Dagens bidrag: Estland

Tradisjonen tro skal vi her på escNorge også i år ta dere leser igjennom årets 43 bidrag. Gjennom denne serien skal vi passe på at dere blir litt bedre kjent med artisten(e), hvem som har skrevet bidraget og ikke minst litt om landet de representerer. Årets dagens bidrag går alfabetisk, og derfor er Estland dagens land.

ESTLAND
Hovedstad: Tallinn
Antall innbyggere: 1 311 800
Landets kringkaster: ERR
Debuterte i ESC: 1944
Beste plassering sålangt: 1. plass 2001 (Tanel Padar, Dave Benton & 2 XL – Everybody)
Dårligste plassering sålangt: 22. plass i semifinalen i 2008 (Gerli Padar – Partners In Crime)

Estland har oppnådd flere gode plasseringer i Eurovision siden de introduserte utvelgelsesmetoden Eesti Laul i 2009 etter å ha stått utenfor finalen de fem første årene etter at semifinalene ble introdusert. Musikkfestivalen Eesti Laul har som mål å vise frem estisk musikk på det beste og inkluderer mange ulike sjangré. Mange populære estiske artister i deltar i konkurransen og mye flott sang og musikk vises frem på estisk TV. Vinnerne av Eesti Laul har gjort det skarpt i ESC. For et lite land som Estland å være har de opptatt flere imponerende resultater de siste årene. Urban Symphony (2009) og Ott Lepland (2012) har oppnådd topp 6, mens Stig Rästa og Elina Born slo til med en 7. plass i fjorårets konkurranse. To andre år har de også kommet til finalen, men plassert seg lenger ned på listen. Bare i 2010 og 2013 har ikke Estland kvalifisert seg til finalen siden introduksjonen av Eesti Laul.

Årets Eesti Laul fungerte slik som de foregående årene. Tjue artister ble delt opp i to semifinaler der fem bidrag gikk videre fra hver semifinale. Den 5. mars sto superfinalen i Eesti Laul mellom Jüri Pootsmann, Laura og Cartoon feat. Kristel Aaslaid. Med 32 394 stemmer stakk Jüri Pootsmann av med seieren.

Låten Jüri synger i Eurovision Song Contest 2016 heter Play og er skrevet av fjorårets låtskriver og artist – Stig Rästa sammen med Vallo Kikas og Fred Krieger. Jüri har uttalt at det var vennene hans som presset ham til å kontakte Stig, for i utgangspunktet turte ikke han ikke det. De prøvde seg med et par låter før Play, men det var ikke før han fikk synge Play at godfølelsen kom.

Jüri Pootsmann ble født 1. juli 1994 og er fra Rapla 50 kilometer sør for Tallinn. Han har som så mange andre estere sunget mange år i kor, men det skulle ta noen år før han entret scenen som soloartist. Etter et utvekslingsår i Danmark meldte han seg i I 2015 på den estiske versjonen av Idol uten å fortelle noen i familien dette. Ikke før han kom inn i topp 10 fikk familien vite at han var påmeldt konkurransen. Jüri ble fort favoritt og gikk av med seieren den 31. mai 2015. Dette gav ham en platekontrakt med Universal og han vant til og med prisen for beste mannlige artist under Estonian Music Awards for 2015.

juri

                     Bilde: Jörgen Paabu (Eurovision.tv)

Låten Play er spesielt skrevet til Jüri og passer den dype bariton-aktige stemmen hans som hånd i hanske. Låten har en litt brass-aktig retrofølelse over seg og teksten til låten finner du her. Den karakteristiske dype stemmen har ikke alltid vært slik – faktisk måtte Jüri synge med jentene når han var yngre fordi stemmen hans var så lys! Av musikksjangré er han enda ikke helt klar på hvilken type musikk han kommer til å ende på. Han eksperimenterer både med moderne elektronisk musikk og retro-soul musikk som Play passer mer inn i. På fritiden liker han å gå tur i skog og mark og Jüri er som de fleste estere vant med å se på Eurovision-finalen og hadde faktisk planer om å dra til Stockholm selv om han ikke fikk billetten dit via Eesti Laul siden årets finale bare er en fergetur unna.

Jüri Pootsmann synger låten Play for Estland i den første semifinalen i årets Eurovision Song Contest. Vil han klare å komme seg til finalen? Hva mener du om Estlands bidrag i år? Kommenter gjerne under, eller under deres dom på vårt forum.

Del:
Relaterte artikler
Basel
Melodi Grand Prix
2024: Alle låtene
Intervjuer
2025: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2025
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien