Melodi Grand Prix 1977
Dato Finalen: Lørdag 19. februar 1977 (opptak)
Arena Finalen: Studio 2 på NRK Marienlyst
 Oslo
Programleder Finalen: Vidar Lønn-Arnesen
Kringkaster
Bidrag 22 (6 F; 6 SF5; 4 SF4; 4 SF3; 4 SF2; 4 SF1)
Stemmesystem  
Vinnere Semifinale 1: «Ikke mitt bord» av Turid Pedersen
Semifinale 2: «Casanova» av Supergruppa 
Semifinale 3: «Robåtrock» av Rune Larsen
Semifinale 4: «Jonathan» av Hans Petter Hansen
Semifinale 5: «Make Love, Not War» av Benny Borg 
Finalen: «Casanova» av Anita Skorgan
Resultat i ESC 14. plass; 18 poeng

Finalen

Startnr. Artist Låt Språk Plass Poeng
D Anita Skorgan «Casanova» Norsk 1 91
A Rune Larsen «Robåtrock» Norsk 2 59
F Benny Borg & Kirsti Sparboe «Sang» Norsk 3 58
E Axel Gran «Ikke mitt bord» Norsk 4 55
B Dag Spantell «Jonathan» Norsk 5 42
C Odd Børre «Make Love, Not War» Norsk, engelsk 6 25

Semifinale 5

Startnr. Artist Låt Språk Plass Stemmer
4 Benny Borg «Make Love, Not War» Norsk, engelsk 1 Ukjent
5 Kirsti Sparboe & Benny Borg «Sang» Norsk 2 Ukjent
1 Kirsti Sparboe & Benny Borg «Poker» Norsk 3 Ukjent
3 Kirsti Sparboe «Det er hans land» Norsk 4 Ukjent
2 Nora Brockstedt «Mærra hass Ka’l» Norsk 5 Ukjent
6 Nora Brockstedt «Springaren» Norsk 6 Ukjent

Semifinale 4

Startnr. Artist Låt Språk Plass Stemmer
3 Hans Petter Hansen «Jonathan» Norsk 1 Ukjent
1 Hans Petter Hansen «Går her og håper» Norsk 2 Ukjent
2 Magne Høyland «Storbyjungel» Norsk Ukjent Ukjent
4 Magne Høyland «Mellomspill i regn» Norsk Ukjent Ukjent

Semifinale 3

Startnr. Artist Låt Språk Plass Stemmer
3 Rune Larsen «Robåtrock» Norsk 1 558
1 Brødrene Thue «Tidig» Norsk 2 552
4 Brødrene Thue «Vi trenger kjærlighet på jord» Norsk 3 228
2 Ellen M. Johansen «For seint» Norsk 4 78

Semifinale 2

Startnr. Artist Låt Språk Plass Stemmer
3 Supergruppa «Casanova» Norsk 1 601
1 Supergruppa «Salomo» Norsk 2 484
2 Supergruppa «Du var alene» Norsk Ukjent Ukjent
4 Supergruppa «Hva nå?» Norsk Ukjent Ukjent

Semifinale 1

Startnr. Artist Låt Språk Plass Stemmer
4 Turid Pedersen «Ikke mitt bord» Norsk 1 235
3 Turid Pedersen «Tvilen er vårt liv» Norsk 2 212
1 Kirsten Lyngedal «Luta lei» Norsk 3 172
2 Kirsten Lyngedal «Ro i motvind» Norsk 4 45

Det var igjen duket for nasjonal uttagelse til ESC og den norske MGP finalen ble nok en gang arrangert i NRK huset på Marienlyst. Både det norske folk og NRK følte seg vel noe ydmyket av de dårlig norske plasseringene de siste årene og i kjølevannet av dette bestemte NRK seg igjen for å endre på uttagelsen av de 6 bidragene som dette året skulle kjempe om å representere landet i London i april.

Norge ble delt inn i 5 regioner: Nord-Norge, Midt-Norge, Vestlandet, Sørlandet og Østlandet. Regionene var knyttet opp mot NRKs distriktskontorer og opphavsmennene/kvinnene kunne sende inn bidrag til de distriktene de tilhørte. Melodiene ble så gått igjennom av en lokal jury ved hvert distriktskontor og de 4 beste melodien ble deretter presentert for publikum i distriktsendingene på radio.

Radiolytterne kunne så stemme på sine favoritter ved å sende inn postkort til distriktskontorene og den melodien som fikk flest stemmer gikk videre til finalen i Oslo. Østlandet, som hadde tettest befolkning, hadde 6 melodier å velge mellom og fikk stemme fram 2 bidrag og de to første plassene gikk til finalen. Totalt ca 350 bidrag kom inn til alle distriktene sammenlagt og 6 gikk altså videre til finalen.

Finalekvelden gikk av stabelen med Vidar Lønn-Arnesen som programleder og Kringkastningsorkesteret under ledelse av Carsten Klouman akkompagnerte. De utvalgte artistene til å framføre bidragene denne kvelden var Dag Spantell, Rune Larsen, Odd Børre, Axel Gran, Anita Skorgan og Benny Borg sammen med sin kone Kirsti Sparboe. Dette var for øvrig Kirstis siste deltagelse som artist i MGP sammenheng, likeledes Nora Brocksteds, da 54 år, som hadde sunget to av bidragene i den lokale Østlandsutagningen.

Dommerpanelet bestod av de samme 5 distrikter som hadde sendt inn bidrag og i hver jurygruppe satt 11 personer med 5 poeng hver å fordele. Østlandet hadde en jury i Oslo og en ekstra jurygruppe på Lillehammer, siden regionen var representert med 2 melodier. De totalt 6 jurygruppene kunne for øvrig ikke stemme på bidrag fra egen region.

70-tallet var preget av ungdommelige protester og radikalpolitisk engasjement over store deler av verden og dette skulle med tiden også komme til å avspeile seg i musikalsk form i både MGP og ESC. Odd Børres melodi ”Make love not war”, skrevet av Kåre Grøttum og Bjørn Rønningen, var i så måte de første famlende steg på den veien dette året.

Avstemmingen som fulgte ble på ingen måte spennende. Som en stormvind suste Midt-Norges bidrag rett til topps og ”Casanova”, skrevet av Svein Strugstad og Dag Nordtømme vant overlegent med 91 poeng, hele 32 poeng foran 2. plassen ”Robåt-rock”. Kveldens lykkeligste var derfor unge og delvis urutinerte Anita Skorgan , som hadde danket ut det etablerte artistpanelet. ”Casanova” var en frisk og rytmisk poplåt, som satt lett i øret og Anitas sjarmerende framførelse hadde nok mye å si for at poengene strømmet inn. Endelig hadde juryen valgt et bidrag Norge kunne stå inne for.

«Cassanova» i den norske MGP-finalen

Finalen i ESC skulle ha vært avviklet i april samme år, men p.g.a. en streik i BBC ble finalen flyttet til den 7. mai. 18-årige Anita Skorgan hadde derfor 3 måneder å forberede seg på og hun hadde innsett at det var store stjerner hun skulle forsøke å hamle opp med. Artister som Silver Convention , Mia Martini, Marie Myriam og Lynsay de Paul var alle etablerte og hadde allerede plassert seg på de europeiske hitlistene. Før avreise til London uttalte derfor Anita Skorgan klokelig at hennes viktigste oppgave ikke var å vinne men å få en bedre plassering en Sverige.

Anita Skorgan gjør en glimrende innsat i Londons ESC-finale

Vel fremme på scenen i Wembley Conference Centre gjorde unge Anita Skorgan en forrykende versjon av ”Casanova”. Kledd i tidsriktige høye støvler og blondebluse med skjerf i midjen, sjarmerte hun igjen det norske folk med sin ungdommelige friskhet og tæl og hun ble der og da og for all tid Norges egen ”popprinsesse”. At den europeiske juryen ikke var like sjarmert spilte ingen rolle. Selv om innsatsen bare hold til en 14. Plass med 18 poeng, seilte ”Casanova” og Anita Skorgan rett inn på de norske hitlistene og ble der i hele 15 uker. Og Anita holdt ord, hun slo Sverige, som for første gang kom sist i finalen.

← 1976 • Melodi Grand Prix • 1978 →