Melodi Grand Prix 2010
Dato Semifinale 1: Lørdag 8. januar 2010
Semifinale 2: Lørdag 16. januar 2010
Semifinale 3: Lørdag 23. januar 2010
Sistesjansen: Fredag 30. januar 2010
Finalen: Lørdag 6. februar 2010
Arena Semifinale 1: Hangar E på Ørland hovedflystasjon
Ørland
Semifinale 2: Bodø Spektrum
Bodø
Semifinale 3: Skien fritidspark
Skien
Sistesjansen: Sarpsborghallen
Sarpsborg
Finalen:
Oslo Spektrum
Oslo
Programledere Marte Stokstad og Per Sundnes 
Kringkaster
Bidrag 21 (8 F; 8 SS; 7 SF1–3)
Stemmesystem  
Vinner «My Heart Is Yours» av Didrik Solli-Tangen
Resultat i ESC Semifinalen: Vertsland
Finalen: 20. plass; 35 poeng

Etter Alexander Rybaks seier året før var interessen rundt Melodi Grand Prix langt høyere enn vanlig. NRK mottok rundt tusen bidrag i den åpne konkurransen, rundt tre ganger så mange som året før. Dette var per da også det høyeste antall bidrag som hadde kommet inn til konkurransen. Juryen med Per Sundnes i spissen, plukket ut 21 av låtene til å delta i Melodi Grand Prix 2010.
Også på artistsiden var det stor interesse dette året, og høsten 2009 gikk spekulasjonene høyt i media om hvem som skulle delta. Da NRK offentliggjorde deltakerne i desember, var det også mange kjente navn i startfeltet. Popbandet A1, Venke Knutson, Maria Arredondo, Maria Haukaas Storeng, Heine Totland og Gaute Ormåsen var noen av de kjente artistene som deltok. Keep of Kalessin skrev også Melodi Grand Prix-historie ved å bli det aller første metallbandet som deltok i konkurransen. Den doble Eurovision-vinneren Rolf Løvland var dessuten tilbake som låtskriver.

Åtte av de 21 låtene endte opp i finalen, og startrekkefølgen ble trukket direkte på NRK2 fire dager før finalen.

Semifinale 1

Allerede i første delfinale var det mange kjente artister som deltok. Maria Haukaas Storeng tok seg lett til finalen sammen med hardrock-bandet Keep of Kalessin. Til siste sjansen kom Gaute Ormåsen og Bjørn Johan Muri. Senere fikk også Julian Berntzen også billett til dette showet siden hans låt var en av de to låtene som endte på femteplass med mest poeng.

Startnr. Artist Låt Språk Resultat
6 Maria Haukaas Storeng «Make My Day» Engelsk Finalen
7 Keep of Kalessin «The Dragontower» Engelsk Finalen
1 Gaute Ormåsen «Synk eller svøm» Norsk Sistesjansen
4 Bjørn Johan Muri «Yes Man» Engelsk Sistesjansen
3 Johnny Hide «Rewind Love» Engelsk Sistesjansen
2 Lene Alexandra Øien «Prima Donna» Engelsk Ute
5 Elisabeth Carew «Rocketfuel» Engelsk Ute

Semifinale 2

Denne delfinalen hadde en litt indre kjendistung deltagelse og det var Maria Arredondo med en låt komponert av Rolf Løvland og fan-favoritten Alexander Stenerud som tok seg direkte til finalen. Siste sjanse-showet ble fylt opp med låtene til Venke Knutson og Heine Totland. Også fra denne delfinalen fikk låten som endte på femteplass gå til sistesjansen.

Startnr. Artist Låt Språk Resultat
5 Maria Arredondo «The Touch» Engelsk Finalen
7 Alexander Stenerud «Give It to Me» Engelsk Finalen
1 Venke Knutson «Jealous ‘Cause I Love You» Engelsk Sistesjansen
6 Heine Totland «The Best of Me Is You» Engelsk Sistesjansen
2 Skanksters «Life Is Here Today» Engelsk Sistesjansen
3 Tomine Harket «Be Good To Me» Engelsk Ute
4 Hanne Haugsand «Don’t Stop» Engelsk Ute

Semifinale 3

Med en synkende kjendis-faktor ble finalebillettene fordelt på det kjente britiske boy-bandet A1 og den dengang ukjente Didrik Solli-Tangen. De to siste plassene i sistesjansen-showet gikk til Mira Craig og Karoline Garfjell.

Startnr. Artist Låt Språk Resultat
4 Didrik Solli-Tangen «My Heart Is Yours» Engelsk Finalen
7 A1 «Don’t Wanna Lose You Again» Engelsk Finalen
1 Mira Craig «I’ll Take You High» Engelsk Sistesjansen
6 Karoline Garfjell «Tokyo Night» Engelsk Sistesjansen
2 Fred Endresen «Barracks on the Hill» Engelsk Ute
3 Belinda Braza «Million Dollar Baby» Engelsk Ute
5 The Diamond «European Girl» Engelsk Ute

Sistesjansen

Deltakerne i sistesjansen var tredje- og fjerdeplassene fra de tre delfinalene. De to siste plassene gikk til de to femteplassene som hadde fått prosentmessig flest telefonstemmer.

Duell 1

Startnr. Artist Låt Språk Resultat
2 Bjørn Johan Muri «Yes Man» Engelsk Videre
1 Skanksters «Life Is Here Today» Engelsk Ute

Duell 2

Startnr. Artist Låt Språk Resultat
3 Gaute Ormåsen «Synk eller svøm» Norsk Videre
4 Heine Totland «The Best of Me Is You» Engelsk Ute

Duell 3

Startnr. Artist Låt Språk Resultat
6 Mira Craig «I’ll Take You High» Engelsk Videre
5 Johnny Hide «Rewind Love» Engelsk Ute

Duell 4

Startnr. Artist Låt Språk Resultat
8 Venke Knutson «Jealous ‘Cause I Love You» Engelsk Videre
7 Karoline Garfjell «Tokyo Night» Engelsk Ute

Duell 5

Startnr. Artist Låt Språk Resultat
2 Bjørn Johan Muri «Yes Man» Engelsk Finalen
3 Gaute Ormåsen «Synk eller svøm» Norsk Ute

Duell 6

Startnr. Artist Låt Språk Resultat
8 Venke Knutson «Jealous ‘Cause I Love You» Engelsk Finalen
6 Mira Craig «I’ll Take You High» Engelsk Ute

At det ble låtene til Bjørn Johan Muri og Venke Knutson som fikk de to siste finale-billettene kom neppe som en stor overraskelse på mange. Det var de to låtene med størst hit-potensiale blant de 9 deltagende låtene. Noe som skulle vise seg å komme til sin rett etter at de hadde deltatt i finalen

Finalen

Finalesendingen ble selvsagt åpnet av fjorårets MGP- og ESC-vinneren Alexander Rybak med vinnerlåten Fairytale.

I en av tidenes beste finaler var det 4 forskjellige sanger som tok seg til gullfinalen. Der var det Porsgrunns-gutten Didrik Solli-Tangen som sikret seg æren av å få representere Norge på hjemmebane i Telenor Arena og det med ganske så god margin. Den store hitlåten dette året var det derimot låten som kom på 4.plass «Yes Man» sunget av Bjørn Johan Muri som fikk hele 6 uker på toppen av VG-lista med sin låt.

Runde 1

De fire mest populære sangene i første runde gikk videre til gullfinalen. Det fulle resultatet fra første runde ble aldri offentliggjort, og gullfinalistene ble offentliggjort i tilfeldig rekkefølge.

Startnr. Artist Låt Språk Resultat
1 A1 «Don’t Wanna Lose You Again» Engelsk Gullfinalen
4 Bjørn Johan Muri «Yes Man» Engelsk Gullfinalen
7 Didrik Solli-Tangen «My Heart Is Yours» Engelsk Gullfinalen
8 Keep of Kalessin «The Dragontower» Engelsk Gullfinalen
2 Maria Haukaas Storeng «Make My Day» Engelsk Ute
3 Venke Knutson «Jealous ‘Cause I Love You» Engelsk Ute
5 Maria Arredondo «The Touch» Engelsk Ute
6 Alexander Stenerud «Give It to Me» Engelsk Ute

Før resultatet ble avslørt fikk seerne presentert en fantastisk Grand Prix-fabel av selveste Ingrid Bjørnov

Gullfinalen

I gullfinalen ble resultatet avgjort av en blanding mellom fagjuryer og seernes telefonstemmer. De tre delfinalestedene og Siste sjanse-byen hadde hver sin fagjury som ga 2 000, 4 000, 6 000 og 8 000 poeng til de fire gullfinalistene. Etter fagjuryene ble telefon- og SMS-stemmene presentert. Seernes stemmer ble delt inn i fem ulike geografiske regioner ut fra hvor i landet stemmene ble avgitt. Hver stemme telte ett poeng. Poengene for landsdelene under tilsvarer dermed antall mottatte telefon- og SMS-stemmer.

Startnr. Artist Låt Språk Plass Stemmer
7 Didrik Solli-Tangen «My Heart Is Yours» Engelsk 1 466675
1 A1 «Don’t Wanna Lose You Again» Engelsk 2 278882
8 Keep of Kalessin «The Dragontower» Engelsk 3 241164
4 Bjørn Johan Muri «Yes Man» Engelsk 4 169174

Se MGP-finalen 2010 her: https://tv.nrk.no/se?v=MUHU10000110

Etter finalen ble Didrik Solli-Tangens engelskuttale en stor snakkis. Sangeren uttalte t-en i «heart» som en d, altså «my hard is yours». I amerikansk-engelsk kan riktignok t-en høres ut som en d i løpende uttale, men uttalen ga uansett sangtittelen en helt ny mening, noe også pressen og Twitter-kommentatorer visste å ha moro med. Solli-Tangen selv tok kritikken med godt humør og lovte å ta et uttalekurs, og i den internasjonale finalen sang han med en distinkt t-lyd i «heart». T-skjorteselskapet Probat trykket også opp egne t-skjorter med teksten «My hard is yours», som også Didrik Solli-Tangen brukte fram mot den internasjonale finalen.

Noen mener at vår egen deltager Didrik Solli-Tangen mistet litt fokus frem mot den internasjonale finalen og det samme med det «håpløse» startnummeret 2 gjorde at 20.plassen var langt unna det plasseringen mange hadde forventet for vår låt.

Andre hendeler

Interessen rundt årets konkurranse var rekordhøy, noe som skyldtes at Norge var vertskap for Eurovision Song Contest 2010. Før finalen omtalte pressen Melodi Grand Prix hele 3 317 ganger, noe som var tidenes rekord. Billettsalget til delfinalene og finalen var også historisk høyt, og rett før jul var det solgt fem ganger så mange billetter som året før.Dette året var det også 50 år siden den første norske finalen ble arrangert, og NRK spilte på den høye interessen ved å følge oppladningen og sendingene tett både på radio og nett. NRK P1 sendte mer enn ti timer med vorspielsendinger under konkurransen, og VGTV hadde også egne sendinger før og under hver delfinale og finale. Ørland skrev også historie som det minste stedet som har arrangert en delfinale. For første gang deltok også Forsvaret i arrangementet, siden delfinalen ble arrangert i en av hangarene ved Ørland hovedflystasjon. Hangaren er bygget for å huse NATOs AWACS-overvåkingsfly.

Den stjernespekkede deltakerlista fikk positiv oppmerksomhet i pressen, og til og med den legendarisk sarkastiske Eurovision-kommentatoren Jostein Pedersen var strålende positiv: «Det er så mange artige kombinasjoner her. Dette lover veldig godt. Uten å ha hørt en tone, er jeg er imponert over bredden.» sa den ellers så kritiske kommentatoren til VG Nett. Han var imidlertid ikke like positiv til programleder Per Sundnes og kåret ham til «Norges dårligste programleder». Kommentaren gjorde at NRK Nordland valgte å terminere sommerjobb-kontrakten de hadde med Pedersen.

Finalen ble sett av 1 369 000 seere. Selv om dette var ned fra 1 519 000 året før, er dette likevel et av de høyeste seertallene for en norsk finale etter 1993. Også delfinalene hadde høye seertall. Ørland, Bodø og Skien samlet henholdsvis 985 000, 1 154 000 og 958 000 seere. Delfinalen fra Bodø er fremdeles den mest sette delfinalen i Melodi Grand Prix noensinne. Siste sjanse hadde 960 000 seere i første del, og 1 056 000 seere i andre del.

Disse seertallene holdt seg naturligvis da den internasjonale finalen og semifinalene fant sted på Telenor Arena. En av komponistene til det norske bidraget Hanne Sørvaag var også en av komponistene for det georgiske bidraget.


← 2009 • Melodi Grand Prix • 2011 →