Melodi Grand Prix 1986
Dato Lørdag 22. mars 1986
Arena Stavanger Forum
Stavanger
Programleder Jarl Goli
Kringkaster
Bidrag 10
Stemmesystem  
Vinner «Romeo» av Ketil Stokkan
Resultat i ESC 12. plass; 44 poeng

Finalen

Startnr. Artist Låt Språk Plass Poeng
B Ketil Stokkan «Romeo» Norsk 1 70
F Jørn Hoel «Inkululeko» Norsk, xhosa, tysk, engelsk 2 59
J Nina Askeland «Boulevard» Norsk, fransk 3 47
I Mia Gundersen «Jeg vet hva jeg vil» Norsk 4 45
C Creation «Ny tid» Norsk 5 42
G Claudia Scott & band «Rock ‘n’ Roll Band» Norsk 6 38
D Frank Aleksandersen «Stille før stormen» Norsk 7 30
A Susanne Fuhr «Hollywood» Norsk 8 27
H Alex & band «Fri» Norsk 9 26
E Anne-Marie Giørtz «Tilbake» Norsk 10 12

Seiersrusen fra 1985 hadde ikke lagt seg da den norske MGP-finalen gikk av stabelen i Stavanger Forum den 22. mars. For første gang ble en MGP-finale avviklet utenfor Oslo og noen mente dette var et plaster på såret for at Bergen hadde fått i oppgave å arrangere den store ESC- finalen. Hallen var dimensjonert for 8000 publikummere ved konserter men på grunn av en stor scene hadde ca. 4000 personer fått plass i salen.

Sånn sett var dette den største og mest spektakulære MGP finalen NRK hadde avviklet til nå. Fred Nøddelund var leder for orkesteret og storsjarmøren Jarl Goli, kjent fra barneprogrammet Portveien 2, var kveldens poetiske programleder.

Kostymer av gull og glitter og brede skulderputer skulle også prege artistene dette året men Mia Gundersens voksdukdrakt med leopardkanter huskes nok best av publikum. Melodiene var gjennomgående mer rocka enn tidligere år men de ti bidragene kunne nok best beskrives som middels gode.

Ca 700 bidrag hadde kommet inn og juryen bestående av Ellen Nikolaysen, Fred Nøddelund og Jens Wendelboe hadde plukket ut fem melodier. De resterende fem var blitt valgt av de fem artistene som NRK hadde invitert til å delta i finalen.

I tillegg til 4 distriktsjuryer bestående av folket var det totalt tre juryer i Stavanger, en pressejury satt i salen sammen med folkejuryen, samt en jury på Statfjord A plattformen i Nordsjøen.

Igjen var det artister som var forhåndsfavoritter, mye p.g.a. deres lokale popularitet i distriktene rundt omkring i Norge. I så måte var vel Mia Gundersen rogalendingenes store håp og den nokså ukjente Jørn Hoel var den Nord-Norske favoritten. Østlandet hadde tro på den nye gruppa Creation, som hadde ligget på hitlistene og som for første gang skulle benytte fyrverkeri på scenen i MGP sammenheng. Likeledes hadde Østlandet også en klokketro på popartisten Alex.

En annen favoritt fra nord var Ketil Stokkan, som hadde deltatt tidligere med god plassering, og som for året hadde fått hjelp av den svært så populære, norske draggruppa The Greate Garlic Girls. Avstemmingen begynte derfor ganske udramatisk med at Alex med melodien ”Fri” føk til topps med 12 poeng fra nettopp Oslojuryen.

Men etter kort tid overtok nordlendingen Jørn Hoel med låta ”Inkululeko” skrevet av David Chocron og Ketil Stokkan med med sin egen ”Romeo” ledelsen. Deretter dro Ketil Stokkan i fra og ble til slutt utropt som vinner med 70 poeng av Jarl Goli. ”Romeo” var en morsom og glad sang, med godt illustrert tekst av The Greate Garlic Girls pantomimelignende koreografi.

Finale i norsk MGP 1986

Men alle var dessverre ikke like fornøyd med vinneren. Hjemmepublikum hadde hyllet Mia Gundersen med stående applaus etter framførelsen og ønsket selvfølgelig Mia som vinner, mens den etablerte musikkekspertisen mente Jørn Hoel var klart best. Det var også delte meninger om Europa var klar for en dragshowgruppe på scenen og det var derfor med blandet støtte i ryggen Ketil Stokkan måtte representere Norge i den internasjonale finalen i Bergen.

Endelig innlemmet i det gode selskap kunne en strålende elegant Åse Kleveland ønsket Europa velkommen til Norge og finalen i ESC til tonene av Eurovisionens egen hymne den 3. mai 1986. Grieghallens scene var flott dekortert med kullisser av iskrystaller som skiftet farge, antageligvis for at Europa skulle minnes om at Norge lå langt mot nord og for å skape inntrykk av at artistene drev rundt på et isflak. Norge startet som nr. 12 og Ketil Stokkan og The Grate Garlic Girls i sin sirissrøde dress og barokke kostymer forsøkte forgjeves å sjarmere europajuryen med sang, dans og pantomime.

ESC-finale i Grieghallen i Bergen

Dessverre lot ikke juryen seg overbevise av denne utdaterte melodien og mente at langt flere bidrag var bedre en det norske. 44 poeng og en 12. plass var alt Norge klarte å innhente på hjemmebane og ”Romeo” fikk som fortjent. En middelmådig trallvennlig sang, som nok mer appellerte til den norske folkesjela enn til det moderne Europa.

Andre mer tidsriktige bidrag fra MGP finalen hadde sikkert gjort bedre lykke, men Ketil Stokkan & Co skal ha poeng for en hederlig innsatts og i Norge har melodien gått til MGP historien som en klassiker. Ketil Stokkan og The Greate Garlic Girls har med stor suksess på hvert sitt område, i ettertid blitt noen av Norges mest folkekjære artister.

← 1985 • Melodi Grand Prix • 1987 →