Uforglemmelige artister, del 4; Eirikur Hauksson

EirikurDet er utrolig mange artister som har deltatt i ESC gjennom tidene. Enkelte av disse hører vi aldri noe mere til etter konkurransen, og det kan ofte være like greit. Andre har et eller annet man ikke greier å gi slipp på så lett; i alle fall er det slik for meg.

 

Det kan være ulike grunner til at en artist fanger min interesse, alt fra en kul opptreden til en sang som passer midt i musikksmaken min, men svært ofte spiller stemmen en avgjørende rolle. Enkelte stemmer treffer meg midt i hjertet, og her skal jeg ta for meg noen av de artistene som for meg har fått «et liv etter ESC». Flere av disse har etter hvert sneket seg inn blant mine absolutte favorittartister, og det er dem jeg vil presentere her.

 

Eirikur Hauksson representerte Island første gang de deltok i ESC; i Bergen i 1986 som en tredjedel av gruppa Icy med låten «Gleðibankinn». De endte på en 16.plass med 19 poeng. Året etter deltok han som medlem av gruppa Model i den islandske uttagningen med låten «Lífið er lag», men de ble slått av «Hægt og hljótt» med Halla Margrét, som i Brussel ble nummer 16 med 28 poeng.
 
Tre år senere, i 1991, representerte han Norge som en fjerdedel av gruppen Just 4 fun, sammen med Marianne Antonsen, Hanne Krogh og Jan Groth, med låten «Mrs.Thompson». Resultatet ble en skuffende 17.plass med kun 14 poeng.
 

eirikurliveI 2007 deltok han for Island igjen; denne gangen med rockelåten «Valentine Lost». Med 77 poeng i semifinalen endte han på 13.plass, noe som innebar at han ikke greide å kvalifisere seg til store finalen. Etter dette resultatet uttalte en skuffet Eirikur at han nå var ferdig med ESC for alltid.

Heldigvis gikk denne skuffelsen over, og allerede i 2009 var han tilbake; denne gangen som tekstforfatter til et av bidragene i den islandske uttagningen; «Undir regnbogann», som ble framført av Ingó. Dette gjør Eirikur til en av de mer erfarne ESC-artistene i Norden, ja i hele Europa, faktisk.

«Valentine Lost» ble opprinnelig skrevet og fremført på islandsk, og het da «Ég les i lofa Þinum». Denne fantastiske låten, som på islandsk hadde noe rent magisk over seg, spesielt i refrenget, ble altså «gjendiktet» på engelsk, med en tekst som er så pretensiøs at det går over alle grenser. «Rock and roll can heal your soul»…puhleeeeze!!!

Jeg synes det er aldeles absurd å oversette en tekst fra islandsk, som i mine ører er et intenst erotisk språk, til engelsk. Ikke at det er noe galt med engelsk i og for seg, men makan til tekst, da gitt!?!?

 Eirikur er en meget anerkjent metalvokalist i europeisk sammenheng, og han har hatt gjesteopptredener med mange kjente heavyband. I den konteksten opptrer han under navnet Eric Hawk.

Tidlig på 80-tallet var han med å starte heavymetalbandet Drysill på Island. De ga bare ut et album; «Welcome to the Show», som du kan høre en låt fra her, men bandet ble oppløst ikke lenge etter at albumet var kommet ut. Eirikur er nå frontmann i metalgruppen Artch. De er store innen sin sjanger i Europa, og dette er også musikk som jeg gjerne spiller. For tiden liker jeg «Titanic» best, men det meste er bra. Jeg gir dere også et lite liveklipp fra en konsert de hadde i Sarpsborg i fjor. Han er rett og slett knallgod!!

Eirikur2

Det er helt klart ikke alle låtene hans jeg liker like godt, men STEMMEN, særlig når han synger på islandsk, som her, gjør underlige ting med meg… Ser ham svært gjerne tilbake som deltager igjen, ved en senere anledning

 

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien