om ikke noe annet så er vestlendingene både patriotiske og konsekvente i sin avstemming.

En lykkelig Christine Gulbrandsen hadde vunnet med den vakre og særnorske ”Alvedansen” men publikum i salen var ikke like fornøyd. Det var tendenser til buing både når vinneren ble utnevnt og når vinnersangen skulle framføres igjen. Noen hadde nok håpet på en noe mer fartsfylt og glamorøs vinner, men Norge hadde valgt og ”Alvedansen skulle representere nasjonen i ESC finalen i Aten.

Presse og media var svært fornøyd med vinnerbidraget og likeledes det norske musikkmiljøet. Et særnorsk bidrag hadde konkurrert ut all svensk motstand og MGP var igjen norsk. Folk flest var også fornøyd med vinnermelodien og Christine hadde god støtte fra det norske folk da hun entret scenen i ”Olympiahallen” i Aten den 20. mai 2006.

Norge hadde gjennom ”Wig Wams” 9. plass året før blitt direkte kvalifisert til finalen, men de internasjonale bettingbyråene levnet ikke Norge noen sjanser til å hevde seg i toppen. Christine Gulbrandsen, korister og felespillere hadde fått nye hvite antrekk, som sto mer i stil til musikken og en vindmaskin fikk schiffongen i kjolene til å flagre i vinden. Christine gjorde en fremragende innsats med ”Alvedansen” og selvsikkert benyttet hun seg av kameraet for å fange TV-seernes oppmerksomhet.

Dessverre holdt det ikke til mer en 14. plass for Norge dette året. Europa var ikke like oppslukt i norsk bonderomantikk som nordmennene og Christine høstet kun 36 poeng. Hun hadde dessuten måttet kjempe mot andre ESC ”skjønnheter” som Carola og Anna Vissi og hva er en renskurt norsk ”Synnøve Solbakken image” mot disse garvede artisters sminkepung.

Christine Gulbrandsen gjorde uansett en strålende innsatts for Norge og hennes bidrag er elsket av mange nordmenn. Christine har senere spilt inn flere album, gjestet flere musikalske TV program og foretatt en utstrakt konsert og turnevirksomhet. Hun er i dag en respektert og etablert artist, som gjennom sin musikk formidler ærlighet og nærhet til de norske elementer.

← 2005 • Melodi Grand Prix • 2007 →