En legende er borte: Noel Kelehan har gått bort

Flere kilder på Facebook og Twitter, mellom dem tidligere irsk Eurovision-vinner Niamh Kavanagh ,  melder at en av Irlands og RTEs største personligheter innen musikkbransjen, Noel Kelehan,har gått bort. En mann som de fleste nordmenn og europeere smilende nikket gjenkjennende til år etter år, fra hans første opptelling i Eurovsion tilbake i 1966 – til hans siste pekefinger mot orkesteret  i Birmingham 1998.

noelkelehan

Mellom disse årene, var han Irlands ESC-dirigent hvert eneste år, utenom 1970, 1994 og 1997. I tillegg hadde han myndig herredømme over taktstokken for flere andre land og bdirag , da Irland hadde sine arrangementer i Dublin (og Millstreet).

Han dirigerete vinnebidragene i Eurovision hele fem ganger, alle de irske seierene utenom 1970 og 1994 (som var en ren akkustisk fremføring).

Kelehan var født i 1935, og han var i starten av sin karriere først og fremst en utmerket jazz-instrumentalist og komponist. Siden ble han tilknyttet det irske TV-selskapet RTE, og ble der like til pensjonisttilværelsen kalte like etter årtusenskiftet.

Han var en utmerket pianist og arrangør, og var ettertraktet blant de største irske pop- og rockestjernene. Blant annet brukte U2 hans arrangmenter på sin The Unforgettable Fire i 1984.

Noel Kelehan var de siste årene preget av Alzheimer, og hans bortgang må nok sees på bakgrunn av denne sykdommen.

escNorge kolonderer. Eurovision-familien har i dag mistet en både respektert og dyktig legende.


 Tre ganger Noel: 1. Egenhendig bak pianoet. 2. Første opptreden i ESC 1965. 3. Siste opptreden i ESC 1998.

Kilder: RTE, wiki, irishrock.org

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien