Dagens bidrag: Finland

Finland sender en svenskspråklig ballade til Baku, vil det bli belønnet med en finaleplass?

YLE bestemte seg for at i år var det på tide å oppgradere Finlands Eurovision utvelgelse og valgte å sette i gang en ny storsatsing.

Det nye konseptet fikk navnet UMK og var ment som en perfekt plattform for både debutanter og etablerte artister til å vise sitt musikktalent. Oversatt betyr UMK Contest For New Music.

YLE fikk innsendt 540 demoer, og av dem ble en jury satt til å plukke ut de 40 som skulle gå videre til neste nivå av konkurransen, der alle 40 låtene ble lagt ut til publikum på YLEs hjemmeside. Lytterne kunne si sitt ved å trykke liker på det bidraget de likte best, men til syvende og sist var det juryen som satt med makten og bestemte de 12 som gikk videre samt 3 wildcard som til slutt skulle kjempe om tilsammen 5 finaleplasser.

I finalen ble 3 av bidragene utropt til en slags superfinale. Det var Stig, Ville Eetvertti og Pernilla Karlsson. Stig tok andreplassen men seieren gikk til Pernilla Karlsson og «När jag blundar». «När jag blundar» blir det eneste svenskspråklige bidraget i årets Eurovision, og den andre gang Finland synger på svensk i ESC. Første gang var i 1990 da gruppa Beat sang «Fri?»

Låten er skrevet av Pernillas bror Jonas Karlsson, som er en kjent finsk produsent, og er skrevet til deres felles mor. Så det er altså en meget personlig tekst og låt Pernilla tar med seg i ryggsekken til Baku der hun skal kjempe mot 41 andre nasjoner.

Pernilla er 21 år og tilhører den svenskspråklige befolkningen av Finland. Som artist er hun relativt nyetablert. Hun ønsker å få synge sangen på svensk på scenen i ESC i Baku også fordi hun mener hun har større sjanse til å formidle dybden i teksten på originalspråket. I tilegg til musikken har Pernilla en stor lidenskap for håndball, men nå har hun altså valgt sang og musikk som sitt fremste karrierevalg. Når hun var 15 år deltok hun i en konkurranse som het «The Smallest Schlager Competition In The World». Sammen med broren jobber hun nå med nyskrevet materiale.

Finland har vært med i ESC helt siden 1961, men har hatt en turbulent og lite belønnet ferd i konkurransen. Det var først i 2006 finnene endelig fikk lønn for strevet, da vant Lordi med metal-låta «Hard Rock Hallelujah» hele sulamitten, og det må nesten kunne kalles en revolusjon i ESC-sammenheng, for aldri før hadde et så rockete bidrag vunnet Eurovision Song Contest. I 2007 fikk dermed endelig Finland stolt vise fram sitt land for det europeiske tv-publikum da konkurransen fant sted i hovedstaden Helsinki. Før seieren i Athen i 2006 var Finlands beste plassering Marion Rungs «Tom Tom Tom» fra 1973 som fikk en sjetteplass.

I fjor klarte Axel Ehnstrøm under artistnavnet Paradise Oskar å framføre sitt bidrag «Da Da Dam» helt til finalen, der Finland plasserte seg på 20.plass.

Så spørs det altså om Pernilla også kan klare å få Finland til finalen. Finland starter som land nummer ni i den første semifinalen som finner sted tirsdag 22. mai.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien