Dagens bidrag: Moldova

Tradisjonen tro skal vi her på escNorge også i år ta dere lesere igjennom årets 43 bidrag. Gjennom denne serien skal vi passe på at dere blir litt bedre kjent med artistene, hvem som har skrevet bidragene og ikke minst litt om landet de representerer. Årets presentasjoner går alfabetisk, og i dag har vi kommet frem til Moldova.

Moldova
Hovedstad: Chisinau
Antall innbyggere: 2 913 281
Landets kringkaster: TeleRadio-Moldova (TRM)
Debuterte i ESC: 2005
Beste plassering: 6. plass (2005)
Dårligste plassering: 16. plass i semifinalen (2014)

De to siste årene har gått dårlig for Moldova i Eurovision-sammenheng. Verken Cristina Scarlat eller Eduard Romanyuta har klart å kvalifisere seg til finalen. Før dette har de kvalifisert seg hvert år siden 2005 med unntak av 2008. Deres sterkeste plassering kom i debuten i 2005 da Bunica Bate Toba kom på 6. plass. Siden det har de klart både 10, 11 (2) og 12. plass noe som må sies å være ganske bra for et lite land som Moldova i tillegg til tre andre finaledeltakelser.

Årets bidrag ble valgt gjenno den vanlige prosedyren. TRM åpnet for bidrag fra hele verden, men bidraget måtte bli fremført av en sanger fra Moldova, eller gruppen måtte bestå av 50 % etniske moldovere. Dette var for å rette på noe av kontroversen i fjorårets finale, da Eduard fra Ukraina vant finalen til store protester fra de andre deltakerne. Når han vant finalen var det et lite opprør blant de andre artistene og Eduard ble beskyldt for å jukse med både telefonstemmer og jurystemmer. Uansett ble det ingenting ut av dette og han fikk representere Moldova, men det strandet i semifinalen.

Etter å ha fått inn veldig få bidrag til årets O Melodie Pentru Europa (som man tror er en protest som kommer av fjorårets fadese), klarte TRM til slutt å få frem 24 bidrag til to semifinaler. Åtte bidrag fra hver semifinale gikk videre og i finalen var det ingen tvil hvem seerfavoritten var. Selv med tredjeplass hos juryen tok seerfavoritten Lidia Isac seieren med låten Falling Stars.

Falling Stars er skrevet av Gabriel Alares, Sebastian Lestapier, Ellen Berg og Leonid Gutkin. Gabriel Alares er ikke ukjent for oss nordmenn, da han har vært med på å skrive årets norske bidrag sammen med Agnete og Ian Curnow. Falling Stars er en pop-låt med kjærlighetstematikk. Låten er ikke blant de låtene som er tippet til å gå tryggest videre til finalen, men ingenting er sikkert i den sterke første semifinalen. Lidia møtte låtskriverne under fjorårets Eurovision der hun var som journalist.

Den unge damen som fremfører Falling Stars heter Lidia Isac og ble født 27. mars 1993 i St. Petersburg i Russland, men er oppvokst og bor i Moldova. Tidlig i livet startet hun på musikkskole og siden det har livet handlet om sang og musikk. Hun har deltatt i mange talentkonkurranser over hele Øst-Europa. Hun har også tidligere prøvd å representere Moldova i Eurovision, både alene og i duo, men har ikke lykkes før i år.

lida plakat

Bilde: Alexander Ustin

Lidia er opptatt av å leve i øyeblikket og har til og med en tatovering som sier Carpe Diem. I tillegg elsker hun å synge opera og bake tradisjonelle moldovske kaker. For å promotere låten sin i år har hun deltatt på Eurovision In Concert og også på den nye israelske samlingen Israel Calling i Tel Aviv. I år deltar hun i den første semifinalen i Eurovision Song Contest og fremfører som låt nummer tre. Vil hun klare å komme seg til finalen etter to ulykkelig år for Moldova i Eurovision Song Contest? Følg med på escNorge for å følge henne reise videre.

Moldova deltar i Eurovision Song Contest for 12. gang og håper å komme til sin 9. finale. Vil Lidia Isac klare det for Moldova? Følg med den 10. mai når kalaset starter i Stockholm.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien