Fakta
Datoer SF1: Lørdag 24. januar 2009
SF2: Lørdag 31. januar 2009
SF3: Lørdag 7. februar 2009
TF: Lørdag 14. februar 2009
F: Lørdag 21. februar 2009
Steder SF1: Kongsvingerhallen
Kongsvinger i Hedmark (nå Innlandet)
SF2: Bodø Spektrum
Bodø i Nordland
SF3: Skien fritidspark
Skien (presentert som Grenland) i Telemark (nå Vestfold og Telemark)
TF: Sunnmørshallen
Ålesund i Møre og Romsdal
F:
Oslo Spektrum
Oslo
Programledere Maria Haukaas Storeng og Per Sundnes
Arrangør Norsk rikskringkasting (NRK)
Bidrag 21
Stemmesystem  
Vinner «Fairytale» av Alexander Rybak
Resultat i ESC SF: Vinner; 201 poeng
F: Vinner; 387 poeng

Norges sterke femteplass i Beograd året før bidro til en slags aksept blant en del norske artister og låtskrivere til å delta i MGP.

NRK ønsket at konkurransen skulle være øremerket norske komponister, slik at de kunne utvikle seg og gjøre seg bemerket både nasjonalt og internasjonalt, men åpnet for at 50 prosent av bidraget kunne ha internasjonal tilknytning. Norske komponister var å forstå som norske statsborgere eller personer med fast norsk bopel pr. 1. september 2008, som også var fristen for innsendelse av bidrag.

Finalen

Startnr. Artist Låt Språk Resultat
3 Publiners «Te stein» Norsk Gullfinalen
4 Alexander Stenerud «Find My Girl» Engelsk Gullfinalen
6 Alexander Rybak «Fairytale» Engelsk Gullfinalen
8 Tone Damli Aaberge «Butterflies» Engelsk Gullfinalen
1 Espen Hana «Two of a Kind» Engelsk Ute
2 Ovi «Seven Seconds» Engelsk Ute
5 Velvet «Tricky» Engelsk Ute
7 Thomas Brøndbo «Det vart en storm» Norsk Ute
Runde 1 av finalen i MGP 2009

Gullfinalen

Startnr. Artist Låt Språk Plass Stemmer
6 Alexander Rybak «Fairytale» Engelsk 1 747 888
8 Tone Damli Aaberge «Butterflies» Engelsk 2 121 856
4 Alexander Stenerud «Find My Girl» Engelsk 3 73 080
3 Publiners «Te stein» Norsk 4 62 683
Gullfinalen i MGP 2009

Sistesjansen

Tredje- og fjerdeplassen fra de tre semifinalene gikk videre til sistesjansen. I tillegg fikk VGs lesere velge ett av de utslåtte bidragene, og det siste bidraget som gikk videre var det som hadde fått flest telefonstemmer av de som var slått ut. Wenche Myhre kunne ikke delta i sistesjansen om hun skulle gått videre, og var dermed ikke med i konkurransen om en ny sjanse.

Startnr. Artist Låt Språk Duell 1 Duell 2 Duell 3 Duell 4 Duell 5 Duell 6
 1 KeSera med Anita Hegerland   «Party» Engelsk Ute –  – 
2 Espen Hana «Two of a Kind» Engelsk Videre Ute
3 Janni Santillan «(Like You Did) Yesterday» Engelsk Ute 
4 Surferosa «U Look Good» Engelsk  Videre  – –  Finalen
5 Sunny «Carrie» Engelsk Ute
6 Publiners «Te stein» Norsk Videre Finalen
7 Foxy «Do It Again» Engelsk Ute
8 Jane Helen «Shuffled» Engelsk Videre Ute

Semifinale 3

Allerede før den første semifinalen ble «Fairytale» utropt som favoritt, og lå på topp både på oddsen og OGAEs avstemning. Fra siste delfinale gikk bidraget videre til finalen sammen med «Seven Seconds», mens «Shuffled» og «Carrie» gikk direkte til sistesjansen. «Do It Again» ble stemt videre til sistesjansen av VGs lesere.

Startnr. Artist Låt Språk Plass Resultat
3 Ovi «Seven Seconds» Engelsk 1 Finalen
7 Alexander Rybak «Fairytale» Engelsk 1 Finalen
4 Jane Helen «Shuffled» Engelsk 3 Sistesjansen
6 Sunny «Carrie» Engelsk 3 Sistesjansen
5 Foxy «Do It Again» Engelsk 5 Wildcard
1 Sichelle «LeftRight» Engelsk 5 Ute
2 The Rebelettes «Soul Train» Engelsk 5 Ute

Semifinale 2

Noen mente at også «Butterflies» hadde vinnersjanser i MGP-finalen, og bidraget gikk videre til finalen sammen med «Find My Girl». «Te stein» og «(Like You Did) Yesterday» ble stemt videre til sistesjansen.

Startnr. Artist Låt Språk Plass Resultat
4 Alexander Stenerud «Find My Girl» Engelsk 1 Finalen
7 Tone Damli Aaberge «Butterflies» Engelsk 1 Finalen
2 Publiners «Te stein» Norsk 3 Sistesjansen
5 Janni Santillan «(Like You Did) Yesterday» Engelsk 3 Sistesjansen
1 Wenche Myhre «Alt har en mening nå» Norsk 5 Ute
3 Tine Wulff «Ride» Engelsk 5 Ute
6 Julius Winger «Like An Angel» Engelsk 5 Ute

Semifinale 1

«Det vart en storm» og «Tricky» gikk videre til finalen, mens «U Look Good» og «Two of a Kind» gikk videre til sistesjansen. «Party» fikk en ny sjanse i sistesjansen fordi bidraget hadde fått flest stemmer blant de utslåtte bidragene. Wenche Myhre kunne ikke delta i sistesjansen, og var dermed heller ikke med i konkurransen om en ny sjanse.

Startnr. Artist Låt Språk Plass
Resultat
6 Thomas Brøndbo «Det vart en storm» Norsk 1 Finalen
7 Velvet «Tricky» Engelsk 1 Finalen
1 Surferosa «U Look Good» Engelsk 3 Sistesjansen
4 Espen Hana «Two of a Kind» Engelsk 3 Sistesjansen
3 KeSera med Anita Hegerland «Party» Engelsk 5 Wildcard
2 Chicas del Coro «Men, Men, Men!» Engelsk 5 Ute
5 Charite «Sweeter Than a Kiss» Engelsk 5 Ute

Det samme konseptet, som hadde skapt suksessen de seneste årene, ble igjen brukt men nok en gang med noen justeringer. 350 bidrag var kommet inn og hele 21 bidrag ble denne gangen valgt ut til de tre delfinalene hvor de to melodiene med flest publikumstemmer gikk til finalen, nummer tre og fire gikk til sistesjansen, mens de tre siste var ute av konkurransen.

Delfinalene gikk også dette året i Kongsvinger og Bodø mens Skien skulle ta seg av den tredje delfinalen under navnet Grenland. Ålesund skulle arrangere ”Siste sjansen” som dette året skulle sendes ”live” og ikke som tidligere år fra et ”studio” hvor bidragene ble vist i opptak fra delfinalene.

Per Sundnes hadde hentet inn Maria Haukaas Storeng som programleder og sammen skulle de lede de tre delfinalene, ”Siste sjansen” og finalen i Oslo Spektrum. Maria hadde ingen erfaring av å lede TV-program på direktesending, og Per Sundnes hadde året før vist at heller ikke han behersket den oppgaven perfekt, og resultatet ble derfor en noe ujevn og stotrende programlederstil gjennom alle sendingene.

Som tidligere år ble det spekulert i hvilke artister og melodier som ville vinne MGP-finalen og stalltipsene var mange. Forhåndsfavoritter var det flere av men to skilte seg spesielt godt ut. Tone Damli Aaberge, mest kjent fra ”Idol” hvor hun kom på andreplass i 2005, og for sin tredjeplass i ”Skal vi danse” i 2007, ledet den duellen sammen med «Kjempesjanse»-vinneren fra 2006, Alexander Rybak. Tone sang en meget fengende popmelodi, Butterflies”, skrevet av David Eriksen, Mats Lie Skåre og henne selv og musikkprodusenten David Eriksen hadde satt i gang en formidabel promotering av Tone og melodien.

Alexander Rybak deltok med sin egen melodi, «Fairytale». Bidraget var influert av at fiolinisten Alexander var født i Minsk i Sovjetunionen (nå Hviterussland), oppvokst i Norge og at finalen skulle avvikles i Moskva. Melodien minnet om en krysning av norske og hviterussiske folketoner i en moderne innpakking av norsk akrobatikk og halling, elegant utført av dansegruppen Frikar.  Den var således et mer visuelt nummer en Tones «Butterflies», som hadde sitt store potensial som en radiohit. Vokalmessig hadde ingen av forhåndsfavorittene noen store stemmer, men de hadde alt det andre som skal til for å skape en vinner.

Andre artister som ble tippet som utfordrere til Tone Damli Aaberge og Alexander Rybak var Alexander Stenerud, som sang sin egen ”Find my Girl”, gruppa ”Velvet”, som underveis måtte endre navn til ”Velvet Inc” for ikke å blandes sammen med den svenske artisten ”Velvet”. De sang melodien ”Tricky” skrevet av Hanne Sørvaag, Niklas Bergwall og Niclas Kings. Dessuten var gruppa ”Surferosa” en stor utfordrer med sin kjente vokalist Mariann Thomassen. De stilte med låta ”U look good” som gruppa hadde skrevet sammen med Lars-Erik Westby, og svært mange av den yngre garde hadde store forhåpninger til nettopp denne melodien.

Da delfinaler og ”Siste sjansen” var avklart hadde følgende melodier gått til finalen i Oslo Spektrum:

Fra Kongsvinger: Gruppa ”Velvet Inc” og melodien ”Tricky” og Thomas Brøndbo (yngre bror av Brøndbo brødrene i DDE) med bidraget ”Det vart ein storm”

Sexy Velvet gjør «Tricky» i MGP_finalen
Thomas Brøndbo i MGP-finalen 2009

Fra Bodø: Tone Damli Aaberget med ”Butterflies” og Alexander Stenerud med sangen ”Find my girl”

Tone synger «Butterflies2 til en 2. plass i finalen
Alexander Stenerud med en glitrende framføring av «Find my Girl»

Fra Grenland (Skien): Ovi Martin med bidraget ”Seven Seconds” og Alexander Rybak med melodien ”Fairytail”.

Norsk/Rumenske Ovi synger «Seven Seconds i MGP finalen
Alexander synger ”Fairytail” fram til seier i Spektrum

Fra ”Siste Sjansen”: Her gikk skuespilleren Espen Hana videre med melodien ”Two of a Kind” sammen med gruppa ”Publiners” og bidraget ”Te stein”.

Espen Hana med nostalgiske «Two of a Kind»
Publiners synger «Te Stein»

Mens delfinalene gikk sin gang ble de ulike artistenes opptredener lagt ut på u-tube og var således til fri avnytelse for alle ESC/MGP interesserte i Europa. På kort tid seilte Alexander Rybak opp som storfavoritt med ”Fairytale” på alle nettsider som inneholdt ESC stoff og han ble tippet som vinner av hele ESC finalen både hos fans av ESC og bettingbyråer før han engang hadde deltatt i den norske finalen. Dette var altså en pekepinn på hva det norske folk burde stemme under MGP finalen og den norske pressen var hjertelig tilstedet og informerte det norske folk om dette.

Den andre storfavoritten Tone Damli Aaberge ble ikke levnet like store vinnerodds på disse ESC foraene, men fikk masse publisitet før finalen da NRK bestemte seg for å benytte nettopp hennes melodi ”Butterflies” som en slags ”kjenningsmelodi” i sine ”Ski-VM” sendinger i tiden før finalen. Dette skapte furore hos de andre finaledeltakere, som mente at NRK feilaktig promoterte og favoriserte denne artisten og melodien før finalen. Espen Hana kom ut offentlig og sa bl.a. følgende: «Dette er lite gjennomtenkt av NRK, jeg synes det er forkastelig. Det er helt hårreisende at NRK ikke skjønner selv at dette blir helt feil i forhold til de andre finalistene». NRK følte seg ikke spesielt truffet av kritikken, noe som var underlig tatt i betraktning at svært mange faktisk forstod artistenes synspunkt.

Tross urettferdig promotering fra både den ene og andre kanten gikk finalen av stabelen i et fullsatt Oslo Spektrum den 21. februar 2009 og aldri før hadde spenningen om hvem som ville vinne vært større. Det kunne virke som om Norge var delt på midten, enten vant Alexander eller så vant Tone. De andre finalistene ble praktisk talt ikke nevnt som vinnerkandidater, noe som skapte stor irritasjon blant deres tilhengere.

Per og Maria loset TV-seere, publikum i salen og artistene gjennom finalen på sin nå etter hvert kjente men famlende måte og heksegryta Oslo Spektrum kokte av forventning. De fire melodiene som fikk flest publikumsstemmer ved første avstemming gikk til ”Gullfinalen” og var fortsatt med i kampen om seieren.

Alle finalemelodiene ble framført på en glimrende måte av de ulike artistene men aller mest applaus fra publikum fikk Alexander Rybak. I tillegg til å ha en fengende melodi hadde han også et sceneshow som appellerte til publikum og han hadde et usedvanlig godt kameratekke. Alexander praktisk talt kom gjennom TV skjermen og inn i de norske stuer og trollbandt publikum.

Og mens det norske folk stemte om hvem som skulle til ”Gullfinalen” underholdt Maria Haukaas Storeng publikum med en medley, godt hjulpet av NRKs korister. Nummeret ble godt mottatt og viste at Maria var en artist Norge virkelig kunne regne med.

Artistene som gikk videre til ”Gullfinalen” ble så utropt en etter en og de som hadde høstet flest publikumsstemmer var ikke uventet Tone Damli Aaberget og Alexander Rybak. I tillegg hadde gruppa ”Publiners” overraskende sikret seg en plass samt Alexander Stenerud. ”Publiners” hadde kommet til finalen via ”Siste sjansen” og hadde i utgangspunktet ikke vært publikums førstevalg, men at ”Siste sjansen” er ensbetydende med ”ingen sjanse” er ”Publiners” et godt eksempel på. De hadde nok en melodi og en sceneopptreden som tjente på å bli framført flere ganger og var plutselig med om å konkurrere om seieren helt inn i den siste avstemmingen.

Landet var som vanlig delt inn i fem regioner hvor publikum ringte inn sine stemmer eller stemte via sms. I tillegg var det fire fagjuryer fra Bodø, Kongsvinger, Grenland og Ålesund som hver skulle dele ut 2000, 4000, 6000 og 8000 stemmer og historisk sett ble nok dette den minst dramatiske avstemningen noen sinne i en MGP finale.

Fagjuryene stemte først og de hadde alle Alexander Rybak på topp, og etter hvert som telefon og sms stemmene rullet inn fra de ulike regionene ble det klart at også disse hadde Alexander som vinner. Han utklasset sine konkurrenter så til de grader at det aldri var tvil om hvem som ville gå av med seieren. Med 747 888 stemmer vant Alexander Rybak over andre plassen Tone Damli Aaberget som ”bare” fikk 121 856 stemmer.  Nummer tre ble Alexander Stenerud og nummer fire ”Publiners”.

Aldri før hadde så mange publikumsstemmer blitt avgitt i en MGP finale, noe som sa veldig mye om den stigende interessen for konkurransen og om Alexander Rybak og melodien ”Fairytail” generelt. Oslo Spektrum kokte av begeistring og for første gang i historien var vel hele nasjonen, pressen, kritikere, forstå seg påere og MGP/ESC fans enige om at riktig melodi vant.

Alexander Rybak ble sentrum for norsk presse i tiden før den internasjonale finalen i Moskva. Mye skyltes nok det faktum at Norge var blitt kåret til forhåndsfavoritt på internett og var det landet som hadde størst mulighet til å vinne hele ESC. Alexander utnyttet situasjonen og oppmerksomheten godt i tiden før finalen og var allerede et ”kjent navn” før en eneste strofe av låta var sunget på scenen i Moskva.

Norge startet som det 20. bidraget ut av 25 land og Alexander Rybak sammen med ”Frikar” og NRKs to korister Jorunn Hauge og Karianne Kjærnes gjorde en forrykende framførelse av «Fairytail» med en farvesprakende bakgrunn av sukkerkullørte eventyrhus, Ole Lukkeøye og et inferno av pyro. Det meste av koreografien var beholdt fra finalen i MGP bare koristenes kjoler og ”Frikars” kostymer var byttet ut. Alexander stilte med fela si i de samme sorte buksene og vest og hvit skjorte mens han sang ”Years ago, when I was younger” til stormende jubel fra salen.

Så blir det nok en seier for Norge i Moskvas Olympisky Arena

Seieren og avstemmingen var avgjort fra første øyeblikk da Spania skulle avgi sine stemmer. At Spania gav 12 poeng til Norge sa alt om hvor dette ville bære. De neste to land gav også 12 poeng og Norge hadde inntatt en formidabel ledelse fra start. Og så fortsatte det videre med 8-, 10- og 12-ere fra alle de 41 nasjonene Norge konkurrerte mot. Ved poengfordelingens slutt hadde Norge ledet hele avstemmingen og mottatt 387 stemmer, den høyeste poengsum som et land noen gang hadde vunnet med i ESC.

Jubelen i Norge ville ingen ende ta. Alexander kom hjem til et eventyr hvor alle ville ha en del av ”prinsen”. ”Fairytale” gikk rett inn som nummer en på de norske hitlistene og lå der i 15 uker. Den toppet også listene i Sverige, Danmark, Island, Hellas og Belgia. I Irland, Finland og Nederland klatret melodien til en andreplass, mens den lå i ukevis på åtte andre europeiske hitlister, samt hitlister i Australia.

Alexander har i året som gått hatt en travel timeplan med utgivelse av sitt første album, gjesteopptredener i inn og utland, TV show og intervjuer. Presse og media av alle slag har stått i kø for å formidle denne sjarmør av en artist til sine seere og lesere og Alexander stjernestatus er bare økende.

Alexander Rybaks deltagelse og seier i MGP og ESC er historien om den norske ”Askeladden”, som vant landet og hele Europa med sitt talent, utstråling og komplette artisteri i et fyrverkeri av en opptreden på Moskvas Olympisky Arena en maikveld i 2009.

Hele Eurovision finalen 2009

Og den som med hånden på hjertet kan si at det å delta i MGP er skadelig for karrieren burde ta seg en prat med Alexander Rybak.

Fakta og tall


← 2008 • Melodi Grand Prix • 2010 →