Som alltid etter en ESC-finale har vi fått gledestårer – og litt andre tårer. Eller som i Tyskland: Sinne! Vi ser litt på årets resultater satt opp mot tidligere historikk:
Det mest iøynefallende er pallpllaseringene i år: Verken Portugal, Bulgaria eller Moldova har noensinne tidligere besatt medaljene, og alle tre setter dermed ny bestenotering i konkurransen. Moldova var ventet å få en del poeng, men langt fra så mye som hva resultatet ble
Som med resultatene i semifinalene: Aldri en sending uten en flopp, om man kan kalle Italias sjetteplass for det. Men etter å ha vært en svært storfavoritt i et par måneder foran finalen, finnes det vel knapt et bedre uttrykk å bruke.
I bunnen reddet Tyskland seg med ett fattig poeng fra en ny bunnrekord gjennom historien:
1 – PORTUGAL
Flere rekorder: Første seier, første pallplass – og det landet med flest deltakelser før en førsteplass. 49 forsøk måtte det til, og da passer det jo bra at man kan feire den 50. deltakelsen på hjemmebane. Poengsummen 758 er jo en enorm rekord, men kan jo kun sammenlignes med Ukrainas 534 fra fjoråret grunnet endringene i poengsystemet. Årets plassering er forøvrig kun landets 10. resultat blant topp ti, og den første siden Oslo-finalen i 1996
2 – BULGARIA
Også Bulgaria slo Ukrainas vinnersum fra i fjor. Opp to plasser fra i fjor, og første resultat blant topp 3 og ny bestenotering. Var forøvrig bare tredje årgang vi så Bulgaria i en finale.
3 – MOLDOVA
Også Moldova satte ny resultatrekord.Har kun to topp 10-plasseringer tidligere, fra 2005 og 2007 og kom fra tre strake årganger der landet ikke kom seg videre fra semifinalene. Fjorårets resultat var faktisk landets dårligste noensinne, så dette var et realt finale-comeback.
4 -BELGIA
Utlignet resultatet fra 2015 og står med tre strake topp 10-resultater. Sist gang landet maktet dette, var helt tilbake i årgangene 1976 til 1978.
5 -SVERIGE
Fortsetter å tapetsere toppen av tavlene. Fjerde år på rappen blant topp 5, og bortsett fra 2013-resultatet kan man plusse på enda to år. Er forøvrig glad i femteplasser, den åttende i rekken.
6 – ITALIA
Falt verken i så god smak som forventet fra verken juryer eller seerne, men plasseringen er allikevel landets tredje beste siden comebacket i 2011. Kjører forøvrig litt jojo for tiden med rekken 7 – 21 – 3 – 16 – 6 de siste årene.
7 – ROMANIA
Utestengt i fjor, tilbake i finalen i år – som alltid. Resultat er landets første topp 10 og beste siden bronseplassen i Oslo 2010. Det er også landets fjerde beste resultat totalt.
8 – UNGARN
Sjette finaleopptreden på rad – og tilbake på topp 10 etter to år i bunnen av resultatlistene. Landets tredje beste resultat noensinne, etter 1994 og 2015.
9 -AUSTRALIA
Noe labrere resultat for «down under», etter deres to forsøk endte med en bråte poeng og to plasseringer på topp 5. Felt i går av to lunkne telefonpoeng.
10 – NORGE
Vi kom tilbake i topp 10 etter fjoråets fadese, og står dermed med tre av fire forsøk med hyggelige resultater. Bare gullrekken på midten av 90-tallet har gitt oss en bedre rekke av resultater tidligere.
11 – NEDERLAND
Samme plassering som i fjor, og utlikner dermed deres tredje beste plassering i dette årtusenet.
12 – FRANKRIKE
Seks plasser ned fra fjorået, men det spørs om ikke landet allikevel er riktig så småfornøyd med resultatet etter fire bunnplasseringer de foregående årene. Samme plassering som i Oslo 2010.
13 – KROATIA
Dette er faktisk Kroatias beste plassering siden 2006, da landet ble nummer 12. En klar forbedring fra fjorårets 23. plass, noe man egentlig var strålende fornøyd med etter fire årganger uten finale – og to års pause fra hele konkurransen.
14 – ASERBAJDSJAN
Aserne får det liksom ikke helt til for tiden i denne sammenhengen. Etter å ha ligget klistret høyt på listene siden debuten i 2008, har de nå fire år på rad uten topp-plasseringer. Rekken er 22 – 12 – 17 – 14 – og dermed landets tredje svakeste resultat noensinne.
15 – STORBRITANNIA
Ikke akkurat gull for britene, men allikevel en klar forbedring etter to år i bunnen. Er begredelig nok britenes beste plassering siden Düsseldorf og deres 11. plass da.
16 – ØSTERRIKE
0 poeng fra TV-seerne var vel kanskje litt strengt, men i fjor var det helt motsatt. 16. plassen er omtrent der Østerrike ofte har plassert seg gjennom historien, men var i sin fjerde finale på rad. Det har vi ikke sett siden midten av 90-tallet.
17 – HVITERUSSLAND
Dette er faktisk hviterussernes fjerde beste resultat gjennom tidene, og deres femte inntreden i en finale. I disse finalene, er kun Oslo-plasseringen fra 2010 verre. Var i finalen etter to utslåtte bidrag.
18 – ARMENIA
Hadde nok ventet seg mer poeng, men var også i sin femte finale på rad. Utliknet 18. plassen fra 2013, som også er deres dårligste resultat siden debuten i 2006. Kun fadesen i 2011 er verre, det ene året landet ikke har kvalifisert seg til en finale.
19 – HELLAS
Grekerne ser også ut til å mistet grepet på konkurransen. Var riktignok fornøyd med en finaleplass etter katastrofen i fjor, men må nå tilbake til 2013 for å finne en topp 10-plassering. En lignende rekke må vi tilbake til 90-tallet for å finne, og ser vi større på det er Hellas’ siste fire resultater landets dårligste rekke av plasseringer noensinne.
20 – DANMARK
Danskene var også fornøyde etter to år stående tilbake i semifinalene. Resultatet er allikevel blant de laveste landet har hatt i en finale, og er det nest dårligste siden 2008 om man ikke regner med de to årene danskene ikke har kvalifisert seg.
21 – KYPROS
Kypros er i ferd med å bli riktig så hjemmekjære rundt denne plasseringen. De siste tre årene viser 22 – 21 – 21, og man kan da legge til at tallet 21 også lyste opp resultattavlen fra Oslo i 2010. Har imidlertid ikke vært med i tre finaler på rad siden midten av 2000-tallet, og det er vel kanskje en pluss å ta med seg.
22 – POLEN
Heller ikke Polen har får vane å overvære en finale på rekke og rad, nå i sin fjerde finale på rappen. Det skjedde sist i årene frem til 1999. 22. plassen er som for to år tilbake, og disse fire årene viser nå 14 – 23 – 8 – 22.
23 – ISRAEL
Etter to «greie» resultater, endte det helt i bunn for Israel. 23. plassen er blant landets aller dårligste resultater i en finale, og utlikner 2006-plasseringen. Har bare ved to anledninger vært lavere i en finale, i 1993 og 2004.
24 – UKRAINA
Gjorde som ved forrige årgang landet arrangerte finalen, endte enormt langt ned som vertsnasjon. Så langt ned som landet aldri har sett tidligere, og dermed ny bunn-notering. Forrige «rekord» var nemlig fra Kiev i 2005, hvor man endte på en 20. plass.
25 – TYSKLAND
Unngikk med ett poeng en fryktelig rekord i ESC-sammenheng med tre sisteplasser på rad. Har ikke vært over en 18. plass siden 2012, og nå bør det ringe noen musikalske bjeller i et land som faktisk har et av verdens største musikkindustrier.
26 – SPANIA
Spania har endt sist tidligere, men i forhold til antall land i finalen er dette landets verste resultat noensinne. Forrige bunnotering kom i 1999 med 23 land på startstreken, og de tre siste årene har vært i Tyskland-klassen med rekken 21 – 22 – 26.