Melodi Grand Prix 2007
Dato Semifinale 1: Lørdag 20. januar 2007
Semifinale 2: Lørdag 27. januar 2007
Semifinale 3: Lørdag 3. februar 2007
Sistesjansen: Fredag 9. februar 2007
Finalen: Lørdag 10. februar 2007
Arena Semifinale 1: Finnmarkshallen
 Alta
Semifinale 2: Nordlandshallen
 Bodø
Semifinale 3: Brunstad Conference Center
Stokke
Sistesjansen og finalen: Oslo Spektrum
 Oslo
Programledere Synnøve Svabø og Stian Barsnes-Simonsen
Green room: Per Sundnes
Kringkaster
Bidrag 18 (8 F; 6 SS; 6 SF1–3)
Stemmesystem  
Vinner «Ven a bailar conmigo» av Guri Schanke
Resultat i ESC Semifinalen: 18. plass; 48 poeng
Finalen: Ikke kvalifisert

Finalen

Gullfinalen
Startnr. Artist Låt Språk Plass Stemmer
8 Guri Schanke «Ven a bailar conmigo» Engelsk, spansk 1 108 541
6 Jannicke Abrahamsen «Rocket Ride» Engelsk 2 78 433
7 Crash! «Wannabe» Engelsk 3 70 203
4 Dusty Cowshit «Chicken Rodeo» Engelsk 4 69 062
Runde 1
Startnr. Artist Låt Språk Resultat
4 Dusty Cowshit «Chicken Rodeo» Engelsk Gullfinalen
6 Jannicke Abrahamsen «Rocket Ride» Engelsk Gullfinalen
7 Crash! «Wannabe» Engelsk Gullfinalen
8 Guri Schanke «Ven a bailar conmigo» Engelsk, spansk Gullfinalen
1 Infinity «Hooked on You» Engelsk Ute
2 Jenny Jensen «Vil du ha svar» Norsk Ute
3 Trine Rein med Andreas Ljones «Maybe» Engelsk Ute
5 Torhild Sivertsen & The Funky Family «Love on the Dancefloor» Engelsk Ute

Sistesjansen

Startnr. Artist Låt Språk Resultat
1 Trine Rein med Andreas Ljones «Maybe» Engelsk Finalen
6 Jannicke Abrahamsen «Rocket Ride» Engelsk Finalen
2 Stian Joneid «Are You Ready» Engelsk Sistesjansen
3 Malin Schavenius «Under stjernene» Norsk Sistesjansen
4 Hazen «Better Than This» Engelsk Ute
5 Blue Moon Band «Goodbye to Yesterday» Engelsk Ute

Semifinale 3

Startnr. Artist Låt Språk Resultat
4 Crash! «Wannabe» Engelsk Finalen
6 Jenny Jensen «Vil du ha svar» Norsk Finalen
1 Jannicke Abrahamsen «Rocket Ride» Engelsk Sistesjansen
2 Trine Rein med Andreas Ljones «Maybe» Engelsk Sistesjansen
3 Monica Hjelle «Creator» Engelsk Ute
5 Christina Undhjem «Here» Engelsk Ute

Semifinale 2

Startnr. Artist Låt Språk Resultat
1 Guri Schanke «Ven a bailar conmigo» Engelsk, spansk Finalen
6 Dusty Cowshit «Chicken Rodeo» Engelsk Finalen
2 Hazen «Better Than This» Engelsk Sistesjansen
3 Malin Schavenius «Under stjernene» Norsk Sistesjansen
4 Andreea «I Wanna Be With You» Engelsk Ute
5 Amelia «Unbelievable» Engelsk Ute

Semifinale 1

Startnr. Artist Låt Språk Resultat
1 Torhild Sivertsen & The Funky Family «Love on the Dancefloor» Engelsk Finalen
6 Infinity «Hooked on You» Engelsk Finalen
2 Blue Moon Band «Goodbye to Yesterday» Engelsk Sistesjansen
5 Stian Joneid «Are You Ready» Engelsk Sistesjansen
3 Marika Lejon «Perfect Sin» Engelsk Ute
4 Marianne Solberg «Livets små stjerner» Norsk Ute

Det var bare å slå fast at 2006 års avvikling av MGP hadde vært en formidabel suksess for NRK. Ideen om å bringe Melodi Grand Prix ut til folket hadde slått an og fått ellers så trøtte og likegyldige nordmenn til å samles om konkurransen i en folkefest. Fra Finnmark i nord til Agderfylkene i sør begynte nå mange kommuner å ytre ønsker om å få holde en delfinale, for en plass i solen kunne på sikt bety reklame for det lokale næringsliv og inntekter i form av turisme for kommunene. Dette store arrangementet kostet penger og arrangørene måtte derfor innehente lokale sponsorer samt stille med en herskare av frivillige for å kunne gjennomføre en delfinale. Dessuten måtte arrangøren kunne stille med en sal som var stor nok og som egnet seg til denne type arrangementer. Det manglet ikke på forslag og kreative ideer i kommunene men mange var lite gjennomførbare og enden på visa ble at årets delfinaler skulle som i fjor legges til ”Finnmarkshallen” i Alta og ”Nordlandshallen” i Bodø. Dessuten hadde Stokke i Vestfold fått tildelt en semifinale som skulle avvikles i Brunstad Conference Center, et nytt konferansekompleks drevet i regi av den kristne menigheten ”Smiths Venner”.

Delfinalene var videre en ren blåkopi av fjorårets arrangement. Totalt atten bidrag var med i de tre delfinalene og publikum avga sine stemmer pr telefon eller sms. De to melodiene som fikk flest stemmer gikk rett til finalen, nummer tre og fire gikk til andre sjansen mens nummer fem og seks ble slått ut av konkurransen.

Programlederne var også de samme som året før. Synnøve Svabø og Stian Barsnes Simonsen hadde noe heseblesende men stødig ledet MGP 2006 og fikk derfor sjansen igjen. Det som derimot var nytt var følgende:

Journalisten Jostein Pedersen, som hadde vært fast kommentator av ESC på NRK siden 1996 og som hadde vært med som assisterende programleder i MGP året før, var ikke lengre ønsket som kommentator og NRK hadde overlatt denne oppgaven til Per Sundnes, kjent musikkjournalist fra NRKs ”Store Studio”. Jostein var kjent for sine giftige og fargerike kommentarer av andre lands bidrag og representanter til irritasjon for noen og til stor fornøyelse for andre. Jostein hadde derfor en stor fanskare som ikke var fornøyd med denne avgjørelsen fra NRKs side og var således meget skeptiske til Per Sundnes sin innmarsj i MGP og ESC.

Etter at tre godt gjennomførte semifinaler og ”Siste Sjansen” var avviklet så finaleheatet slik ut i Oslo Spektrum 10 februar 2007:

Fra Alta: Torhild Sivertsen & The Funky Family med melodien ”Love on the Dancefloor” og gruppa “Infinity” med melodien “Hooked on you”

Infinity i Spektrum
Thorild Sivertsen med «Love on the Dancefloor»

Fra Bodø: Guri Schanke med “Ven a bailar conmigo” og “Dusty Cowshit” med “Chicken Rodeo”

Dusty Cowshit med «Chicken Rodeo» i Oslo Spektrum
Guri Schanke synger «Ven a Bailar Conmigo»

Fra Stokke: Gruppa “Crash” og melodien “Wannabe” og dansebanddronningen Jenny Jensen med bidraget ”Vil du ha svar”, for øvrig finalens eneste melodi med norsk tekst.

Crash synger «Wannabe»
Danseband og «Vil du ha Svar» med Jenny Jensen

Fra Siste Sjansen: Jannicke Abrahamsen med ”Rocket Ride” og Trine Rein med ”Maybe”

Jannicke Abrahamsen tok Spektrum til himmels med «Rocket Ride»
Trine Rein rocket med «Maybe»

Oslo Spektrum var igjen fylt til siste plass da Synnøve Svabø og Stian Barsnes Simonsen ønsket velkommen til et nok en spektakulært MGP finale og salen kokte av forventning. ”The Greenroom” var som vanlig flyttet ut i salen og det var Per Sundnes som skulle besørge intervjuer og kommentarer fra artistene. Selve scenen var et glitrende inferno av lysskjermer som skulle utgjøre bakgrunnen for de ulike artistene.

Dette året som tidligere år var det flere ”svenske” bidrag i finalen, faktisk fire av de åtte melodiene som var stemt videre til finalen var av svensk opphav.

Ikke til finale Marika Lejon og «Perfect Sin»
Ingen finaleplass for Amelia og «Unbelivable»

Det var utpekt flere favoritter bl.a den unge og lovende gruppa ”Crash”, Jannicke Abrahamsen og gruppene ”Dusty Cowshit” og ”Infinity”. ”Crash” var fra Haldenområdet og hadde eksistert som gruppe noen år og hadde nå blitt tilbudt å framføre Trond Holters (fra Wig Wam) ”Wannabe”. Gruppa var et friskt pust innenfor rockesjangeren og låta var et fyrverkeri av en låt med innlagte saltoer, masse pyro og en svært fengende melodi. Gruppe hadde for øvrig ikke bare MGP premiere i Stokke men også TV premiere.

Jannicke Abrahamsen var Grand Prix klubbens egen favoritt. Hun hadde tidligere vært barnestjerne og var nå relativt stor på musikalscenen. Hennes melodi ”Rocket Ride” var skrevet av svenskene Thomas G:son og Andreas Rickstrand med norsk alibi fra Knut-Øyvind Hagen. Melodien var svært fengende og dansbar og hadde en god koreografi som gjorde seg godt på scenen. Den var som hentet ut fra den svenske ”Melodifestivalen” og det var kanskje derfor den appellerte så sterkt til MGP fansen.

Gruppa ”Infinity” hadde vært store siden midten av 90-tallet og hadde hatt en del singler på de norske hitlistene. Deres ”eurodance” inspirerte melodier hadde også gjort seg bemerket i Finland og Japan og et av deres album hadde blitt utgitt også i disse landene. Deres melodi ”Hooked on you” skrevet av Birgitte Moe og Rune Minde var derfor en favoritt hos ”dance” folket, selv om ”dance” æraen delvis var over.

Artistene som hadde flest fans i salen var uten tvil ”Dusty Cowshit”. Mossegruppa som i utgangspunktet teller 10 personer stilte med 6 utvalgte medlemmer på scenen og framførte gruppas egen ”Chicken Rodeo”. Gruppa var kjent for å velge seg relativt kjente melodier for så å gjøre de til sine egne med westernpreg og mye ironi, og deres ”Chicken Rodeo” var i nettopp denne gaten.

Alle artistene i finalen gjorde en fremragende innsats på scenen godt drevet fram av et overentusiastisk publikum i salen, som til stadighet fikk servert ”Dingish Kahn” som allsang for å få opp stemningen. Artistene som kanskje fikk mest applauser og stående ovasjoner under hele framførelsen var Jannicke Abrahamsen og Guri Schanke. Årsaken var nok Jannickes medrivende melodi og koreografi og Guris  stadige kostymeskifte under framførelsen. Ironisk nok var begge melodiene ”svenske” og Thomas G:son hadde en finger med i spillet på begge to.

MGP 2007 Del 1

MGP 2007 Del 2

Etter at de åtte melodiene hadde blitt framført skulle fire melodier videre til ”Gullfinalen” og publikum fikk sin tilmålte tid til å stemme på sin kandidat(er). I denne pausen underholdt NRKs glitrende korister med et discopreget medley, som kuliminerte i at alle 18 artister som hadde vært med i MGP kom ut på scenen og stemte i sluttrefrenget.

Så var det igjen programledernes tur til å annonsere hvem som hadde gått til ”Gullfinalen” og overraskelsen var ganske stor hos mange da det viste seg at Guri Schanke hadde gått videre med ”Ven a bailar conmigo” på bekostning av ”Infinity” og ”Hooked on you”. Ellers var de andre forhåndsfavorittene med i ”Gullfinalen”, ”Crash”, ”Dusty Cowshit” og Jannicke Abrahamsen. Sistnevnte hadde klart kunststykket og først bare komme til ”Siste sjansen” for så å ende opp i ”Gullfinalen”. Noen stemmerberettigede ønsket seg nok veldig sterkt en rakettur til Helsinki.

Artistene framførte igjen sine melodier og mens publikum igjen stemte på sin kandidat var det Christine Gulbrandsens tur til å underholde med en medley bygd på ”Alvedansen”, hennes vinnermelodi fra året før, og hennes nye melodi ”Dansekjolen”.

Landet var som vanlig delt inn i fem distrikt når telefonstemmene skulle avgis og i tillegg var det tre fagjuryer fra Alta, Bodø og Stokke som kunne dele ut 2000, 4000, 6000 og 10 000 poeng. Det var fagjuryen som startet poengutdelingen og de ønsket seg ”Crash” som vinner, 24 000 poeng sørget for det. Fagjuryen hadde videre stemt fram en tredelt andre plass på de andre melodiene med 14 000 poeng.

Folkets telefonstemmer endret dette bildet totalt da fire av fem regioner hadde Guri Schanke og ”Ven a bailar conmigo” på førsteplass og da siste stemme var fordelt var det nettopp hun som gikk av med seieren med 108 541 poeng foran andre plassen Jannicke Abrahamsen med 78 433. Salens reaksjon var blandet og pendlet mellom buing og vill jubel mens Guri gikk den lange veien gjennom salen fra ”The Greenroom” til scenen for å motta folkets hyllest. Nok et ”svensk” bidrag hadde vunnet MGP og denne gangen var dessuten takten spansk.

Deler av pressen var ikke nådig og flere slaktet vinnerbidraget og mente vi burde melde oss ut av konkurransen om det var slik at vi ikke selv klarte å produsere gode norske melodier. Men det var det norske folk som hadde talt og Guri Schanke reiste til Finland for å forsøke å kvalifisere Norge til finalen i ESC 2007. Siden ”Alvedansen” bare ble nummer 14 året før var Norge ikke direkte kvalifisert og måtte altså gjennom en kvalifiseringsrunde.

”Ven a bailar conmigo” var en latinopopmelodi, som sikkert appellerte til nordmenn som til vanlig ferierte langs spanskekysten, men ville den overbevise Europas lunefulle stemmeberettige om at den fortjente en plass i finalen? Guri Schanke gjorde sitt beste da hun entret scenen i Hartwall Arena i Helsinki den 10. mai 2007 og store deler av Norges TV seere krysset fingrene.

Guri burde ha sceneerfaringen inne. Hun hadde vært med i utallige musikaloppsettninger og hadde lang TV erfaring og hadde dessuten tatt Norge med storm med sin andre plass i ”Skal vi danse”. Guris nummer hadde gjennomgått et par små forandring siden finalekvelden i Oslo Spektrum. De to svenske danserne som var med der var byttet ut med to norske, Guri hadde fått lengre hår og de tre koristene hadde fått en mer framtredende plass på scenen.

Guri Schanke overbeviser ikke Europa i Helsinki

Kameraføringen under semifinalen var dessverre ikke til Norges fordel. For mange avstandsbilder gjorde at flere av detaljene ved framførelsen ikke kom til sin rett og TV publikum ble sånn sett snytt for detaljer i forbindelse med kostymeskiftene. Og da telefonstemmene fra Europa var opplest og vedtatt viste det seg at det ikke var kommet inn tilstrekkelig stemmer til Norges fordel og Norge gikk ikke videre til finalen.

På mange måter var ikke dette spesielt overraskende da mange inklusive deler av pressen i utgangspunktet mente at feil melodi hadde vunnet. Norske ESC-fans syntes det var spesielt uheldig at Guris melodi vant, da låten ikke representerte noe norsk eller noe nytt i ESC sammenheng og var tidlig ute med å dømme bidraget nord og ned. Men igjen, det var folkets telefonstemmer som hadde sørget for vinnerbidraget og sånn sett hadde Norge bare seg selv og sine TV seere å takke.

Det er en liten mulighet for at dette dårlige resultatet påvirket NRK til å redusere utenlandske opphavsmenn/kvinner fra MGP i framtiden, i alle fall minsket rene svenske bidrag betraktelig de kommende år og de fleste bidrag i MGP ble igjen norske.

Guri Schankes videre karriere har ikke latt seg påvirke av ESC nederlaget. ”Ven a bailar conmigo” gikk rett inn på førsteplassen på Norsktoppen i tiden etter MGP finalen og Guri har hatt mange jern i ilden både på revyscenen og i TV etter sin debut i MGP og ESC.

← 2006 • Melodi Grand Prix • 2008 →