Alt du trenger å vite om finalen av Melodifestivalen 2025

Foto: Kristian Sognli / ESC Norge

Etter 5 delfinaler og ett finalkval er det endelig tid for den store finalen av Melodifestivalen 2025! Strawberry Arena er pyntet, artistene er klare og det er kun timer igjen til «Nuuuu köööör viii»!

Tolv spente artister skal opp på scenen i kveld for å kjempe om det gjeve trofeet «Sångfågeln» og en billett til Basel i mai. De som skal lede oss gjennom kveldes finale er duoen Kristina «Keyyo» Petrushina og Edvin Törnblom.

Årets finalister:

1. Voice of the Silent  – John Lundvik
 Skrevet av: Jimmy Jansson, John Lundvik, Peter Boström, Thomas G:son 

John Lundvik fikk sitt store gjennombrudd da han vant Melodifestivalen 2019 med sangen «Too Late For Love», som igjen førte til en topp-fem plassering i Eurovision Song Contest samme år. Han har siden gitt ut flere album og singler og etablert seg som låtskriver. John Lundvik har samarbeidet med internasjonale artister og skrevet musikk til filmer som «Snabba Cash» og tv-serier som «Empire». Han har gjestet populære programmer som «Allsång på Skansen» og «Bingolotto», turnert landet rundt og har også vært med på å skrive «When you tell the world you’re mine» på vegne av prins Daniel som bryllupsgave til kronprinsesse Victoria.

Foto: Kristian Sognli / ESC Norge

2. YIHAA  – Dolly Style
Av: Caroline Aronsson, David Lindgren Zacharias, Herman Gardarfve, Melanie Wehbe, Mikaela  Samuelsson, Patrik Jean 

Dolly Style ble dannet i 2014 og deres trofaste fanskare har skapt seg en helt egen pastellfarget subkultur i sosiale medier, der de kaller seg «Dollys”. Gruppen slo igjennom i Melodifestivalen i 2015 med debutsingelen ”Hello Hi”. De returnerte til festivalen i 2016 med «Rollercoaster» og i 2019 med «Habibi». Sistnevnte låt har i flere år blitt brukt som oppvarmingslåt rett før sending, og publikum er med på både sang og dansen.

Dolly Styles musikk er en leken og catchy blanding av ulike genrer og jentene har en ambisjon om å jobbe for å motvirke mobbing. I julen 2023 overrasket de sine fans med å ønske velkommen et fjerde medlem til gruppa, Yolly.

Foto: Kristian Sognli / ESC Norge

3. Believe Me  – Greczula
 Av: Amanda Nordelius, John Russel, Kristofer Greczula 

Med grammisnominering og singler strømmet til platina i bagasjen, gjør Kristofer Greczula debut i Melodifestivalen. Greczula fikk platekontrakt allerede som 16-åring sammen med bandet Damn Delicious. Han første solo-album fra 2022, «Live and Let Live», byr på alt fra euforisk livsglede til introspektive ballader. Det inneholder også en engelsk tolkning av Björn Skifs låt «Håll mitt hjärta» og er influert av artister som Prince og David Bowie. Greczula har tidliger opptrådt på Allsång på Skansen og på Grammisgalan, og musikken hans spilles hyppig på radio.

Han har også turnert i Sverige, bland annet som oppvarming for Mando Diao. Etter Melodifestivalen planlegger Greczula Norden-turne. I tillegg til å være god på musikk, har også Kristofer talent innen bordtennis, der han har vunnet ungdoms-SM.

Foto: Kristian Sognli / ESC Norge

4. On and On and On  – Klara Hammarström
 Av: Dino Medanhodzic, Jimmy Jansson, Klara Hammarström, Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker, Peter Boström, Thomas G:son 

Etter tre års pause, er Klara tilbake i Melodifestivalen. Hun debuterte i 2020, og var også med i 2021 og 2022. De to siste gangene kom Klara seg til finale, og endte på 6. plass begge årene. Sist hun var på tv, var da hun vant Masked Singer Sverige som «Karamellen». Låten On and On and On er Klaras fjerde bidrag i Mello. Ingen av de fire bidragene hun har deltatt og nå deltar med, har hatt samme låtskrivere.

Foto: Kristian Sognli / ESC Norge

5. Sweet N’ Psycho – SCARLET
Av: Anderz Wrethov, Dino Medanhodzic, Jimmy «Joker» Thörnfeldt, Scarlet Hunts, Thirsty

Metalduoen SCARLET fikk sitt gjennombrudd i Melodifestivalen 2024 med «Circus X», og konkurrerer igjen i 2025 med låten «Sweet N’ Psycho». Låten handler om å omfavne sine ytterligheter og å bryte normer. SCARLET, bestående av Svarlet Hunts og Thirsty, slapp debutalbumet «Obey the Queen» i 2020, og turnerte i Europa i 2022. De har fått oppmerksomhet i publikasjoner som Metal Hammer, og de har spilt på store rockefestivaler. Med millioner av streams og omfattende spilletid på radio har SCARLET raskt etablert seg i metalverden.

Foto: Kristian Sognli / ESC Norge

6. Show Me What Love Is  – Erik Segerstedt
 Av: Erik Segerstedt, Mattias Andréasson, Pontus Söderman 

Erik Segerstedt ble kjent i Sverige da han var med i Idol i 2006, og senere som medlem av popgruppen E.M.D sammen med Danny Saucedo og Mattias Andréasson (som har vært med på å skrive «Show Me What Love Is»). E.M.D var med i Melodifestivalen i 2009 med «Baby Goodbye». Erik deltok også i Melodifestivalen 2013 sammen Tone Damli med låten «Hello Goodbye». Dette blir da Erik sitt tredje forsøk i Mello. Etter E.M.D. satset han på en solokarriere og har medvirket i diverse tv-program.

Foto: Kristian Sognli / ESC Norge

7. Kamikaze Life  – Maja Ivarsson
 Skrevet av: Andreas ”Giri” Lindbergh, Jimmy «Joker» Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb, Maja Ivarsson 


Maja Ivarsson er kanskje mest kjent som frontkvinnen i rockebandet The Sounds. Med dem har hun turnert globalt og opptrådt med band som Foo Fighters og No Doubt. Hun har også Sommarpratat i P1, deltatt i TV-programmer som «Så mye bedre» og «Sveriges mesterkokk VIP». Hun har rørt mange lyttere med sin personlige historie og har blitt et forbilde for mange unge musikere. I tillegg har hun skrevet filmusikk og sunget i technobaserte duoen Crew of Me & You.

Foto: Kristian Sognli / ESC Norge

8. Hush Hush  – Meira Omar
 Skrevet av: Anderz Wrethov, Dino Medanhodzic, Laurell Barker, Meira Omar 

Hush Hush er Meria Omar sin debut i Melodifestivalen, men hun er ingen nybegynner på scenen. Hun har erfaring fra fem år i Bollywood i Bombay. Etter hun kom tilbake derfra, har hun gjort suksess på YouTube med Bollywood-inspirerte dansevideoer. Etter sin delfinale har Hush Hush herjet på hitlistene i Sverige, så dette har vært en brakdebut av Meira.  

Foto: Kristian Sognli / ESC Norge

9. Revolution – Måns Zelmerlöw
Av: David Lindgren Zacharias, Måns Zelmerlöw, Ola Svensson, Sebastian Atas

Måns Zelmerlöws karriere strekker seg over nesten to tiår. Han fikk sitt gjennombrudd i Idol 2005, og han deltok i Melodifestivalen i 2007 med låten «Cara Mia». Hans største suksess kom i 2015 når han vant både Melodifestivalen og Eurovision Song Contest med låten «Heroes». Utover musikken har Måns vært programleder for «Allsång på Skansen», og jurymedlem i «Masked Singer»

Foto: Kristian Sognli / ESC Norge

10. Hate You So Much – Saga Ludvigsson
Av: Herman Gardarfve, Lisa Desmond, Saga Ludvigsson

Saga Ludvigsson ble kjent som tolvåring i Talang 2019, og endte på andreplass i finalen av Idol 2023. Saga har sluppet musikk, inkludert singelen «Hercules», og har vært med på Diggiloos sommerturne. Tross sin unge alder har hun mye erfaring som liveartist, og skaper sterke koblinger til sitt publikum. Hennes debut i Melodifestivalen er et energifylt nummer som viser hennes identitet som artist.

Foto: Kristian Sognli / ESC Norge

11. Life Again  – Annika Wickihalder
 Av: Annika Wickihalder, Herman Gardarfve, Patrik Jean 

Etter finaleplassen i Melodifestivalen 2024 gjør Annika Wickihalder comeback i konkurransen og det med låten «Life Again». Den 24-årige artisten, som er født i Sveits og som har vokst opp i Spania, kom til Sverige som 5-åring. Som barn sang hun i barnekor hvor de sang mye soul og gospel, og hun studerte gospel ved Mellansels folkehøgskole. Dette har gjort at Annika har gospelen som sitt musikalske kompass, «Life Again» har hun skrevet sammen med Herman Gardarfve og Patrik Jean og den markerer ett nytt kapitel i karrieren hennes.

Annika er oppkalt etter Pippi sin venn, Annika og hun gikk på skolen sammen med Klara Hammarström som allerede er klar for finalen.

Foto: Kristian Sognli / ESC Norge

12. Bara bada bastu – KAJ
Av: Anderz Wrethov, Axel Åhman, Jakob Norrgård, Kevin Holmström, Kristoffer Strandberg, Robert Skowronski

KAJ ble grunnlagt i Vörå, Finland, i 2009, og har drevet med humor og musikk siden. Gruppen består av Kevin Holmström, Axel Åhman og Jacob Norrgård. De har gitt ut sju album, skrevet og fremført to musikaler på Wasa Teater, samt gjennomført en stor arenaturné for å markere sitt tiårsjubileum. De har turnert Svensk-Finland flere ganger, og det østerbottenske humorgospelet har spredt seg til alle republikkens hjørner. Etter de gikk videre til finalen, har populariteten til KAJ skutt til himmels, og de har toppet hitlistene både i hjemlandet og i Sverige.

Foto: Kristian Sognli / ESC Norge
Kommentatorer

Akkurat som tidligere år sendes også årets program med engelske live-kommentarer på SVT Play. Bak mikrofonene finner vi Mello-elskerne Bella Qvist og William Lee Adams. Dette blir nok satt pris på, for i fjor var 33 ulike land representert blant seerne som tok kontakt via sosiale medier under sendingen.

Gjennom årene har SVTs tegnspråkutøvere hatt suksess når de har skildret bidragene i Melodifestivalen med stor innlevelse og energi. I år er det på tide igjen! Tegnspråkprestasjon er en måte å formidle tekst og musikk på tegnspråk som skiller seg fra tegnspråktolkning ved at tolkningene er friere. Siden starten av Melodifestivalen 2010 har utøvernes versjoner av alt fra Samir og Viktors «Bada nakna» til Dead by Aprils «Mystery» fått stor oppmerksomhet og blitt hyllet også utenfor Sveriges grenser.

Avstemmingen

I kveld fordeles makten likt mellom seerne og en internasjonal jury, der 50 % av poengene kommer fra seernes stemmer via telefon og Melodifestivalens app, mens de resterende 50 % deles ut av en internasjonal jury. Hvis to bidrag får samme poengsum, avgjør antall seerstemmer hvilket bidrag som vinner.

Årets internasjonale jury består av representanter fra Frankrike, Hellas, Irland, Italia, Litauen, Norge, Sveits og Serbia. Jurygruppene består av personer som jobber på ulike måter med musikk i sine hjemland. Formålet med den internasjonale juryen er å hjelpe til med å velge det sterkeste og mest konkurransedyktige bidraget som skal sendes til Eurovision Song Contest 2025.

Vi kan dessverre ikke stemme fra Norge.

Förfest og etterfest

Har man lyst på mer av Melodifestivalen kan man både får med seg vorspiel og nachspiel på SVT Play.

I Förfest ber Torbjörn Averås Skorup inn til hjemmefest før Melodifestivalen! Sammen med Assia Dahir, Eric Stern og Emilia Rehnberg kickstarter de kvelden med prepp og ordning. Man kan forvente seg en og annen plagiat anklagelse og amatørmessige men sylhvasse analyser. Live i arenaen finner vi Charlotta Björck som skal rapportere om det som skjer backstage. Beste måten å lade opp før sendingen, er med Förfest!

Förfest kan du se fra kl. 19:15 —> FÖRFEST!

Konfettien har knapt lagt sig når hele Sveriges Efterfest begynner! I arenaen er reporteren Charlotta Björck først på plass for å intervjue kveldens finalister, fanga de første følelsene og ta tempen på deltagerne. Hjemme i sofaen analyserer Torbjörn og company resultatet. Gikk rett låt videre? Har vi hørt vinneren?

Efterfest kan sees rett etter delfinalen er ferdig, ca. kl. 21:30 —> EFTERFEST!

Se det her!

Sendingen fra Strawberry Arena kan du se på SVT1 og på SVT Play fra klokken 20:00, linken finner du HER.

Hør det her!
Del:
Relaterte artikler
Basel
2025: Alle låtene
Melodi Grand Prix
Intervjuer
2025: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2025
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien