Din guide til Sanremo 2025!

Teatro Ariston Sanremo - Foto: Paul DiLauro

I morgen starter den 75. utgaven av Sanremo-festivalen, Italias store feiring av sin unike kultur innen moderne musikk.

Når TV-kameraene tuner oss inn til fasjonable Theatro Ariston i Sanremo er det altså til en festival som startet opp i 1951, og har vært arrangert hvert eneste år siden. Faktisk så er det Sanremo vi har å takke for at vi i dag har Eurovision Song Contest. For det var inspirert av Sanremo at EBU startet ESC i 1956 som et tiltak for å forene Europas land kulturelt og musikalsk etter 2. verdenskrig. Resten er, kan vi trygt si, historie.

Sanremo-festivalen har alltid vært uavhengig av ESC. Således har den vært arrangert også hvert år Italia ikke har deltatt i ESC. F.o.m. 1994 t.o.m. 2010 deltok de bare i 1997, men har vært et viktig deltakerland siden 2011 der de har vært soleklart best hva plasseringer angår av de såkalt fem store. Det har ikke nødvendigvis vært vinneren av festivalen som har representert Italia i ESC, men i 2015 ble det tatt inn i regelverket og kontrakten med artistene at vinneren er den som først får tilbudet om å delta. Og siden er det kun vinneren i 2016, bandet Stadio som har takket nei.

Det er stor prestisje i det å kunne titulere seg som deltaker i Sanremo. For her er det bare kremen av Italias artister som får delta, og får du innpass der, da er du regnet som en artist som teller. For mange artister er festivalen en fin måte å markere at de er ute med ny musikk, og etter festivalen er det mange av deltakerne som lanserer nye album.

Noe som gjør Sanremo storslagent er orkesteret. Mens ESC har droppet orkesteret, til stor sorg for mange fans, holder denne festivalen fast på sitt orkester. Det gir låtene en ekstra tyngde, og vil også mange si, en ekstra følelse, eller feeling. Dessuten er det ingen 3-minuttersregel hva låtlengde angår, så ofte har vi opplevd at låter har måttet kortes ned før de kunne framføres på Eurovision-scenen.

Dessuten er det alltid stor interesse rundt hvem som blir gjesteartister, og mange av verdens største artister har hatt gleden av å opptre under festivalen opp gjennom årene. I år er det største internasjonale navnet Duran Duran, for å markere at det er 40 år siden første gang de opptrådte under festivalen.

Den karismatiske kunstneriske lederen og programlederen siden 2020, Amadeus takket for seg etter fjorårets festival. Tilbake i sjefsstolen er Carlo Conti, som også hadde ansvaret i 2015 – 2017. Han skal som Amadeus også fungere som programleder alle kveldene.

HVA KAN VI VENTE OSS UNDER ÅRETS FESTIVAL?

29 artister deltar i år. Opprinnelig var det 30, men festivaldebutanten Emis Killa som skulle deltatt med låten Demonei valgte i slutten av januar å trekke seg etter å ha blitt dratt inn i en jurdisk sak. Av hvilken art vites ikke, men det var nok til at det ville ha forstyrret hans deltakelse.

Dag 1: Alle artister framfører sitt bidrag for første gang. Og det er først etter denne kvelden at låtene blir sluppet på strømmetjenester. Publikum i salen og TV- og nettseerne skal ikke ha hørt låtene før denne kvelden. Det er akkrediterte journalister, samt folk som jobber innen TV- og nettmedia som stemmer. De som kommer fra 29 til 6 annonseres før de fem beste blir annonsert i tilfeldig rekkefølge.

Medprogramledere: Antonella Cierici og Gerry Scotti.

Gjester/Gjesteartister: Noa, Mira Awad, Jovanotti og Raf (ESC 1987)

Raf og Umberto Tozzi under Eurovision 1987:

Dag 2: 15 (eller 14, det vi ikke i skrivende stund) av artistene framfører sine låter. Stemmegiving er 50/50 mellom seerne og italienske radiostasjoner. Stemmetallene blir lagt til de fra dagen før og de fem beste etter kvelden annonseres igjen i tilfeldig rekkefølge.

Medprogramledere: Bianca Balti, Cristiano Malgioglio og Nino Frassica.

Gjester/Gjesteartister: Damiano David (Måneskin 2021) og BigMama.

Damiano David og Måneskin fra da de vant Eurovision i 2021:

Dag 3: De resterende artistene framfører sine sanger for 2. gang. Stemmegiving som dagen før.

Medprogramledere: Miriam Leone, Elettra Lamborghini og Katia Follesa.

Gjester/Gjesteartister: Ermal Meta (ESC 2018) og Duran Duran.

Ermal Meta og Fabrizio Moro fra Eurovision 2018:

Dag 4: Coverkveld. Her framfører artistene coverversjoner av kjente hits, evt. medleyer, sammen med en eller flere gjesteartister. Der kan de også velge blant de andre deltakerne. Nytt av året er at det vil bli kåret en egen vinner og at stemmetallene her ikke vil bli føyd til festivalens stemmetall. Seerne teller 34%, de to andre jurygruppene 33%.

Medprogramledere: Mahmood (ESC 2019 & 2022) og Geppe Cucciari.

Mahmood fra Eurovision 2019

Gjester/Gjesteartister: Benji og Fede.

Dag 5: Alle 29 artister framfører sine låter for siste gang. De fem beste basert på de tidligere kveldene og denne kveldens stemmer skal så møtes i en superfinale. Nytt av året er at stemmetallene ikke nullstilles, ergo har de fem artistene med seg stemmene de har fått tidligere. Men for publikum er rekkefølgen de imellom ukjent før avstemningen. Stemmegiving begge avstemninger: 34% seere, 33% radiostasjoner, 33% øvrig media.

Medprogramledere: Alessia Marcuzzi og Alessandro Cattelari.

Gjester/Gjesteartister: Planet Funk og Tedua.

Ellers vil vi under festivalens gang få presentert semifinale og finale i Sanremo Giovanni, en konkurranse for unge talenter der følgende fire har kjempet seg fram til semifinale: Vale LP og Lil Jolie, Alex Wyse, Settembra og Maria Tomba.

I skrivende stund vet vi ikke startrekkefølgene, heller ikke for åpningskvelden. Så her har vi deltakerne, i alfabetisk rekkefølge. Som man ser er det mange kjente og kjære artister kombinert med for oss nordboere nye bekjentskaper:

  • Achille Lauro – Incosienti giovani (Ubekymret ungdom/Reckless youth)
  • Bresh – La tana del granchio (Krabbens leir)
  • Brunori Sas – L’albero delle noci (Nøttetreet)
  • Clara – Febbri (Feber)
  • Coma_Cose – Curoicini (Små hjerter)
  • Elodie – Dimenticarsi alle sette (Glem klokken sju)
  • Fedez – Battito (Beat)
  • Francesca Michielin – Fango in paradiso (Slam i paradis)
  • Francesco Gabbani – Viva la Vita (Livet er skjønt)
  • Gaia – Chiamo io chiami tu (Jeg ringer deg)
  • Giorgia – La cura per me (Kuren for meg)
  • Irama – Lentamente (Sakte)
  • Joan Thiele – Echo (Ekko)
  • Lucio Corsi – Volevo essere un duro (Jeg ville være tøff)
  • Marcella Bella – Pelle diamante (Diamantskinn)
  • Massimo Ranieri – Tra mani cuore (Hjerte i hender)
  • Modà – Non ti dimentico (Jeg glemmer deg aldri)
  • Noemi – Se t’innamori muori (Hvis du blir foorelsket dør du)
  • Olly – Balorda nostalgia (Dum nostalgi)
  • Rkomi – Il ritmo delle cose (Tingenes rytme)
  • Rocco Hunt – Mille vote ancora (Fortsatt tusen stemmer)
  • Rose Villain – Fuorilegge (Lovløs/Outlaw)
  • Sarah Toscano – Amarcord (Nostalgisk hukommelse)
  • Serena Brancale – Anema e core (Hjerte og sjel/Heart and soul)
  • Shablo ft. Guè, Joshua, Tormento – La mia parola (Mitt ord)
  • Simone Cristicchi – Quando sarai piccola (Når du er ung)
  • The Kolors – Tu con chi fai l’amore? (Hvem elsker du med?)
  • Tony Effe – Damme ‘na mano (Gi meg en hånd)
  • Willie Peyote – Grazie ma no grazie (Takk, men nei takk)

Åpningskvelden legger RAI ut artistenes opptredener fortløpende, men de blir tatt ned et par uker etter festivalens slutt. Men fjorårets vinner Angelina Mangos finaleopptreden kan vi nyte!

Kl. 20:40 i morgen kveld, 11. februar starter herligheten. Har du RAI 1 i din kanalpakke er det bare å skru på TV-en. Skal du se festivalen på nettet er linken her.

I ESC Norge vil vi følge Sanremo tett med forhåndsartikler og oppsummeringsartikler uken igjennom!

Del:
Relaterte artikler
Basel
2025: Alle låtene
Melodi Grand Prix
Intervjuer
2025: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2025
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien