Tradisjonen tro skal vi her på escNorge også i år ta dere lesere gjennom alle de konkurrerende bidragene – 43 i tallet. Gjennom denne serien skal vi gjøre dere bedre kjent med artisten(-e), hvem som har skrevet bidraget og ikke minst litt om landet de representerer. Årets ‘dagens bidrag’ går alfabetisk, og i dag er turen kommet til Romania.
ROMANIA
Hovedstad: Bucuresti
Antall innbyggere: 19,5 millioner
Kringkaster: TVR (Televiziunea Română)
Debuterte i ESC: 1994
Beste plassering: 3. plass i 2005 (Luminiţa Anghel & Sistem – Let Me Try) og 2010 (Paula Seling & Ovi – Playing With Fire)
Dårligste plassering: 22. plass i 1998 (Mălina Olinescu – Eu cred)
Romania var, slik de ofte pleier å være, et av de siste landene til å velge sitt bidrag til Stockholm. Tross økonomiske problemer i TV-kanalen TVR gikk de nok en gang for sin nasjonale finale, Selecția Națională. I alt 94 bidrag ble sendt inn til kanalen, og tolv av disse ble valgt ut til en direktesendt semifinale fredag 4. mars.
I semifinalen stemte en ekspertjury, der vi blant andre fant tidligere ESC-deltaker Cezar Ouato, frem fire bidrag til finalen, mens publikum kunne stemme frem ytterligere to av de gjenstående bidragene. I finalen den 6. mars sto dermed seks låter på startstreken. Finalen ble avgjort 100% gjennom publikumsstemmer, og med relativt klar margin gikk seieren til 33 år gamle Ovidiu Anton og hans egenskrevne låt Moment of Silence.
Ovidiu kommer fra hovedstaden Bucuresti og vokste opp i en musikkinteressert familie der det ble spilt mye 70- og 80-tallsrock – noe som raskt skulle bli en lidenskap for unge Ovidiu også. Han gjorde sin første offentlige sang-opptreden alt som 6-åring og valgte senere å utdanne seg innen musikk med fordypning i både sang, piano og gitar.
Som 16-åring startet Ovidiu sitt første band, Carpe Diem, men det var først i 2005 han fikk et slags gjennombrudd da han deltok i reality-programmet ‘Stars School’ i beste TV-sendetid og endte opp med å vinne hele konkurransen. Dermed kom han i kontakt med flere sentrale personer i rumensk musikk- og underholdningsbransje, og i 2008 knyttet han seg til bandet Pasager som vokalist.
Med Pasager gjorde Ovidiu sitt første forsøk i Selecția Națională i 2010, men endte da på 13. og delt siste plass med låten Running Out of Time. Senere har han deltatt ytterligere tre ganger i den nasjonale uttakelsen som soloartist – I Walk Alone i 2012 (5. plass), Run Away With Me i 2013 (11. plass) og Still Alive i 2015 (3. plass) – før det endelig ble full klaff i årets uttakelse. Det hører med til historien at årets vinnerlåt Moment of Silence var juryfavoritten i semifinalen i tillegg til å sanke flest publikumsstemmer i finalen.
Ovidiu Anton har selv skrevet både tekst og musikk til Moment of Silence, og bidraget handler om den dramatiske brannen på en nattklubb i Bucuresti i oktober 2015. 63 mennesker, de fleste av dem ungdommer, mistet livet i brannen, og i ukene etterpå tok tusenvis av demonstranter til gatene for å protestere mot korrupsjon, maktmisbruk og hemmelighold i statsadministrasjonen, som de mente var ansvarlig for dødsfallene. Som en følge av dette måtte statsminister Victor Ponta til slutt gå av.
Ovidiu uttalte tidlig at han ikke ville bruke den nasjonale tragedien som et middel for å vinne Selecția Națională, men at sangen i stedet er ment som et opprop til folket om å kjempe for sannheten og stå imot det politiske og religiøse styresmaktene – og til å kjempe mot den sosiale apatien som blir stadig mer fremtredende i våre moderne samfunn.
Årets rumenske bidrag er vanskelig å putte i bås, men inneholder elementer fra både rock, pop, musikal og sceneteater, og fremføres med kraftfulle stemmebånd av erfarne Ovidiu. Bookmakerne har generelt liten tro på låten og plasserer den lavt på sine lister, men Romania er et av landene med perfekt kvalifiseringsstatistikk i Eurovision siden semifinalene ble innført i 2004 – og landet skal derfor aldri avskrives når det kommer til å sikre seg avansement.
I Stockholm går Ovidiu Anton på scenen med startnummer 12 i den andre semifinalen den 12. mai, etter Slovenia og før Bulgaria.