Tommy Seebach – en jordnær stjerne

I september måned i år, ville en av Danmarks største kunstnere være fyllt 60 år, en mand som satte trend’en da han var på sit højeste, og én som den dag idag, stadig former musikken i landet, selvom at han på tragiske vis er gået bort. Manden er selvfølgelig Tommy Seebach Mortensen – en av de største succeser i Dansk Grand Prix historie, en mand med 3 sejre, 2 * 2. plasser & 2 * 4. plasser i bagagen, så er der ikke mange som kommer ham nær!

Ved Eurovisionen trak han placeringer hjem i alle 3 stadier, hvilket både glædede og skuffede den danske befolkning – men i sjælen var han stadig elsket av alle, ældre som ung.

Hvem var Tommy Seebach? Hvis jeg skal beskrive ham med få ord, så er det: jordnær, ærlig, varm og følsom – alle ord som må siges at være høje kvaliteter, når man beskriver et menneske, og er nok også årsagen til at de fleste holdt av ham. Når man taler om Tommys karierer, så kan man dele det ind i 3 faser – Starten, Grand Prix årene & Eftermæglet. Fælles er at meget av det han rørte ved, endte op med succer – enten i nuet eller senere hen.

Tommy Seebach voksede op i en forstad til København, og allerede som teenager udviklede han musik kundskapen, som senere gjorde ham til en stor sanger, pianist & sangskriver – som 14 årig startede han karieren i sit eget band, «The Colours». I 1965 kom han med i pigtråds-gruppen «Sir Henry & his butlers», som Ole Bredahl et par år tidligere havde stiftet – Tommy skrev en stor del av sangene for gruppen, deriblandt «Monkey’s in wood» fra 1969.

Sir Henry fik stor succes i Danmark, bl.a. med sange som: «Annie got a date», «Let’s go», «Beautyful brown eyes» & «Camp» – sidst nevnte blev bl.a. en kempe succes i Nederland & Belgia. Efter 10 år i Sir Henry gik Tommy solo, og valgte at stå på egne ben – andre kendte har senere været trådt ind i gruppen, bl.a. har Søren Bundgaard fra Hot Eyes (DK: 1984, 1985, 1988) været en del av gruppen.

 Annie got a date

Let’s go

Beautyful brown eyes

Camp

Solo-karieren startede med god vind i sejlene, «Apache» havde været forsøgt av mange før Tommy, men den blev en kæmpe indgang for ham i slut 70’erne. Et forsøk med at danne gruppen The Seebach Band blev lansjeret, bl.a. Debbie Cameron og søstrene Lecia & Lucienne var sangere deri, og hittet «Copenhagen» blev et hit.

Apache

Copenhagen

Derefter startede Grand Prix livet, og dermed også indgangen til hele familien Danmark – 1979 var første forsøk, med «Disco Tango» gik han direkte til tops, og sikrede sig senere hen en flot 6. plass i Jerusalem, efter mange år som oversidder, placerede han sit land i ESC-familien, og populariteten for både ham og konkurrensen steg.

Disco Tango 

Året efter deltog han i MGP igen, men denne gang var det søstrene Lecia & Lucienne som stod på scenen, sangen «Bye-Bye» endte som nummer 7, og Tommy beviste at han selv skulle optrede med bidragene.

Bye-Bye

1981 var neste år at han deltok, og denne gang havde han allieret sig med Debbie Cameron – «Krøller eller ej» vandt i MGP, og duoen fik billetterne til Dublin, hvor de indkaserede en respektabel 11. plass. Ennå et år gik, og ved MGP 1982 stillede Tommy op med sangen «Hip Hurra det’ min fødselsdag» – sangen fik en 2. plass, og blev meget populær på tiden.

Krøller eller ej

Hip Hurra det’ min fødselsdag

Den dag idag er sangen mere spillet end Cliff Richards Congratulations, som ellers er en ganske benyttet fejrings-sang – er man til fødselsdags-fest i Danmark, vil man uden tvivl støde på sangen, den sætter gang i en hver person, og både ældre som ung vil hurtigt fylde dansegulvet til den!

2 år efter var Tommy med ved MGP igjen, denne gang med sangen «Pyjamas for 2» – et meget sterkt år musik mæssigt, og han endte derfor nede på 4. plassen. Neste året forsøkte han sig atter en gang, håpet var sangen «Det’ det jeg altid har sagt» – men ennå en gang måtte han se sig slået, og henvistes til 2. plassen. Ennå en gang stod han over et år, men vendte tilbake på MGP-scenen i 1987, sangen «Det’ gratis» endte på 4. plassen, men blev en av de populære sange i radioen dette året.

Pyjamas for 2

Det’ det jeg altid har sagt

Det’ gratis

Perioden fra 1979 til 1989 var en kæmpe succes periode for Tommy Seebach, han leverede hit på hit i Danmark, og havde en karierer som kørte i det aller højeste gear. Han optrådte i hver en krog av riget, og Danskerne elskede ham for hans varme og jordnære facon at være på – langt de fleste sange han udgav, var lige som personen meget jordnære – men også i en glad tone, hvilket tiltaler de fleste hos verdens lykkeligste folk!

Han udgav bl.a. sangen «Du det dejligste» i midten av 80’erne – en typisk 80’er melodi, men ennå en gang talte den til masserne, og de fleste kjender den stadig idag. I 1989 udgav han sangen «Du skælder mig hele tiden ud» sammen med Anette Heick – sangen strøg til tops hos Danskerne, men den blev også enden på alt det gode, og snart gik hit efter hit på hæld, og Tommy blev stille et par år.

Du det dejligste

Du skælder mig hele tiden ud

Nogle år med masser av arbeide gik, dog uden de store hits – i 1993 entrede Tommy ennå en gang MGP-scenen, i Odense Kongres-Center vannt han atter MGP, og fik billetten til Millstreet. Sangen «Under stjernerne på himlen» delte vandene i Danmark – for selvom at han vannt ved seer-avstemning, så var der mange som mente at sangen var gammeldags, og kritikken blev ikke penere av, at det kom frem, at sangen før havde været avvist hos DR, for deltakelse til MGP.

Under stjernenerne på himlen

Tommy Seebach & Seebach Band leverede bidraket i Irland, men imponerede ikke just Europa, for bare Luxembourg, Sverige & Bosnia-Herzegovina gav point, og en delt 22. plass blev sangens endeligt.

Tommy vendte hjem til et land som gav stor kritik, for med 22. plassen betød det også, at Danmark blev sendt ud av konkurrensen året efter – sideløbende med kritikken, gik ægteskabet også itu, og Tommy var på sit livs nedtur. Nedtrykt, såret og knust røg han ud i misbruk, og forsvandt mere eller mindre fra offentligheden i mange år, med en anonym tilværelse, med små jobs rundt omkring. Hvad der kommer let, forsvinder også let – for nok kritiserede folk ham ovenpå fiaskoen i Irland, men hans gamle bidrag var ikke glemt, og blev stadig i mangfoldighed spillet i radioen, og det samme gjaldt «Under stjernerne» – som trods sin kedelige start, blev en meget populær sang i radioen, og stadig er det idag.

Tommy Seebach så desværre ikke selv den skjulte succes, og med kopi-bandet Diskofil – introduseredes flere av Tommys sange stadig til de nye unge, og blev gang på gang hits på diskoteker over hele landet, frem til årtusind-skiftet. Kopi-bandet blev opløst, og Tommy opdagede stille at han havde fået kult-status hos ungdommen, og begyndte en forsigtig indgang til atter at genoptage karieren. Han kæmpede sig ud av misbrukket, og var rask frem til 2003, hvor han den 31. Marts, blev ramt af hjertestop på vei til arbeide, på Dyrehavsbakken Nord for København – et hårdt liv på farten, og flere års misbruk havde sat sine spor, og Tommy Seebach kunne ikke reddes.

Disco tango (Diskofil) 

Udover sin karierer, fik Tommy også 3 børn – Rasmus, Nicolai & Marie. Både Rasmus og Nicolai arbejder med at skrive & producerer musik idag, de var begge med i støttesangen for tsunami-ofrene i Asia, en sang som Rasmus Seebach også var med til at skrive, og «Hvor små vi er» endte som et kæmpe hit i Danmark.

Hvor små vi er

Rasmus Seebach har i år startet sin solo-karierer for alvor, med sangen «Engel» er han fløjet direkte ind på hitlisterne, og spilles med succes i radio og på tv. En anden sang på albummet er «Den jeg er» -en smuk og gripende sang fra Rasmus til sin far, med ordene Du behøver ikke at sige undskyld, for du har gjort mig til den jeg er, så får man vel ikke en større kærlighet og anerkendelse fra sin søn.

Engel

Den jeg er

Tommy Seebach gik for tidligt bort, og han fik aldrig den hæder han fortjente – men er der retfærdighet til, så sidder han på en sky nu, og kan se sine 2 voksne sønner og deres succeser, og ligeledes at mange av hans sange stadig den dag idag, anerkendene skaber glæde i det ganske land.

Han tryllebandt folk med sin varme & folkelighed, og skapte poppen som den stadig er den dag idag. Personligt kan jeg kun sige tak for de glade sange i barndommen, for smilet og hans væsen ved julefesten i Folketshus – en stjerne blev slukket i 2003, men 2 nye er tændt i skikkelser af hans sønner! Tak for musikken – må han hvile i fred.

Bilde-kilder: e-pages.dk/gaffa, tv2.dk, dr.dk

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien