Stemmesystem
Vinner «I Feed You My Love» av Margaret Berger
Resultat i ESC SF2: 3. plass; 120 poeng
F: 4. plass; 191 poeng

Etter en sisteplass i den internasjonale finalen året før ble det slutt på Per Sundnes tid som ansvarlig for MGP og det var Vivi Stenberg som overtok. Sammen med de andre i lyttejuryen hadde hun rundt 600 bidrag å velge mellom, som etter en lang prosess skulle bli 21 semifinalister.

Låter og artister til delfinalene ble annonsert kun 3 dager før hver delfinale fant sted, dermed ble det rom for mange spekulasjoner i forkant av de innledende rundene.

Semifinale 1

Dette var en delfinale med stor variasjon i det musikalske. For første gang stiftet vi bekjentskap med Tom Hugo og vi er vel alle takknemlig for at den vakre balladen «Der er du» som ikke kom seg til finalen ikke lot han miste lysten på å delta i denne konkurransen.

I motsatt ende musikalsk finner vi gruppen Gromth som hadde slått seg sammen med lillebroren til vår ESC-deltager fra 2010. Denne blandingen av opera og symfonisk black metal ble så godt mottatt at de likegodt vant denne delfinalen.

Med seg til finalen fikk disse gutta bergensbandet Datarock og Vidar Busk. Så alt i alt er variert meny til det koldtbordet av musikk en norsk Grand Prix finale er.

Semifinale 2

Denne delfinalen var vel den med minst genre-variasjon, men hva betyr det når noen av låtene som var med så absolutt var hørverdig. At Margaret Berger vant denne delfinalen overrasket neppe mange. Med seg fikk hun gruppen Fjellfolk som sang en låt med sterkt folkemusikk-preg på norsk.

Alexander Rybak returnerte til MGP og var nok fornøyd med det faktum at låten hans sunget at den forholdsvis ukjente Annsofi tok seg til finale.

Hank, bedre kjent som Hank von Helvete, sang en låt av Josefin Winther og de skulle begge returnere til denne konkurransen med vekslende hell.

Semifinale 3

Sjelden har vi vel sett og hørt en større variasjon av låter som i denne delfinalen. Fra det litt dystre og mørke bandet Gothminister til sukkersøte Adelen. Som året før ble de tre låtene som kom seg til finalen presenter i resultatrekkefølgen det låten som kom på tredje plass.

At Gaute Ormåsen og Sirkus Eliassen tok seg til finalen overrasket neppe så veldig mange. Større var nok overraskelsen for både publikum og Adelen da det viste seg at hun hadde vunnet denne delfinalen. Hun fikk litt kritikk for variabel vokal fremføring, men uansett en ny stjerne ble født denne kvelden.

For å få 10 låter i finalen skulle en låt av de utslagne bli plukket ut av en jury og æren av å få den ekstra finalebilletten ble gitt til gruppen Lucky Lips som deltok denne kvelden.

Finalen

MGP-finalen 2013 åpnet med et dansenummer og en introduksjon av de 10 finalistene, programlederne Jenny Skavlan og Erik Solbakken ønsket seerne velkommen og plutselig var det hele i gang. Finalistene fremførte sine bidrag i tur og orden til stor entusiasme fra salen i Oslo Spektrum.

Runde 1

Etter de ti finalistene hadde fremført sine låter fikk vi et pauseinnslag av regjerende ESC-vinner Loreen før det var klart for å avsløre hvilke fire som hadde gått videre til gullfinalen.

Gullfinalen

De fire gullfinalistene ble ropt opp en etter en og fikk fremføre låten sin en gang til og så var det opp til publikum å stemme frem vinneren blant disse fire.
Før resultatet ble avslørt fikk vi et gjensyn med fjorårets MGP-vinner Tooji.

Startnr. Artist Låt Språk Plass Stemmer
9 Margaret Berger «I Feed You My Love» Engelsk 1 102 032
3 Adelén «Bombo» Engelsk 2 59 414
10 Sirkus Eliassen «I Love You te quiero» Norsk, engelsk, spansk 3 41 447
8 Annsofi «I’m With You» Engelsk 4 31 226

Sjelden har vel de fleste vært mer enig i om at den beste låten vant. Og det var med særdeles godt mot Margaret tok bussturen til Malmö for å representere de norske farger.

Hun fikk sterkest kamp av den til da ukjente artisten Adelen, og i ettertid var det Adelen som vant kampen om å gjøre det best på hit-listen.

Alexander Rybak var tilbake dette året, denne gang som komponist og han fikk låten sin til gullfinalen der den gjorde det dårligst av de 4 låtene som var med i den finalen.

Margarets fremføring fra Delfinalen i Florø.

Veien til Malmö

Det viste seg fort at Norge skulle bli en av årets store favoritter og på den offisielle åpningsseremonien var norske Margaret en av de som var mest ettertraktet av pressen.

Før den andre semifinalen var det mange norske fans som hadde møtt opp for å støtte Margaret på veien mot finalen.

En sterk fremføring sikret Norge 3. plassen i semfinalen og en billett videre til den store finalen.

I finalen hadde Norge fått startnummer 24 og Margaret gjorde en av sine beste fremføringer noen sinne. Det rant inn poeng fra nesten alle land, med unntak av Irland, Storbritannia, Frankrike og Østerrike, og med 12 poeng fra nabolandene i Sverige, Danmark og Finland ble det til slutt en fantastisk 4. plass for Norge dette året.

Andre hendelser

Siden moderne måling av antall TV-seere ble innført hadde den norske finalen «bare» 975 000 seere.

Det stoppet ikke Margaret Berger fra å gjøre en fantastisk innsats på scenen og etter 12’ere fra våre naboland Sverige, Danmark og Finland og hun endte til slutt på det som skulle bli dette tiårets beste plassering. Fjerde plassen er faktisk den sjette beste plasseringen for Norge siden vår debut i 1960.

Margaret sin opptreden huskes også av den ikoniske veldig trange kjolen hun hadde på seg. Den sprakk rett før finalesendingen og måtte haste-repareres for at den europeiske publikum skulle få sett mer av frøken Berger enn tiltenkt.

Dette ble en flott debut for musikkansvarlig Vivi Stenberg og det skulle vise seg hun hadde flere gode låter og plasseringer i ermet de nærmeste årene.