Melodi Grand Prix 1987
Dato Lørdag 28. februar 1987
Arena Chateau Neuf
 Oslo
Programleder Eldbjørg Vaage
Kringkaster
Bidrag 10
Stemmesystem  
Vinner «Mitt liv» av Kate Guldbrandsen
Resultat i ESC 9. plass; 65 poeng

Finalen

Startnr. Artist Låt Språk Plass Poeng
F Kate Guldbrandsen «Mitt liv» Norsk 1 60
E Håkon Iversen «Mange millioner» Norsk 2 56
C Kjersti Bergesen «Go-Go» Norsk, engelsk 3 54
I Finn Kalvik «Malene» Norsk 4 42
G Olav Stedje «Snurra på barten» Norsk 5 40
H Catwalk «Dialog» Norsk 5 40
D Sigvart Dagsland «I samme båt» Norsk 7 38
J Frank Aleksandersen «Tru mæ» Norsk 8 36
A Tor Endresen & Thowsen Band «Hemmelig drøm» Norsk 9 27
B Egil Eldøen «Til hverandre» Norsk 10 13

Tilbake i Chateau Neuf denne februarkvelden hadde NRK og det norske publikum våknet opp fra bakrusen etter den norske plasseringen i Bergen året før. Seiere i ESC hang høyt og middelmådige prestasjoner var ikke nok til å hevde seg i toppen. 305 bidrag hadde kommet inn til konkurransen og Sissel Kyrkjebø, som hadde debutert for Europa i pauseinnslaget i finalen, hadde gjort et formidabelt inntrykk på TV seerne og NRK hadde derfor invitert henne til å delta med selvvalgt melodi.

Sissel hadde takket nei og i stedet ble bare fire artister representert ved invitasjon fra NRK mens de andre seks bidragene ble plukket ut av juryen, som bestod av Sidsel Endresen, Svein Gundersen og Arild Stav.

Resultatet av utvelgelsen var flere ”kommende stjerner”, som for første gang skulle stå på en MGP scene. Blant disse kan nevnes Sigvart Dagsland, Tor Endresen, Kjersti Bergesen og Kate Gulbrandsen, mens Frank Aleksandersen, Finn Kalvik og Olav Stedje allerede var kjente i denne sammenheng.

Norsk MGP 1987 Del 1

Det kan også nevnes at tidligere MGP korist Håkon Iversen for første gang framførte et bidrag og at dansegruppa Catwalk var satt sammen for kveldens anledning. Gruppa bestod av profesjonelle dansere og sangtalenter og ble ledet av Runar Borge.

Kveldens programleder var Eldbjørg Vaage og Terje Fjærn ledet det 13 manns store orkesteret.

Om man hadde noen forhåndsfavoritt å snakke om, måtte dette bli Håkon Iversen og melodien ”Mange millioner”. Håkon hadde deltatt som korist i tidligere finaler og hadde dermed god erfaring fra rampelyset. Hans sjarmerende utseende gjorde også at tenåringsjentene hadde fått øynene opp for talentet og det ble derfor stilt visse forventninger til akkurat ham.

Norsk MGP 1987 Del 2

Det ubeskrevede bladet Kate Gulbrandsen hadde også en god melodi, skrevet av vinnerteamet Rolf Løvland og Hanne Krogh. Kate stilte på scenen med kveldens høyeste hår, luggen ble holdt oppe med mangfoldige bokser Clynol, hun hadde god stemme og sang svært overbevisende balladen ”Mitt liv” og publikum i salen kvitterte med trampeklapp og bravorop.

Dansegruppa Catwalk hadde uten tvil historiens hittil beste koreografi på en MGP scene og Norges første salto i denne sammenhengen kom nettopp med dette bidraget. Melodien ”Dialog” var dessuten av den fengende typen i swing takt og spørsmålet var om juryen ville falle for dette sceneshowet. Ellers bidro dansebandsangeren Tor Endresen med melodien ”Hemmelig drøm”, en melodi som i ettertid kan sies ble svært undervurdert av juryen denne kvelden. Finn Kalvik hadde på sin side ikke blitt skremt av tidligere nederlag og var tilbake med melodien ”Malene”, en hyllest til hans egen datter.

De 7 distriktsjuryene skapte en spennende avstemming da det skilte lite mellom melodiene i teten og da siste poeng var delt ut var det Kate Gulbrandsen og ”Mitt liv” som stod igjen som vinner med 60 poeng. Fattige 4 poeng bak kom Håkon Iversen med ”Mange millioner” og bergensjenta Kjersti Bergesen ble nummer 3 med 54 poeng og melodien ”Go-Go”. Show og dans ble ikke belønnet og Catwalk ble henvist til en delt 5. plass mens Tor Endresen bare ble nummer 9. Finalemelodiene hadde alle vært over gjennomsnittet og juryen hadde valgt den mest verdige som vinner.

Kanskje hadde de i bakhodet at Rolf Løvland og Hanne Krogh tidligere hadde stått på seierspallen og at de hadde nøkkelen til vinnerformelen i ESC. En overlykkelig og sjokkert Kate Gulbrandsen lovet på tro og ære å gjøre sitt beste for Norge i den internasjonale finalen.

Den 9. mai gikk ESC finalen av stabelen i Palais du Centenaire/ Eeuwfeestpaleis, en av de siste gjenstående bygningene fra verdensutstillingen i 1935 i Brussel. Tiden før finalen hadde NRKs stylister brukt godt til å finne et hårpreparat som skulle få Kate Gulbrandsens lugg til å stå rett opp i en slags punkerfrisyre.

Resultatet fikk Europa se tidlig i sendingen da Kate var første kvinne ut på scenen med Norges bidrag ”Mitt liv”. Luggen strittet rett opp og hun var i ført en forbedret utgave av den isblå jakken, sorte miniskjørt og sorte tights, som hun hadde i den norske finalen. Hun fikk en flott forhåndspresentasjon av kveldens vertinne, den eksotiske Viktor Lazlo, og kastet seg ut i oppdraget på en sjarmerende og profesjonell måte. Kate utstrålte glede og ærlighet i sin framførelse og dette ble godt belønnet av juryen. Da poenggivningen var over hadde Norge mottatt 65 poeng fra en samlet europajury og dette var 3 plasser opp til en 9. plass, sammenlignet med 12. plassen året før. Sånn sett hadde både Kate Gulbrandsen og Norge all grunn til å være fornøyde og Kate reiste hjem til Norge med æren i behold.

”Mitt Liv” har i ettertid blitt ”adoptert” som en kampsang i homsemiljøet, da teksten i refrenget i stor grad kan overføres til deres utfordringer i livet. Sangen er for øvrig et bidrag de fleste nordmenn husker med glede, kanskje mest p.g.a. Kates noe spesielle frisyre men også fordi ”Mitt liv” var et norsk bidrag godt over gjennomsnittet.

← 1986 • Melodi Grand Prix • 1988 →