Melodi Grand Prix 1985
Dato Lørdag 30. mars 1985
Arena Chateau Neuf
 Oslo
Programleder Rita Westvik
Kringkaster
Bidrag 10
Stemmesystem  
Vinner «La det swinge» av Bobbysocks
Resultat i ESC Vinner; 123 poeng

Finalen

Startnr. Artist Låt Språk Plass Poeng
7 Bobbysocks «La det swinge» Norsk 1 80
6 Anita Skorgan «Karma» Norsk 2 74
1 Pastel «Ring ring ring» Norsk 3 66
8 Mia Gundersen & Olav Stedje «Nattergal» Norsk 4 56
5 Rolf Graf «II & II» Norsk 5 50
9 Hilde Heltberg «Livet har en sjanse» Norsk 6 49
2 Bjørn Eidsvåg «Gammel drøm» Norsk 7 44
10 Silje Nergaard «Si det, si det» Norsk 8 36
3 Zaz «Oh-la-la» Norsk 9 27
4 Kai Eide «Love, amour og kjærlighet» Norsk, engelsk, fransk 10 22

Også dette året valgte NRK å legge MGP finalen til Chateau Neuf. Fjorårets norske finale hadde vært en svært vellykket affære både i form og stil og det var derfor ikke nødvendig med store endringer. Nok en gang skulle 10 finalemelodier i ilden og disse var plukket ut av Kari Gjærum, Jan Eggum, Lasse Hafreager, Sigurd Jansen og Lars Erik Kongshaug.

Opphavsmenn og kvinner var invitert av NRK til å delta og resultatet var at svært mange gode og varierte bidrag hadde kommet inn.

Nytt av året var at 5 distriktsjuryer og en ekspertjury skulle stemme fram kveldens vinner. Ekspertjuryen bestod av utenlandske tungvektere som Tony Visconti (kjent fra samarbeide med David Bowie og gift med Mary Hopkin), Anne-Marie David (vinner av ESC for Luxembourg i 1973), Ronnie Hazlehurst (fra BBC) og Stikkan Andersson (popgruppen ABBAs manager og produsent). NRK hadde med andre ord tro på at med hjelp av utenlandsk ekspertise ville en norsk vinnermelodi ha større sjanse til å få gehør hos den europeiske juryen i ESC.

Det var Terje Fjerns Orkester som skulle bistå artistene og kveldens flamboyante vertinne var svært populære Rita Westvik, som for anledningen var kledd i en Maria Steward inspirert sort jakke og med tyllkjole overlesset med funklende ”diamanter”. Rita var ”berømt” for sin fargerike og verbale stil og var kjent for nordmenn flest gjennom TV programmet ”Lørdagssirkuset”, som hun var programleder for. Kvelden skulle for øvrig bli et inferno i rosa pastell og glitrende paljetter, da de fleste artistene var kledd i årets farger.

Flere ”nye” artister deltok denne kvelden, bl.a. Bjørn Eidsvåg, Rolf Graf, Kai Eide, Silje Nergaard og Mia Gundersen, som sang duett med Olav Stedje. I tillegg var Hilde Heltberg og Anita Skorgan med, samt Hanne Krogh, som hadde dannet gruppa Bobbysocks sammen med norsk/svenske Elisabeth Andreasson. De tre sist nevnte hadde alle representert sine land i ESC tidligere og hadde derfor stor erfaring med den internasjonale finalen.

Forhåndsfavoritten var igjen Anita Skorgan med sin og Lars Kilevolds melodi ”Karma” mens andre hadde tro på Rolf Graf, kjent fra popgruppen Lava. Sykehuspresten og visesangeren Bjørn Eidsvåg var også i søkelyset før finalen. Med sine sterke tekster og viseballader hadde han skapt seg en voksende popularitet i Norge og i sin MGP debut entret han scenen i rosa jakke og hvite bukser og framførte sitt eget bidrag ”Gammel drøm”.

Andre som var kledd i rosa lamé og sort var duoen ”Bobbysocks”. Melodien ”La det svinge”, skrevet av Rolf Løvland, var en hei dundrende flott 50 talls inspirert dansemelodi, framført friskt og medrivende av den norsk/svenske duoen. Anita Skorgans ”Karma” var på sin side den typisk store, klassiske balladen, som bygde seg opp underveis med panfløyte og et fyldig kor og Anita gjorde en flott framførelse ikledd glitrende blå lamé. Det var med andre ord et bredt utvalg av melodier å velge i for juryen denne kvelden.

Mens juryen fikk lov til å å tenke seg om før stemmene skulle avgis, framførte Jahn Teigen et seks og et halvt minutts medley med norske MGP vinnere gjennom tiden. Det ble framført til publikums store begeistring og taktfaste applaus gjennom nummeret.

Under avstemningen skulle det vise seg at outsideren ”Ring, ring, ring” med gruppa Pastell skulle utfordre både Anita Skorgan og Bobbysocks og sånn sett ble avstemmingen en triller. Etter en nervepirrende poengutdeling kunne Rita Westvik omsider utrope Bobbysocks og ”La det svinge” som en velfortjent vinner og Hanne og Elisabeth fikk dermed billetter til ESC finalen i Göteborg.

Recap av finalen i MGP 1985

Den internasjonale ekspertjuryen og distriktsjuryene var ikke enstemmige i valg av vinner, da distriktene trodde mest på Bobbysocks mens ekspertjuryen mente alle at Anita Skorgan og ”Karma” var best.

Etter prisutdelingen spurte Rita Westvik Ronnie Hazlehurst fra ekspertjuryen om han trodde ”La det svinge” hadde noen vinnersjanse i den internasjonale finalen og Mr. Hazlehurst svar var kontant «I’m afraid not.” De fleste lot seg ikke skuffe av den tilbakemeldingen og valgte heller å heie på Bobbysocks hele veien fram til finalen.

Den 4.mai 1985 skulle for alltid etse seg inn i nordmenns hukommelse som den dagen da Norge feiret 17. mai på forskudd. Det norske bidraget hadde forut for finalen et favorittstempel og på scenen i Scandinavium i Göteborg gjorde Bobbysocks et forrykende show med ”La det svinge”. Paljettene blinket om kapp i spot lightene og jentenes positive utstråling smittet over i salen og gjennom TV ruta til alle Europas seere og de aller de fleste jurymedlemmer.

Da avstemmingen kom i gang viste deg seg at det var Tyskland, Sverige og Norge som knivet om de fleste poengene. Tyskland ledet for det meste av tiden, men på et tidspunkt gikk Norge forbi og hadde vunnet konkurransen før siste land hadde avgitt stemme. Aldri før hadde vel poengutdeling på fransk; ”Pour la Norvége douze points” klinget så vakkert i norske ører. Med 12 poeng fra 8 land og med poeng fra alle, bortsett fra Kypros og Tyrkia, var seieren et faktum.

Norge og Bobbysocks har vunnet i Gøteborg

Publikum var i ekstase og Scandinavium kokte av glede og hjemme i Norge skjedde det noe forunderlig. Folk gikk mann av huse og ut i gatene for å feire. Norge, som var mest kjent i ESC som nasjonen med flest tap og ydmykende 0 poeng, hadde vunnet den internasjonale finalen i ESC og dette måtte markeres. Bobbysocks reiste hjem til Norge i bilkortesje fra den svensk/norske grensen til Oslo og veien var omkranset av jublende mennesker som ville hylle jentene.

Vel framme i Oslo var sentrum fylt av feststemte mennesker som spontant danset og sang ”La det svinge” i gatene. Dette var 17.mai og nyttårsaften på en og samme gang og det var opptakten til en eventyrlig karriere for Bobbysocks. 1985 ble et Bobbysocks og ”La det svinge” år i Norge og undertiden forberedte vi oss på å selv avvikle den internasjonale finalen i ESC i 1986.


← 1984 • Melodi Grand Prix • 1986 →