Cirkus Melodi Grand Prix 92
Dato Lørdag 21. mars 1992
Arena Oslo Spektrum
 Oslo
Programleder Jahn Teigen og Elisabeth Andreasson
Kringkaster
Bidrag 10
Stemmesystem  
Vinner «Visjoner» av Merethe Trøan
Resultat i ESC 18. plass; 23 poeng

Finalen

Startnr. Artist Låt Språk Plass Poeng
A Merethe Trøan «Visjoner» Norsk 1 740
G Tor Endresen «Radio Luxembourg» Norsk, engelsk 2 715
I Wenche Myhre «Du skal få din dag i morgen» Norsk 3 618
E Stephen Ackles «Det er lørdag og rock ‘n’ roll» Norsk 4 593
C Scandinavia «Et sted i Skandinavia» Norsk 5 329
F Anne Karin Kaasa & De Kor «Morgongry» Norsk 6 278
B Otta «Big Hand» Johansen «No i natt» Norsk 7 234
D Torhild Nigar «Hjembygd» Norsk 7 234
H The Contenders «Munn mot munn-metoden» Norsk 9 220
J Carl Robert Heine «Som en bro» Norsk 10 180

Mange mente at det å avlyse MGP året før var uhørt og NRK forsøkte å gjøre alt godt igjen ved å invitere til ”Cirkus Grand Prix” i Oslo Spektrum. Hele 7000 publikummere hadde fått plass og ventet i spenning på kampen om førsteplassen og hvem som skulle representere Norge i ESC i Malmø den 9. mai.

Borte var trauste programledere uten musikalsk bakgrunn og inn seilte Elisabeth Andreasson og Jahn Teigen som kveldens vertskap. Rolf Løvland ledet ”Cirkusorkesteret” og showet ble åpnet ved at kveldens vertinne, vår alles ”Bettan”, ble senket ned på scenen i en huske fra taket, til stor jubel fra salen. En glitrende kveld kunne begynne.

Hvor mange bidrag som hadde kommet inn til NRK dette året er ikke kjent, og selv om det var en åpen konkurranse kan nok sikkert noen av bidragene også vært skrevet av inviterte komponister. Det var valgt ut 10 melodier til finalen og juryen denne kvelden bestod av ti distriktsjuryer som hver hadde 100 stemmer å fordele på hver melodi. Selve avstemmingen skulle foregå etter mentometerprinsippet, altså den samme måten som i alle år hadde blitt brukt for avstemming i ”Ti i skuddet”. I forkant av finalen skrev pressen om tre storfavoritter.

Den største var nok Tor Endresen med melodien ”Radio Luxembourg”, men Wenche Myhre med bidraget «Du skal få din dag i morgen» og Steven Ackles med «Det er lørdag, og rock’n roll» pustet Tor i nakken. ”Radio Luxembourg” var skrevet av Tor selv sammen med Rolf Løvland og kunne minne mye om tidligere MGP melodier som ”La det svinge” og ”Cafe le swing”. Tor Endresen hadde nå opparbeidet seg en formidabel popularitet hos det norske folk, først og fremst p.g.a. sin sterke stemme og folkelige melodier men også som ”makker” for Rune Larsen i suksessprogrammet ”Lollipop” på TV.

Wenches bidrag var skrevet av medlemmene i gruppa Creation sammen med Jan Vincent Johannessen og var en fengende melodi i velkjent Wenche-stil. Selv om Wenche Myhre for det meste jobbet i Tyskland var hun ikke glemt av sine norske fans og forventningene var derfor store. Steven Ackles hadde de seneste årene blitt mer og mer populær med sin rock’n roll inspirerte melodier og mange mente at han hadde potensial til å vinne med melodien han selv hadde skrevet sammen med Hans Uleberg.

Bidragene spendte vidt i konkurransen og de fleste musikksjangrene var representert. I tillegg til de nevnte forhåndsfavorittene var bl.a. Scandinavia, Carl Robert Henie, Ottar ”Big Hand” Johansen, Torhild Nigar og Merethe Trøen på scenen og sistenevnte hadde en 3. plass å forsvare fra 1985. Merethe deltok da i gruppa Pastel med med melodien ”Ring Ring Ring”.

Cirkus Grand Prix, finalen i MGP 1992

Da juryene begynte å stemme gikk de tre forhåndsfavorittene rett opp i ledelsen sammen med outsideren Merethe Trøan og hennes melodi ”Visjoner”. Bidraget var skrevet av Robert Morley og Eva Jansen som for øvrig deltok i 1990 med tekst og melodi til Tor Endresens ”Cafe le Swing”.

På slutten av avstemmingen var det nettopp Tor Endresen og Merethe Trøan som kjempet om 1. plassen, og da siste poeng var delt ut var det Merethe Trøan som gikk av med seieren med 740 poeng, 25 poeng foran Tor Endresen. De to andre favorittene Wenche Myhre og Steven Ackles ble henholdsvis nummer 3 og 4. Publikum i salen så ut til å være enig med juryen, for da Merethe Trøan framførte vinnermelodien for andre gang var det til stående applaus og taktfast klapping fra et fullsatt Oslo Spektrum.

Merete Trøan synger «Visjoner»

Forhåndsfavoritt Tor Endresen synger «Radio Luxembourg»

”Visjoner” kan vel best beskrives som en popballade, med et refreng som lett fester seg og som får folk flest til å synge med. Melodien hadde med andre ord potensialer, men var den sterk nok til å hevde seg i Malmø? Mange mente selvfølgelig at Tor Endresen burde ha vunnet med ”Radio Luxembourg” og at ”Visjoner” ikke hadde en sjanse, men Merethe hadde god støtte hos nordmenn flest da hun pakket kofferten og satte kursen mot Skåne og Malmø for å representere Norge i ESC finalen.

Finalen gikk av stabelen i Malmø Ishall og scenendekoren var for anledningen bygd som et vikingskip. At det svenske folk kunne forbindes med vikingene forstod Europa først denne kvelden, da islendinger og nordmenn inntil da hadde hatt enerett på den betegnelsen. Merethe Trøan og koret startet som land 21 av 23 og det ville være synd å si at det var et fargesprakende show de hadde å by på.

De fem koristene var alle kledd i helsvart og den eneste fargeklikken var Merethes røde drakt. I tillegg så det ut som koristene og Merethe hadde stått foran Carolas vindmaskin fra Roma en stund, uten å gre håret etterpå. En fantasiløs koreografi bestående av noen steg til siden på rekke gjorde heller ikke susen og eneste trøsten var at Merethe Trøan sang rent og stødig og hadde sjarme.Europajuryen hadde nok notert seg dette, for poengene strømmet ikke akkurat inn. Ved kveldens slutt hadde Norge bare høstet 23 poeng, noe som bare holdt til en 18. plass sammenlagt.

https://youtu.be/IQZHFKEwDwo
Norges representant Meret Trøan synger «Visjoner» i Malmø

”Visjoner” ble dessverre aldri noen stor suksess i Norge etter finalen var over, men det ble derimot ”Radio Luxembourg”. Tor Endresen fikk en enorm hit med melodien og den ble kåret til årets beste på Norsktoppen det året.

Klokken 03.00 den 30. desember 1992 la den internasjonale kanalen Radio Luxembourg, populært kaldt Radio Lux, ned driften etter 54 år på lufta. Den siste melodien noen sinne som ble spilt på denne kanalen var nettopp ”Radio Luxembourg” med Tor Endresen.

← 1991 • Melodi Grand Prix • 1993 →