Produsentene avgjør startrekkefølgen…

…og Norge konkurrerer i andre semifinale i Eurovison Song Contest 2013 i Malmö i mai. Dette ble bestemt på møtet i referansegruppen for Eurovision Song Contest i European Broadcasting Union i oktober.

Fram til og med 2012 har startrekkefølgen i både semifinalene og finalen blitt avgjort ved trekning; i finalen har til og med artistene selv stått for trekningen. For 2013 vil vi oppleve en radikal endring. 

Startrekkefølgen skal nå avgjøres på følgende måte; 
Landene som må kvalifisere seg gjennom semifinalene fordeles på semi 1 og 2 som tidligere, gjennom en trekning som finner sted i januar.  Der er landene fordelt i potter ut fra tidligere stemmemønstre, med vekt på nabostemming og diasporastemming. Det nye er at produsentene av Eurovision Song Contest vil bestemme startnummerne innad i hver semifinale. 

Startnummerne i finalen skal avgjøres på samme måte; produsentene bestemmer hvilken rekkefølge bidragene skal fremføres i. Det eneste landet hvis startnummer skal trekkes er vertslandet. 

Tanken bak denne regelendringen er at produsentene skal kunne sette sammen og presentere tre varierte show. Executive Supervisor for Eurovision Song Contest, Jon Ola Sand, forklarer det på denne måten; «Vi har lyst til å lage fantastisk TV-underholdning, både for seerne og for deltagerne. Ved å la produsentene bestemme startrekkefølgen vil få mer spennende TV-show, og hver enkelt deltager vil kunne skille seg ut heller enn å omgis av bidrag i samme stil som seg selv.»

Den startlisten produsentene kommer fram til skal så godkjennes av EBUs Executive Supervisor og referansegruppen. 

Det ble på samme møte bestemt at Sveriges naboland, Norge og Danmark, skal konkurrere i hver sin semifinale. Dette for å sikre en mest mulig rettferdig fordeling av billetter for publikum fra de to landene. Og nok også for å forsøke å unngå en full og en tom semifinale. I en trekning i EBUs hovedkontor ble det avgjort at Danmark skal konkurrere i den første semifinalen, 14.mai, og Norge i den andre, torsdag 16.mai. Det passer jo også godt, da fredag 17.mai er helligdag i Norge, og mange flere sikkert vil ta turen til Malmö når de har mulighet til å gjøre en langhelg utav det. 

Fans over hele Europa, og verden forøvrig, er i harnisk, og flere aksjoner for å få endret denne regelendringen tilbake er allerede satt i gang.  Enkelte anser dette for å være nok et eksempel på «Björkmanipulasjonen» som det lenge har vært snakket om i forbindelse med Melodifestivalen i Sverige.

Hva synes du om denne nye utviklingen?  

Kilde; eurovision.tv

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien