Team escNorge er rimelige enige med betting-listene, men knapt nok med seg selv. Etter opptelling fra våre to siste skribenter, har Bulgaria vippet russerne ned fra tronen fra vårt første resultat.
Det ble dermed det endelige resultatet etter at samtlige tolv skribenter hadde hørt og gått gjennom samtlige 42 bidrag. Låtene ble vurdert på en skala fra 1 til 10 fra hver medarbeider, og deretter omregnet til terningkastene dere finner under.
Vi synes imidlertid årets heat av låter er ganske jevnt, og tør ikke spå noen definitiv vinner. I år gir vi ingen bidrag 6 på terningen, og kun fire får 5. Bulgaria «vant» dermed selve gjennomgangen lørdag, med Russland, Østerrike og Frankrike ikke langt bak.
Under denne kvartetten har vi en hel bråte med bidrag med terningkast 4.
Vi på escNorge tror på Agnete og vårt eget bidrag når det gjelder finaleplass, men er fryktelig usikker på hvordan det da vil gå i finalen. Vi sender en noe vågal låt, og bare det i seg selv vil gjøre det hele ekstra spennende når man setter i gang om tre uker i Stockholm.
Her vår endelige dom for 2016 – inkludert noen små kommentar for hvert av bidragene:
Semifinale 1
1 | FINLAND
Sandhja – Sing it Away
Vi er ikke imponerte over starten av denne semfinalen. Her følte vi oss mer gjensatt til retrobølgen av discoen 15-20 år tilbake. Et pluss for dansbarheten og at den tross alt har noe smittende humør i seg, veier ikke opp.
2 | HELLAS
Argo – Utopian Land
Vi tror ikke på Hellas og deres utopi, det er bare å beklage. Begrep som «takras» ble brukt her, og det ble påpekt at grekerne for første gang i semifinalenes historie kan stå i fare for å ryke foran en finale. Greske toner drar opp noe.
3 | MOLDOVA
Lidia Isac – Falling Stars
Lidia fikk kritikk for stemmen, mens andre småkranglet om dette kunne minne om en schlager eller ikke. Til slutt fikk den stempelet «dusinvare» med tilhørende karakter.
4 | UNGARN
Freddie – Pioneer
Moderne og frisk popballade med fin tekst, men stemmen vekket både elsk og hat. Flere likte plystretemaet som går gjennom låten.
5 | KROATIA
Nina Kraljic – Lighthouse
Stort sett postive tilbakemldinger for Nina, som kanskje har en bedre stemme enn låt? Hyggelig å se Kroatia tilbake, der mange mente å ane små etniske undertoner i låten. Men hvor var fyrtårnet?
6 | NEDERLAND
Douwe Bob – Slow Down
Her sprakk poengskalaen i alle retninger, og ingen gruset denne countrysaken som ble bemerket som både behagelig og (små)pen. Men også kjedelig og ensformig. De gode poengene veiet imidlertid mer enn godt nok opp.
7 | ARMENIA
Iveta Mukuchyan – LoveWave
Begrepet flykræsj er nytt i ESC-sammenheng, og her ble det brukt både bokstavelig om effektene – og om selve bidraget. Men noen positive vibber kom også, der man pekte på en låt med etniske elementer som absolutt skiller seg ut.
8 | SAN MARINO
Serhat – I Didn’t Know
Ballade som plutselig ble disco? Rødvinen fra årets brummelumstemme var trolig bedre enn rytmene som ble tilsatt i ettertid, og vi levner «dette her» svært få sjanser. Årets bunn.
|
9 | RUSSLAND
Sergey Lazarev – You Are the Only One
Her strømmet det inn poeng på den bedre halvdelen av skalaen. Et par mer kritiske røster gjør ikke sitt mot at vi samlet tror Sergey godt kan kjempe om seieren i år. Dette er fengende og umiddelbart, men kanskje også noe forutsigbart? |
10 | TSJEKKIA
Gabriela Guncikova – I Stand
Mange ønsker Tsjekkia på plass i en ESC-finale, men like mange er usikker på om denne låten er sterk nok. Kjedelig var uttrykket som ble brukt, men en eventuell redning kan være Gabriela selv som mange har tro på i levende live på scenen. Det tror vi hun gjør og redder en finaleplass på hengende håret.
11 | KYPROS
Minus One – Alter Ego
Noen diskusjoner på om dette er rock – eller et gitarpreget popinnslag. Litt usikker på vokalisten live, men stort sett gode poeng fra de fleste gjør at Kypros er sikret finalebillett om det står får våres regning.
12 | ØSTERRIKE
Zoë – Loin d’ici
Søt låt, som ble alt for søt for enkelte – men de var i veldig mindretall.. Honnør for å satse på fransk. Melodien ga oss assosiasjoner til tidligere tider av ESC, til tross for den moderne innpakningen. Summert kanskje en liten overraskende bronseplass fra oss i årets startfelt.
|
13 | ESTLAND
Juri Pootsmann – Play
Kjekk herremann som forvirret mange med stemmen. Noen mente imidlertid at nettopp dette gjorde låten til «kul», mens andre ble vel mer irritert enn imponert. Karakteren er meget snill.
14 | ASERBAJDSJAN
Samra – Miracle
Stort sett fine tilbakemeldinger til Samra og aserne i år. Dette er både fengende, men også friskt og moderne. Aser kommer nok høyt i år tror vi, men samtidig skulle vi ønske at landet for en gangs skyld kunne ha våget å vise i alle fall noe av sine hjemlige strofer i en ESC-låt snart.
15 | MONTENEGRO
Highway – The Real Thing
For å ta det eneste positive her: Starten er bra påpekte flere. Svaret på det fra de resterende var at slutten var bedre, for da var nemlig låten slutt! Mer behøves kanskje ikke å si her?
|
16 | ISLAND
Greta Salome – Hear Them Calling
Island vil absolutt skille seg ut i år med sitt «gjennomkoreografiske» bidrag, mens selve låten fremstår som noe heseblesende for flere. Det første veier imidlertid mer enn godt nok opp.
17| BOSNIA & HERCEGOVINA
Datal & Deen feat. Ana Rucner & Jala- Ljubav ve
Her sporet kommentarene av til kamerat Deens utseende, kanskje grunnet at låten i seg selv ikke fikk den helt store mottakelsen? Flere kommentarer om en helt grei låt, helt til ræpp-delen kommer. Som imidlertid var den delen et par av oss mente løftet låten(!).
18 | MALTA
Ira Losco – Walk on Water
Moderne og kompentent avslutning av denne semifinalen, men flere mente det hele bar preg av å ville alt for mye. Malta kan ha en fordel i å starte sist i denne semfinalen, og det kan redde den. I følge oss, må imidlertid Ira akkurat stå utenfor en finaleplass.
1| LATVIA
Justs – Heartbeat
Moderne og kule rytmer redder ikke hele inntrykket av denne åpningen. Latvia var bedre i fjor, og vi er noe usikre på selve låten er sterk nok til å overleve kvelden.
2| POLEN
Michal Szpak – Color of Your Life
Fin og stemningsfylt ballade, som igjen ga noen av oss flashbacks til glemte tider av Eurovision – og som med Østerrike, til tross for en moderne innpakning på det hele. Karakteren gikk noe ned, da et par-tre mente det finnes adskillig bedre ballader enn Polen i år.
3 | SVEITS
Rykka – The Last of Our Kind
De fleste av oss var enige om det rykkat på svært lite her. Forglemmelig låt fremført av en ustødig vokalist skaffer neppe Sveits finaleplass. Noen våget å påstå at dette var «helt greit», så får vi se da hvem som rykkar nærmest til slutt. Terningkastet vise at dette er helt midt på treet, på alle måter.
4| ISRAEL
Hovi Star – Made of Stars
Ikke en kveld uten overraskelser, for her strømmet det plutselig på med stort sett hyggelige poeng. En typisk «vokselåt» som hever seg etter flere lyttinger. Årets beste ballade?
5 | HVITERUSSLAND
Ivan – Help You Fly
Lett variende tilbakemeldinger her, og man var skjønt enige om at her ønskes verken en naken Ivan eller ulver, takk. Låten ble hevdet er bedre enn vokalisten, og summert finnes det adskillig dårligere bidrag enn dette i år. Men noen finaleplass blir det ikke. Nest sist i denne semifinalen.
6 | SERBIA
ZAA
Goodbye
Med dette bidraget ble (esc)Norge splittet omtrent ved Dovre. Glosene som deretter falt fra nord til sør, skal ikke gjengis av hensyn til sarte sjeler etter at skribent Sør knuste denne låten – mens skribent Nord hyllet den. Fikk imidlertid flere hyggelige plusser grunnet bruk av orkester og instrumenter.
7 | IRLAND
Nicky Byrne – Sunlight
Usikkerhetsmomentet her er Nickys live-egenskaper, for gjennomgangstonen var at dette er en helt «grei» poplåt. Svært sprikende poeng fra teamet – fra 2 til 8. Summert gir vi Irland neppe noen finaleplass i år heller.
8 | MAKEDONIA
Kaliopi – Dona
Der noen synes dette var ekte og hadde et klart kvalitetsstempel, fremstod Kaliopi og bidraget for andre som noe for retro og masete. Igjen med andre ord delte reaksjoner. Trolig vil Kaliopi selv kunne redde denne til finalen på egen hånd, for vi er skjønt enige om at vi her har en dyktig artist bak mikrofonen.
9| LITAUEN
Donny Montell – I’ve Been Waiting for This Night
Og plutselig var team escNorge nesten skummelt samkjørte med poengene godt samlet like over midten av skalaen. Våre reaksjoner var at dette trolig er landets beste noensinne, og at Donny kan overraske i mai.
10 | AUSTRALIA
Dami Im – Sound of Silence
Litt skuffende kanskje fra Autralia? Absolutt en av de bedre kvinnelige balladene, men også en låt med noe høygir av repetisjon over seg. Finaleplass skal det vel da trygt bli.
11 | SLOVENIA
ManuElla – Blue and Red
Manuella liker vi. Men vi er mer usikker på om denne jodlecountryen rett og slett er sterk nok. En lettvekter, som kanskje blir for anonym og lett i denne semifinalen. Ikke helt usannsynlig at Manuella har et forbilde som heter Taylor Swift.
Hadde vi hatt tid, ville vi nok her tatt oss et øyeblikks stillhet for Romania …
12 | BULGARIA
Poli Genova – If Love Was a Crime
Her haglet det inn med poeng stort sett i den øvre delen av skalaen, og det var stor enighet om at Bulgaria neppe har vært nærmere enn seier noengang tidligere. Dette er både moderne, samt fengende og umiddelbart. I favorittsjiktet. Og opp til oss: Årets vinner!
|
13 | DANMARK
Lighthouse X – Soliders of Love
Typisk dansk ble det hevdet her. Fengende i all sin enkelhet, men også noe «kleint» fremført. Det er godt mulig denne kan overraske like mye som den gjorde i den hjemlige, danske finalen – men ikke alle var vel helt enige i det. Summert svipper vi danskene inn i finalen – på hengende håret.
14 | UKRAINA
Jamala – 1944
Absolutt et bidrag som skiller seg ut, men også uvanlig til Ukraina å være. Kanskje det bidraget som forvirrer oss mest i år, der meningene om både låt og vokalist var svært delte. Ble hevdet at låten kan komme til å gjøre det mye bedre enn hva mange (vi?) tror …
15 | NORGE
Agnete – Icebreaker
Taktskiftet for vår egen Agnete, deler også team escNorge i to. De fleste vipper selve låten på den «riktige» siden av resultatlisten, samtidig som vi synes det er svært vanskelig å spå hvordan dette kommer til å ende. Mye enighet om at fremføringen er alfa og omega her.
16 | GEORGIA
Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz – Midnight Gold
Ved siden av San Marino, er dette årets bunn. Ingenting skjer i låten, og det hele fremstår monotont og liktlydende. I det grusingen var et faktum, kom det selvfølgelig en innertier fra en rockefot i teamet …
|
17 | ALBANIA
Eneda Tarifa – Fairytale
Hvorfor forandre en låt som i utgangspunktet hadde mye bra i seg? Det var nesten bred enighet om at Albanias nye versjon var blitt både labrere og kjedeliger, og som noen påpekte fra tekstlinjene: «…may take a lifetime to understand.»
18 | BELGIA
Laura Tesoro – What’s the Pressure
Kanskje kom denne som en liten overraskelse på flere av oss, etter litt tunge stunder fra de to forrige låtene. Belgia fremstår nå som et helt greit og friskt pust som avslutning på denne semifinalen. Selv om man kanskje har lånt litt for mye av et par 1980-låter. Like under en sikker finaleplass, om våre spådommer slår til.
FRANKRIKE
Amir – J’ai cherche
Ved siden av Russland storfavoritt i år, men denne høstet ikke like mange av de høyeste poengene som Sergey. Først og fremst er man noen usikker på hvordan dette vil fremstå live. Deretter ble det noe interaktivt håndgemeng om Frankrike skal synge alt på fransk eller ikke, siden alle ikke var helt enige om nettopp det. Allikevel en godt produsert låt som trolig vil få Frankrike høyere på listene enn på velidg mange, lange år.
|
ITALIA
Fransesca Michielin – No Degree of Seperation
Igjen litt språkdiskusjon, men her var man skjønt enige om at den engelske biten er fullstendig unødvendig. Nok et år sender Italie en kvalitetslåt til fingerspissene, men det kom noen fraspark at i år kan bidraget også bikke over i det kjipe og kjedelige.
SPANIA
Barei – Say Yay!
Masende eller sjarmerende moderne? Svært varierte tilbakemeldinger for et spansk bidrag som i utgangspunktet fremstår som svært lite spansk. Det siste var også innsigelsen for nok en låt der fremføringen vil avgjøre mye hvor dette ender. Terningkastet er svakt.
STORBRITANNIA
Joe & Jake – You’re Not Alone
Helt greit, var gjennomgangstonen her. Ros til britene for å satse ungt og friskt og på noe typisk britisk, men popens hjemland er ikke friskmeldt riktig ennå i denne sammenhengen. Kan drukne.
9 | SVERIGE
Frans – If I Were Sorry
Egentlig var svært få av oss så veldig begeistret for Frans og svenskenes hjemmehåp, og flere hevdet Sverige hadde bedre alternativer fra årets Melodifestival. Imidlertid ble det påpekt at det virker som om låten er mye bedre likt utenfor fankretsene enn innenfor, og hjemmenajsonen bør absolutt ikke avskrives i toppen.
TYSKLAND
Jamie-Lee Kriewitz – Ghost
Også Tyskland hadde vel bedre låter enn dette i sin hjemlige finale. Noen synes Jamie kan skille seg ut med sin særegne stil, samt at denne popballaden har noe ekte i seg som svært andre bidrag i år har. Motsatt ble det påpekt at låten rett og slett ikke holder mål, og «traurig» var et uttrykk mange nikket bekreftende til. Terningkastet er svakt.