I kjølevannet av en verden i økonomisk krise og i særdeleshet land i Europa, som utgjør størsteparten av EBUs medlemmer, kommer det nå krav om at kostnadene til Eurovision Song Contest må ned.
Dette begynner ledelsen i EBU nå så smått å ta inn over seg etter flere henvendelser fra medlemmene om at kostnadene for å arrangere finalen i Eurovision Song Contest har nådd smertegrensen. TV-stasjoner vil bli liggende nede med «brukket rygg» om de skulle påta seg oppgaven. Kostnadene for årets finale i Baku nærmer seg 400 millioner kroner og de fleste demokratiske medlemsland med en kritisk offentlighet vil få store problemer med å forsvare slike beløp. Men så har jo Aserbajdsjans diktator Heydar Aliyev forvekslet Aserbajdsjans oljefond med sin egen sparekonto.
EBU har flere økonomiske modeller de kan bruke om «fattige» land skulle vinne, men også de mer velstående land vil ha problem med å følge opp Aserbajdsjans pengebruk og roper et kraftig varsku.
NRKs kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas ønsker en endring og har dette å si om kostnadsspørsmålet: «Hvis NRK får oppgaven med å arrangere ESC i framtiden, må vi ta på oss denne oppgaven. Det må skje gjennom en kraftig reduksjon av kostnader og vi må være villige til å gi arrangementet en størrelse som er bærekraftig. Det er ikke tilfellet i dag. Sant og si må vi definere konkurransen på ny. Uten nytenkning vil ESC ikke overleve, eller i verste fall kun bestå av deltakere fra land som ikke må stå til rette for sin ressursbruk overfor sin befolkning», skriver han på NRKs interne nettsider. Han sier videre at Eurovision Song Contest har vokst ut over alle rimelige proporsjoner og at arrangørene må værer forpliktet til å få kostnadene ned.
Han får full støtte av svenske SVT, som skal arrangere ESC i 2013. De sier at kostnadene må ned til et akseptabelt nivå og at det må være mulig å gjennomføre en flott konkurranse uten å satse på gigantomani.
ESC sjef Jon Ola Sand er like klar i sin tale. Han sier han er smertelig klar over problemet med stadig dyrere show og at man må møte utfordringen med å finne gode løsninger for å få kostnadene ned og likevel levere et førsteklasses produkt. «Man må finne andre løsninger å gjøre ting på, f.eks; kutte i prøvetiden, kutte i transporten og gjøre kutt i pressesenteret og det kommersielle apparatet. Vi kan også lage en sending med enklere tekniske løsninger og med gjenbruk av teknisk utstyr, noe som vil minske kostnadene mye» legger han til. EBU kommer til å jobbe med disse spørsmålene sammen med vertslandet Sverige i tiden som kommer.
Et annet delikat tema som EBU har fått servert rett i fanget i år er all kritikken de har fått fra verdens menneskerettighets organisasjoner i forbindelse med avviklingen av showet i Aserbajdsjan. EBU har blitt beskyldt for ikke å bry seg om menneskerettighetene men bare tenke profitt og blir beskyldt for å være marionetter for Aserbajdsjans diktator Heydar Aliyev. Mens folk lever i fattigdom og nød et steinkast utenfor Baku bruker han med ESC som alibi nasjonens oljeinntekter til å lage et glansbilde av byen og landet og fornekter brudd på menneskerettighetene.
EBU har hatt flere møter med diktatoren selv, som har lovet tale og pressefrihet under ESC-ukene men lite har skjedd. Så vel aserbajdsjanere som menneskerettighetsforkjempere og journalister har blitt trakassert og arrestert. Det har oppstått diplomatisk krisestemning mellom Aserbajdsjan / Sverige og Aserbajdsjan /Norge pga av ytringsfriheten og medlemmer av NRKs team har blitt trakassert og truet på livet av representanter for myndighetene. Både norske og svenske UD er koblet inn i saken og avventer en forklaring fra Aserbajdsjans myndigheter. I tillegg har jo dødstrusler og andre trusler fra islamske grupper hengt over hele arrangementet og flere ESC-internettsider i Europa har blitt hacket av ekstremister. Hele Baku arrangementet etterlater seg derfor en veldig flau og bitter ettersmak.
EBUs Jon Ola Sand tar selvkritikk bekrefter og erkjenner problemene og sier at EBU i utgangspunktet ikke har håndtert krav om menneskerettigheter, fred og frihet godt nok og at EBU må revurdere sine forskrifter og regelverk. Håpet er at man i fremtiden skal kunne møte slike utfordringer på en bedre måte enn man har gjort i år.
Vi får i så måte håpe at det blir noe ris bak speilet for Aserbajdsjans del og at EBU etter hvert nedfeller i sitt lovverk at ingen diktatur og udemokratiske nasjon får arrangere finalen i ESC, uansett hvor mange ganger de vinner. Man bør også sørge for at det blir slutt på korrupsjonen og fusket som florerer i de nasjonale utvelgelsene i det gamle Øst-Europa. Skal man inn å rydde så for man koste skikkelig og ikke bare på overflaten. Det er mye som kan endres i ESC ikke bare kostnadene.
Kilde: NRK, Aftenposten, wiki