Liechtenstein eller andre nye i Oslo 2010?

Inden at det store ESC-cirkus løber af staben i Oslo næste år, ligger der mange forberedende opgaver og jobs – et av disse er blandt andet af få meldt landene til årets brag, og som vanligt er disse infomationer begyndt at komme, og ligeledes rygter om mulige deltagelser. Der har allerede været bekræftelser og udmeldelser posteret her på siderne, og mange flere vil løbende gøre artiklerne selskab.

Som overskriften henviser til, så er der ifølge et par udenlandske ESC-sider forlydender om, at Liechtenstein nu søger optagelse i EBU, og ligeledes ønsker at indgive tilmeldelse til Oslo 2010. Liechtenstein forsøgte allerede at blive en del af familien i 1976, men da man ikke havde en EBU registreret tv-station, måtte man opgive dette forsøg. 

Libanon er et andet land som før har forsøgt adgang, og det lykkedes også i 2005 – Libaneserne afholdt lokal udtagning, og valgte da Aline Lahoud med sangen «Quand tout s’enfuit«. Men politik kom desværre ind i billedet, da Libanon ved lov ikke må vise Israelske indslag på tv – dette gjorde at man i sidste øjeblik valgte at diskvalificerer Libanon, og som straf udelukkede dem for at kunne entrer igen før i 2009.

Man kan have sin egen holdning, om Libanon eventuelt bør være en del af familien med en sådanne lov, det er op til den enkelte – men med nævnte bidrag må jeg personligt sige, at det er en skam bidraget ikke kom til Kiev, for det er en smuk fremført sang, som uden tvivl ville være kommet højt! Om vi ser landet i Oslo er stadig uvist, de havde chancen i år, og vi kan kun konkluderer at man ikke benyttede den! 

Tunesien er et andet land som før har vist interesse, og de var da også på listen tilbage i 1977 – de var endda så langt, at man dengang skulle optræde som land nr. 4. Rygtet siger, at landet ikke ville optræde sammen med Israel, og derfor måtte trække sig ud af konkurrencen! For et par år siden var der en artikel på Esctoday, hvor man henviste til at regeringen ikke  ønsker at landet deltager i denne konkurrence, og at man derfor ikke skal forvente i en overskuelig fremtid, at se Tunesien på Eurovision-scenen. 

Den sidste udbryder fra det forhenværende Jugoslavien er Kosovo – de prøvede allerede at komme ind i årets slag, men da deres tv-station ikke var EBU-medlem, så blev man forhindret i dette. Om vi kommer til at se denne stat i Oslo næste år, vil kun tiden komme til at vise, men skulle det ske, så vil det tidligere Jugoslavien igen være «forenet» i denne familie.

Kigger man lidt på andre muligheder for deltagelser, så er der stadig lande udenfor familien, men som er medlemmer hos EBU. Af tidligere deltagere finder man:

 • Italien med 1 station registreret hos EBU (RAI)
 • Luxembourg ligeledes med 1 station (CLT – en del af RTL + 1 radio station))
 • Østrig med en station (ORF)
 • Monaco har 1 station registreret (TMC (+ 1 radio station))
 • Libanon med en station (TL)
 • Marokko også med en enkel staion (SNRT)
 • Tunesien med 2 stationer (2*RTTT)

Af lande som ikke har været en del endnu, men som har muligheden kan der nævnes:

 • Algeriet med hele 3 stationer registreret (TDS, ENRS & ENTV)
 • Egypten med 1 station (ERTU)
 • Jordan med en enkel station (JRTV)
 • Libyen ligeledes med en enkel station (LJB)
 • Vatikanet med en station (RV)

Hvordan gruppe-billedet bliver fra Oslo næste år er stadig uklart, men vi holder jer opdateret de næste mange måneder, hvis der skulle komme bekræftelser eller udmeldelser.

Kilder: Wikipedia.orgEsctime.comOikotimes.comEsctoday.comebu.ch

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien