Årets UMK-bidrag under lupen.

UMK 2024 - Foto: Nelli Kenttä

Denne helgen er det klart for den finske uttakningen til Eurovision Song Contest, Uuden Musiikin Kilpailu, UMK.

Syv artister skal konkurrere om seieren i UMK, og deler av Team ESC Norge har synset om årets bidrag. De som har synset er Heidi Aarsheim, Magnus Bredesen Berg, Knut Olav Halseth og Tone Maria Jonassen.

Og dette synes vi:

SINI SABOTAGE – Kuori Mua – Poeng: 7 – 7 – 5 – 7 = 26

Her snakker vi både power og attitude og mellanmjölk!?! Enighet om at det er gode elementer hist og her og at den er fengende, men også at den blir litt repetitiv og at Sini ikke tør å kjøre sin greie.

CYAN KICKS – Dancing With Demons – Poeng: 10 – 5 – 10 – 8 = 33

En sprek rockelåt med en god vokalist som til og med får en ikke-rocker på gli, og som gir en 80-talls ungdom gode puddelrockvibber. Med det rette showet blir det knall! Dessverre går denne litt i «sammenliknings-fella» da vi har Hurricane fra 2022 friskt i minne. DWD er ikke like umiddelbar og beskrives som utvannet og skuffende.

JESSE MARKIN – Glow – Poeng: 8 – 3 – 6 – 3 = 20

Det menes at det er tydelig hvor Markin har hentet inspirasjon fra; her er det mange musikalske likheter med Madcons Glow. Samtidig dras det paralleller til Tsjekkiske Benny Cristo i 2021. Refrenget fenger de fleste av oss, mens rap-partiet drar ned. En enslig svale i flokken synes låta oser av sommer og sol!

MIKAEL GABRIEL x NUBLU – Vox Populi – Poeng: 4 – 6 – 8 – 5 = 23

Låta som betyr Folkets Stemme får ikke max stemmer fra dette folket. For noen når ikke låta opp, til tross for noe som oppleves som ett forsøk på noe Cha Cha Cha-aktig og det blir fort masete. Vox Populi tar en av oss med til Tyskland ca. 1998 med Blümchen og Heut’ ist mein Tag, på den gode måten.

SARA SIIPOLA – Paskana – Poeng: 12 – 7 – 10 – 10 = 39

Paskana er den eneste av låtene som har fått en 12’er! Team-medlemmet bak denne må plukke frem Kleenex neste hver gang Paskana spilles. Sara leverer med innlevelse, kraft og formidlingsevne, og om hun leverer like følsomt live, blir denne farlig. Superlativer som trekkes frem er fengende, god beat og ett godt refreng. Samtidig blir det sagt at den er litt på den trege siden, noe som kan endre seg ved en god live-fremføring.

SEXMANE – MANIA – Poeng: 8 – 2 – 8 – 4 = 22

Rocketendenser også her, men av og til blir låten litt stillestående og den blir treg og masete på engang. MANIA-ropingen splitter, da det både digges og ikke likes. Låta faller igjennom for noen, mens den mest sannsynlig vil bli på spillelista til andre.

WINDOWS95MAN – No Rules! – Poeng: 8 – 8 – 6 – 7 = 29

Käärijä-effekten med minst én partylåt i hver nasjonal utvelgelse, gjør seg gjeldende i hjemlandet og. Dette er ikke noen dårlig partylåt, selv om snakkinga i starten er vel billig. Her får vi en artig og spretten låt i en blanding av E-type og Käärijä, med Y2K-krydder og 90-talls nostalgi. Underholdene og kan gå av med seieren mener en, mens en annen slår fast at den er fengende men at den ikke kommer til ESC!  

Vår rekkefølge:

  1. SARA SIIPOLA – PASKANA – 39 poeng
  2. CYAN KICKS – Dancing with Demons – 33 poeng
  3. WINDOWS95MAN – No Rules! – 29 poeng
  4. SINI SABOTAGE – Kuori Mua – 26 poeng
  5. MIKAEL GABRIEL x NUBLU – Vox Populi – 23 poeng
  6. SEXMANE – MANIA – 22 poeng
  7. JESSE MARKIN – Glow – 20 poeng

Da gjenstår det bare å se om vi har rett! UMK kan du se lørdag kveld på YLE Areena kl: 20.00. Se det HER med engelske kommentatorer.

Her kan du se artistene førsteinntrykk av de andres låter:

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien