Dagens bidrag: Serbia

Tradisjonen tro skal vi her på escNorge også i år ta dere lesere igjennom årets 43 bidrag. Gjennom denne serien skal vi passe på at dere blir litt bedre kjent med artistene, hvem som har skrevet bidragene og ikke minst litt om landet de representerer. Årets presentasjoner går alfabetisk, og i dag har vi kommet frem til Serbia.

SERBIA
Hovedstad: Beograd
Antall innbyggere: 7 041 599
Landets kringkaster: RTS
Debuterte i esc: 2007
Beste plassering: 1 i 2007
Dårligste plassering: 11 i semifinalen i 2013

Serbia debuterte som selvstendig nasjon i Eurovision i 2007, men deres historie i konkurransen går egentlig helt tilbake til 1961 da landet var en del av Jugoslavia. Serbia har også hatt to deltagelser sammen med Montenegro da de deltok som ett land i 2004 til 2005.

Når Serbia vant i 2007 ble de det første landet siden Sveits i 1956, som vant første gang de debuterte. I 2008 når de selv holdt konkurransen i Beograd kom de på en sjette plass, mens i 2009 sto de over finalen. I 2012 kom Serbia tilbake på pallen, da Zelko Joksimovic nok engang tok landet til en pallplass. I fjor representerte Bojana Stamenkovic landet, og tok Serbia til en finale og til en tiendeplass.

Måten Serbia velger representant på har variert de siste årene. Tidligere hadde de en konkurranse som het Beovizja, som de hadde arvet etter Jugoslavia. Denne konkurransen ble lagt ned tidlig på 2010 tallet. De siste årene har de byttet litt på mellom å velge internt og mellom å ha en nasjonal finale bestående av tre forskjellige bidrag.

Årets representant heter Sanja Vucic og er født i 1993. Hun er til vanlig vokalist i bandet ZAA, derav har hun tatt scenenavnet Sanja Vucic ZAA.

Sanja er født og oppvokst i byen Krusevac. Hun har mye erfaring med sang, og ble eksaminert innen opera når hun var ferdig med skolen. I tillegg til opera har hun sunget klassisk, jazz, etnisk og rock.

I 2012 ble hun med i bandet ZAA. Det ble først grunnlagt i 2008. Bandet er veldig kjent på balkan og landene rundt, og sammen har de hatt over 200 konserter. Deres musikk er en crossover av dubstep, jazz, pop og rock. Sanja har sammen med bandet hatt et bestselgende album i Serbia.

I tillegg til sang er hun også god i språk. Hun snakker flytende engelsk, spansk og arabisk.

Låten Sanja skal synge i Stockholm heter Goodbye(shelter) og er spilt inn med RTS sitt orkester, og består utelukkende av 100% ekte instrumenter.

Serbia stiller i år i den andre semifinalen, og ligger godt ann på oddsen. Hun har startnummer 6.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien