Melodi Grand Prix 2015
Dato Lørdag 14. mars 2015
Arena Oslo Spektrum
Oslo
Programledere Silya Nymoen og Kåre Magnus Bergh
Kringkaster
Åpningsnummer «Dschingis Khan» fremført av programlederne og alle artistene
Pausenumre «La det swinge» fremført av Bobbysocks; «Silent Storm» fremført av Carl Espen & Josefin
Bidrag 11
Stemmesystem  
Vinner «A Monster Like Me» av Mørland & Debrah Scarlett
Resultat i ESC Semifinalen: 4. plass; 123 poeng
Finalen: 8. plass; 102 poeng

I anledning 55 års jubileet til MGP valgte NRK å slå på stortromma og gjeninnføre Kringkastingsorkesteret. De hadde ikke vært med siden 1984, dog deltok de på de internasjonale finalene i 1986 og 1996. Som kringkastingssjef Tor Gjermund Eriksen sa, «Målet med orkesterets tilbakekomst er å gjenskape den gode gamle Grand Prix-følelsen».

Rundt 800 bidrag kom inn og av disse ble det uvanlige antallet 11 valgt til å synge foran et fullsatt Oslo Spektrum og 1.250.000 TV-seere.

Juryen som valgte ut finalelåtene bestod av Vivi Stenberg, musikkansvarlig for Melodi Grand Prix, Marie Komissar, programleder og musikkprodusent i NRK P3, Tarjei Strøm, musiker og programleder i NRK P13 og Kathrine Synnes Finnskog, direktør i Music Norway.

Staysman & Lazz lagde litt furore i forkant av finalen med en video av låten sin med høy partyfaktor og lettkledde damer. Slik blir det medieoppslag av og mange lurte på om denne videoen skulle vises til hele Europa hvis de vant.

Finalen

Åpningsnummeret til finalen startet med en videosnutt der artistene var på MGP-camp med programledere Silya og Kåre Magnus. Videosnutten fadet over i livesendingen fra Oslo Spektrum der de alle fremførte den tyske vinnerlåten fra ESC 1979 – Dschinghis Khan.

Runde 1

Det var så klart for de 11 finalistene til å fremføre sine låter i tur og orden.

Startnr. Artist Låt Språk Resultat
1 Erlend Bratland «Thunderstruck» Engelsk Gullfinalen
3 Tor Endresen & Elisabeth Andreassen «All Over the World» Engelsk Gullfinalen
8 Staysman & Lazz «En godt stekt pizza» Norsk Gullfinalen
9 Mørland & Debrah Scarlett «A Monster Like Me» Engelsk Gullfinalen
2 Raylee «Louder» Engelsk Ute
4 Jenny Langlo «Next to You» Engelsk Ute
5 Ira Konstantinidis «We Don’t Worry» Engelsk Ute
6 Contrazt «Heaven» Engelsk Ute
7 Marie Klåpbakken «Ta meg tilbake» Norsk Ute
10 Alexandra Joner «Cinderella» Engelsk Ute
11 Karin Park «Human Beings» Engelsk Ute

Før de fire gullfinalistene ble annonsert fikk vi en hyllest til låtskriverne etterfulgt av en fremføring av fjorårets vinnerlåt Silent Strom, fremført av Carl Espen og Josefin.

6 av de 11 finalistene valgte å bruke Kringkastingsorkesteret i MGP-finalen, og det viste seg å være ett smart valg. For 4 av disse kom seg til gullfinalen.

Tre av disse var godt kjent for det norske publikumet. Erlend Bratland ble kjent gjennom programmet Norske Talenter. Staysman & Lazz var allerede kjent for sin rølpe-pop. Men, mest kjent var nok Elisabeth Andreassen og Tor Endresen. Førstnevnte deltok for sjette gang, mens sistnevnte fremførte sinn tolvte bidrag. Dermed har han bare Jahn Teigen foran seg med flere deltagelser.

Kjendisfaktoren i denne finalen var ganske høy. Foruten de artistene som gikk til gullfinalen fikk vi høre artister som Jenny Langlo, Contrazt, Marie Klåpbakken, Alexandra Joner og Karin Park. Det var vel i grunn bare Raylee og Ira Konstantinidis de fleste ikke hadde hørt om før.

Gullfinalen

Når de fire gullfinalistene var ropt opp fikk vi et gjensyn med deres fremførelser før det var klart for å feire 30 års-jubileum.
Elisabeth Andreassen måtte jobbe dobbelt denne kvelden da det naturligvis måtte feires at det var 30 år siden Bobbysocks vant Norges første seier internasjonalt.

Startnr. Artist Låt Språk Plass Stemmer
9 Mørland & Debrah Scarlett «A Monster Like Me» Engelsk 1 88 869
1 Erlend Bratland «Thunderstruck» Engelsk 2 85 373
8 Staysman & Lazz «En godt stekt pizza» Norsk 3 69 199
3 Tor Endresen & Elisabeth Andreassen «All Over the World» Engelsk 4 43 686

Høy kjendisfaktor på gull-finalen til tross, det var de to ukjente artisten Mørland og Debrah Scarlett som vant en knepen seier.

For dette året ble avstemmingen av der særdeles spennende slaget. Erlend Bratland ledet stort sett avstemmingen hele tiden frem til Øst-Norge var den siste landsdelen til å avgi sine stemmer. Med nesten 10.000 flere stemmer til «A monster like me» gikk de forbi «Thunderstruck» og vant med kun rundt 3.500 stemmer.

Se MGP-finalen 2015 på nytt her:

https://tv.nrk.no/se?v=MUHU02000115&t

Veien til Wien

Vinner-duoen Mørland & Debrah Scarlett lagde også en video som ble godt mottatt blant fansen.

Våre representanter valgte også å delta på noen av preparty-konsertene rundt omkring i Europa. Mye mulig at dette kom godt med da vi endte opp med en flott plass i den internasjonale finalen.

I løpet av ukene i Wien fremførte de norske representantene en akustisk versjon av A Monster Like Me på konserten «Pop meets Opera» i Wien Staatsoper.

Norge høstet god kritikk under prøvene i Wien og når semfinale 2 var over hadde Mørland og Debrah Scarlett fått en fjerde plass som dermed tok dem videre til den store finalen.


I den store finalen gjorde Norge det godt og kapret en fin 8. plass på resultatlisten for andre år på rad.

Selv om Mørland i 2015 ikke trodde han ville delta i MGP igjen ble det en gledelig overraskelse for mange fans da han stilte opp som låtskriver for Rebecca i MGP 2018 og enda en gang i 2019, både som låtskriver for Adrian Jørgensen og som artist med sin egen låt Livredd Mann.

Andre hendelser

Tidligere MGP-general Vivi Stenberg

21. mai 2015, samme dag som semifinale 2 i Wien ble det kjent at MGP-general Vivi Stengberg valgte å gi seg etter 3 år som musikkansvarlig.

– Dette er en helårsjobb. Man investerer mye tid i dette, og mye av seg selv. Det er mange mennesker man til enhver tid skal bry seg om og støtte opp under, sa hun til NRK den gangen.

– For å gjøre jobben må man være toppmotivert. Jeg begynte å kjenne på at jeg hadde lyst til å gjøre noe annet, og da var det ingen vei tilbake. Det er bedre å gi seg nå enn å gjøre noe halvgjort.

Husker du?

Etter MGP-finalen ble håret til Debrah Scarlett en stor snakkis. NRK Humor laget til og med en parodi på vinnerfremføringen fra MGP:

← 2014 • Melodi Grand Prix • 2016 →