Melodi Grand Prix 2008
Dato Semifinale 1: Fredag 11. januar 2008
Semifinale 2: Fredag 18. januar 2008
Semifinale 3: Fredag 25. februar 2008
Sistesjansen: Onsdag 6. februar 2008
Finalen: Lørdag 9. februar 2008
Arena Semifinale 1: Et telt i Sandvigå
Stavanger
Semifinale 2: Nordlandshallen
 Bodø
Semifinale 3: Kongsvingerhallen
Kongsvinger
Sistesjansen: Stratos
 Oslo
Finalen:
Oslo Spektrum
 Oslo
Programleder Per Sundnes
Kringkaster
Bidrag 18 (8 F; 6 SS; 6 SF1–3)
Stemmesystem  
Vinner «Hold On Be Strong» av Maria Haukaas Storeng 
Resultat i ESC Semifinalen: 4. plass; 106 poeng
Finalen: 5. plass; 182 poeng

Finalen

Gullfinalen
Startnr. Artist Låt Språk Plass Stemmer
8 Maria Haukaas Storeng «Hold On Be Strong» Engelsk 1 195 661
7 Torstein Sødal «Eastern Wind» Engelsk 2 118 095
5 King of Trolls «Far Away» Engelsk 3 115 811
4 Veronica Akselsen «Am I Supposed to Love Again» Engelsk 4 109 057
Runde 1
Startnr. Artist Låt Språk Resultat
4 Veronica Akselsen «Am I Supposed to Love Again» Engelsk Gullfinalen
5 King of Trolls «Far Away» Engelsk Gullfinalen
7 Torstein Sødal «Eastern Wind» Engelsk Gullfinalen
8 Maria Haukaas Storeng «Hold On Be Strong» Engelsk Gullfinalen
1 Crash! «Get Up» Engelsk Ute
2 Ann-Mari Andersen «Ándagassii» Nordsamisk Ute
3 Tinkerbells «Hold On» Engelsk Ute
6 Ole Ivars «Som i himmelen» Norsk Ute

Sistesjansen

Startnr. Artist Låt Språk Resultat
2 Tinkerbells «Hold On» Engelsk Finalen
5 Ole Ivars «Som i himmelen» Norsk Finalen
1 Podium «Lystgass» Norsk Ute
3 Zuma «Always Always» Engelsk Ute
4 Anne Hvidsten «A Little More» Engelsk Ute
6 Lene Alexandra «Sillycone Valley» Engelsk Ute

Semifinale 3

Startnr. Artist Låt Språk Resultat
5 Torstein Sødal «Eastern Wind» Engelsk Finalen
6 King of Trolls «Far Away» Engelsk Finalen
3 Ole Ivars «Som i himmelen» Norsk Sistesjansen
4 Lene Alexandra «Sillycone Valley» Engelsk Sistesjansen
1 Avalanche «Two Monkeys (On The Roof)» Engelsk Ute
2 Maria Trøen «Hear When I’m Calling» Engelsk Ute

Semifinale 2

Startnr. Artist Låt Språk Resultat
4 Crash! «Get Up» Engelsk Finalen
6 Maria Haukaas Storeng «Hold On Be Strong» Engelsk Finalen
1 Zuma «Always Always» Engelsk Sistesjansen
3 Anne Hvidsten «A Little More» Engelsk Sistesjansen
2 Cube «Would You Spend the Night With me» Engelsk Ute
5 Sven Garås «I’m in Love» Engelsk Ute

Semifinale 1

Startnr. Artist Låt Språk Resultat
2 Ann-Mari Andersen «Ándagassii» Nordsamisk Finalen
6 Veronica Akselsen «Am I Supposed to Love Again» Engelsk Finalen
1 Podium «Lystgass» Norsk Sistesjansen
5 Tinkerbells «Hold On» Engelsk Sistesjansen
3 Nicholas Carlie «Colliding» Engelsk Ute
4 Michelle «Baby Don’t Stop the Music» Engelsk Ute

Selv om mange mente at Norges raske sorti fra semifinalen i ESC i 2007 var ganske så fortjent, tok NRK fatt på 2008 års avvikling med ny glede og masse optimisme. Per Sundnes, som hadde overtatt kommentatorrollen etter Jostein Pedersen året før, var svært MGP interessert og boblet over av gode ideer. Kloklig lyttet NRK og underholdningsavdelingen til hans råd og forslag og Per fikk derfor en mye mer framtredende rolle i produksjonen en det som kanskje var tenkt i utgangspunktet.

Per ønsket nok å bygge videre på ”Melodifestival”-konseptet med delfinaler rundt omkring i landet, noe som NRK hadde innført et par år tidligere, men han ønsket også å involvere flere kjente navn i konkurransen for å løfte kvaliteten. Per var musikkjournalist og hadde en stor kontaktflate og kunne således påvirke kjente og dyktige artister og komponister til å sende inn bidrag eller til å delta som artist. I tillegg skulle han dette året være programleder for sendingene, en oppgave han tok fatt på med stor iver, og mye av den voksende interessen for MGP hos publikum kunne nå tilskrives Per Sundnes.

Bodø arrangerte en av delfinalene for tredje året på rad og to nye byer fikk æren av å avvikle de andre. Stavanger hadde erfaring med MGP finaler på 80 og 90-tallet mens Kongsvinger var ny i denne sammenheng. Begge byene hadde lokale krefter og aktører i ryggen, som sammen med frivillig mannskaper skapte en iver og entusiasme rundt arrangementet som hadde vært fraværende mesteparten av tiden MGP hadde eksistert. MGP hadde blitt business for kommunene og riktig eksponering hadde mye å si for det lokale næringslivet og turismen.

MGP 2008 Del 1
MGP 2008 Del 2

18 melodier skulle i ilden fordelt på tre delfinaler. De to med flest stemmer gikk direkte til finalen i Oslo Spektrum mens andre og tredje plassen fikk en ny mulighet i ”Siste Sjansen” rett før finalen. Nummer fem og seks ble slått ut av konkurransen.

Etter all kritikken om utenlandske bidragsytere i MGP de siste årene gjorde NRK sin lille endring i all stillhet dette året. Konkurransen var fremdeles åpen for alle og det var kommet inn over 600 bidrag, men bare 34 % av melodiene var norske. Tross dette lave antall norske bidrag var alle de 18 melodiene som ble plukket ut til de tre semifinalene norske og det kan tyde på at kritikken hadde nådd fram til NRK (senere dette året ble det offisielt bestemt at bidragene heretter skulle ha norsk opphav eller på en eller annen måte være et samarbeide med en norsk komponist/tekstforfatter).

De tre semifinalene ble vellykket gjennomført i henholdsvis Bodø Spektrum (ny del av Nordlandshallen), Kongsvingerhallen og i et gedigent telt på 5700 kvadratmeter i Sandvigå i Stavanger. Teltet var satt opp på tomten til Stavangers kommende kulturhus og rommet 3000 tilskuere. ”Siste Sjansen” ble avholdt på ”Stratos, en nattklubb på taket av Folketeaterbyggningen i Oslo. Videre til finalen i MGP gikk følgende bidrag:

Fra Stavanger: Veronica Akselsen og balladen ”Am I supposed to love again” og samiske Ann-Mari Anderssen med den sami-etniske melodien ”Andagassii”

Flott samisk sang, «Andagassii» med Ann-Mari Anderssen
Veronica Akselsen med en flott ballade i MGP-finalen

Fra Kongsvinger: Rockegruppa Crash med ”Get Up” og Maria Haukaas Storeng med den Motown inspirerte låta ”Hold on be strong”

Crash i aksjon i MGP finalen
https://youtu.be/eMadIGFFnXg
Maria synger «Hold On Be Strong» i spektrum

Fra Bodø: Torstein Sødal med balladen ”Eastern Wind” og gruppa ”King of Trolls” med melodien ”Far away”

Torstein Sødal synger «Eastern Wind»
Trollsk stemning i Spektrum

Fra ”Siste Sjansen”: Jentetrioen ”Tinkerbells” med melodien ”Hold On” og hele Norges dansebandgruppe ”Ole Ivars” med bidraget ”Som i himmelen”.

Ole Ivars synger «Som i Himmelen» i MGP finalen
Countrylåta «Hold On» med jentetrioen Tinkerbells

De mest forhåndsomtalte melodiene og artistene var nok Lene Alexandra (kjent glamour modell) med bidraget ”Sillicone Vally”, Michelle Purvis (kjent fra TVNorges Dansefeber) med ”Baby don’t stop the music” og Nicholas Carlie (programleder fra VG-lista Topp 20) med melodien ”Colliding”. At MGP er en uforutsigbar konkurranse fikk disse unge artistene fort merke da de etter generalprøvene var utropt til å gå direkte til finalen. Dessverre slo ikke pressens spådommer til og de røk alle ut av konkurransen i sine respektive semifinaler.

Startfeltet i MGP finalen den 9. februar 2008 var åtte gode men svært forskjellige melodier, som folket hadde stemt fram som sine favoritter. En av favorittene var Maria Haukaas Storeng, mest kjent fra Idol hvor hun røk ut halvveis i konkurransen og mindre kjent som barnestjerne og tittelrolleinnehaver i musikalen ”Annie” fra 1991. Hun sang bidraget ”Hold on be strong” skrevet av Mira Craig. Melodien var en meget rytmisk og melodiøs popballade klart inspirert av 70 tallets Motown sound og praktfultt framført av Maria.

Andre favoritter var Torstein Sødals kraftfulle ballade ”Eastern Wind” skrevet av Christian Ingebretsen og Eivind Rølles og Veronica Akselsen med den tangoinspirerte og litt triste ”Am I supposed to love again” skrevet av Laila Samuelsen og Anne Takle.

Etter at de åtte melodiene var framført var det Jahn Teigens tur til å underholde. Som pauseinnslag, mens publikum stemte på sine kandidater til ”Gullfinalen”, framførte han til stående ovasjoner og allsang et potpurri av kjente og kjære Teigen melodier opp gjennom årene. Jahn Teigens status som folkekjær artist i Norge de siste 30 år var helt udiskutabel etter denne opptredenen.

Oslo Spektrum kokte i takt med den ene MGP schlageren etter den andre, ispedd noe av Jahns andre store hits og applausene ville ingen ende ta. Det hele kuliminerte i at Per Sundnes presenterte hilsener fra hele kjendisnorge på storskjerm til Jahn i anledning hans 30 år lange karriere. For øvrig var alt som kunne krype og gå av tidligere MGP artister og andre kjendiser til stede i salen og denne hyllesten må ha vært et spesielt og rørende øyeblikk for Jahn.

Per Sundnes kunne omsider roe ned salen og åpne konvoluttene med de fire artistene som hadde gått til ”Gullfinalen” og en etter en måtte de fire finalistene Torstein Sødal, Veronica Akselsen, ”King of Trolls” og Maria Haukaas Storeng ta seg den lange veien fra ”greenroom” til scenen til publikums hyllest. Finalemelodiene ble så framført på nytt til stor jubel fra salen.

Publikum fikk igjen anledning til å stemme på sin favoritt og etter at fjorårets vinner Guri Schanke hadde gjort en musikalmedley med norsk ”mgp tekst”, som viste hvilken sjanger hun behersker best, og raskt sunget seg gjennom ”Ven a bailar conmigo”, var det tid for avstemming.

I tillegg til fagjuryene fra Bodø, Kongsvinger og Stavanger var Norge igjen delt inn i fem regioner og totalt åtte juryer skulle dele ut sine poeng. Bortsett fra Stavanger juryen og ”Sør” Norge, som hadde sørlendingen Torstein Sødal på første plass, hadde alle juryer ”Hold on be strong” og Maria Haukaas Storeng som nummer en og sånn sett ble ikke avstemmingen det minste spennende. Maria tok raskt en formidabel ledelse og hele Norge var enig om denne avgjørelsen.

Med 195 661 stemmer vant Maria Haukaas Storeng over andre plassen Torstein Sødal og ”Eastern Wind”, som fikk 118 095 stemmer. ”King of Trolls” ble nummer tre og Veronica Akselsen ble nummer fire og melodien ”Hold on be strong” hadde altså slått knock out på de andre ”Gullfinale” melodiene.

De to MGP debutantene Maria Haukaas Storeng og opphavskvinne Mira Craig kunne lykkelig innkassere vinnerbilletten til Beograd i Serbia i mai. Utsiktene til å sette Norge på kartet poengmessig var svært stor ifølge norske musikkjournalister og folk ellers og det var derfor med stor forventning det norske folk benket seg foran TV skjermene den 20. mai for å se om Norge klarte å kvalifisere seg til finalen.

Konkurransen hadde nå så mange deltagerland at det måtte to semifinaler til. De ni beste melodiene i hver semifinale gikk til finalen og det tiende bidraget i hver semi ble valgt ut av en jury. I tillegg var de fire store bidragsyterne Storbritannia, Spania, Tyskland og Frankrike direkte kvalifisert sammen med vertslandet. Det vil si at det nå var plass til 25 bidrag i finalen mot tidligere 24.

Maria hadde fått ny styling og koreografi til framførelsen i Serbia og hun gjorde stort inntrykk på Europa i semifinalen. I en vakker blå kjole og med en koreografi som satt som et skudd sang Maria Haukaas Storeng Norge rett inn til en plass i finalen. Faktisk ble Norge nummer fire av nitten land i den første semifinalen og dette var en god indikasjon på at en god plassering i finalen var innenfor rekkevidde. Den andre semifinalen ble avholdt to dager sener hvor nitten nye land måtte i ilden og ti av disse gikk videre til finalen.

Siden Norge ikke deltok i finalen i 2007 var spenningen ekstra stor hos det norske folk da Maria Haukaas Storeng gikk på scenen i Beograd Arena, som siste land ut i ESC finalen den 24.mai 2008. Maria gjorde en strålende framførelse og på en selvsikker og profesjonell måte kom hun gjennom TV skjermene i de europeiske hjem og rørte noe i deres hjerter og etter responsen fra publikum i salen å dømme kunne det tyde på at dette ville gå den rette veien.

Norge hadde en annen fordel også, som kunne vise seg å få betydning. Som siste land til å framføre sitt bidrag før avstemmingen var det en liten sjanse for at TV publikum i Europa ville huske denne melodien best og dermed gi den poeng.

Maria synger Norge fram til en hederlig 5. plass i Beograd

Avstemmingen begynte stille og rolig for Norges del men snart ble det klart at Norge faktisk lå i topp 10 og etter ytterligere poeng klatret helt opp i topp 5. Der forble Norge under siste del av avstemmingen og da siste poeng var avgitt og Russland hadde vunnet, hadde Norge fått 182 poeng og en totalt femte plass i konkurransen. Norge hadde dessuten blitt Vest-Europas beste nasjon med bare land fra Øst-Europa på de fire første plassene.

Jubelen i den norske leieren var enorm og likeledes i de norske hus og hytter. Maria Haukaas Storeng og Mira Craig hadde gjenopprettet den norske æren i ESC, fra en forsmedelig utestengelse fra finalen året før til en plass i solen dette året. Jentene kunne derfor med hevet hode reise hjem til Norge hvor de på mange måter mottok samme hyllest som ”Bobbysocks” hadde gjort noen tiår tidligere, bare i mer kontrollerte former.

Denne femteplassen gjorde noe med MGP, konkurransen ble nesten over natten ”stueren” blant norske musikere og artister og det var ikke lengre negativt å delta verken som artist, musiker eller opphavsmann/kvinne. Nå snakket alle varmt om konkurransen og den fikk også en helt annen status blant musikkjournalister og pressen generelt. Mye av æren skal selvfølgelig tilskrives Per Sundnes og NRK men også Maria Haukaas Storeng og Mira Craig, som kanskje mer rakrygget stod inne for konkurransen og sitt bidrag en artister og komponister hadde gjort tidligere.

For jentene ble MGP og femteplassen i Beograd en helt annen døråpner for videre suksess en noen kunne ha tenkt seg og begge artistene har i dag strålende karrierer. ”Hold on be strong” ble en megahit i Norge og lå på alt som fantes av norske hitlister. Jentene har fått masse eksponering i presse og TV og dessuten blitt anerkjent utenlands.

En femteplass i Beograd var starten på et eventyr for Maria Haukaas Storeng og Mira Craig, et eventyr som kan vare i mange år om kvaliteten opprettholdes og tas vare på.

← 2007 • Melodi Grand Prix • 2009 →