Uforglemmelige artister, del 7; Páll Óskar

palloskar1Det er utrolig mange artister som har deltatt i ESC gjennom tidene. Enkelte av disse hører vi aldri noe mere til etter konkurransen, og det kan ofte være like greit. Andre har et eller annet man ikke greier å gi slipp på så lett; i alle fall er det slik for meg.

 

Det kan være ulike grunner til at en artist fanger min interesse, alt fra en kul opptreden til en sang som passer midt i musikksmaken min, men svært ofte spiller stemmen en avgjørende rolle. Enkelte stemmer treffer meg midt i hjertet, og her skal jeg ta for meg noen av de artistene som for meg har fått «et liv etter ESC». Flere av disse har etter hvert sneket seg inn blant mine absolutte favorittartister, og det er dem jeg vil presentere her.

Páll Óskar/Paul Oscar representerte Island i Dublin i 1997 med sangen «Minn hinsti dans» (Min siste dans), og endte på en skandaløs 20.plass med kun 18 poeng. For meg er dette det beste bidraget Island noen gang har send; ja, faktisk det beste NORDISKE bidraget noensinne!! I preview-videoen får vi en litt annen versjon; jeg er rett og slett ikke sikker på hvilken jeg foretrekker, siden begge er utsøkte! Men det er litt mer «trøkk» i live-versjonen, så må jeg velge blir det nok den.

Dette er imidlertid ikke den eneste gangen Páll Óskar har deltatt i ESC; han skrev den engelske teksten til «This is My Life» som Eurobandið/Euroband deltok med i Beograd i 2008.

 

pall_oskar_PPáll Óskar har gitt ut 9 album siden debuten i 1993. Fra de første fem albumene vil jeg trekke fram fire låter; «Sama hvar þú ert» (her i nyinnspilling til samlealbumet «Silfursafnið» som kom i 2008), madrigalen «Sjáumst aftur» (fransk fra 1500-tallet, originaltittel «Bon jour mon coeur».

Som med mye Páll Óskar gjør får vi også her en uventet (og lite tradisjonell) framføring), «Stanslaust stuð» (som har oppnådd kultstatus på Island; ALLE kan teksten og den spilles fortsatt på diskoteker og nattklubber) og «No one to love» (som jeg synes er utrolig vakker).

I løpet av sin karriere har Páll Óskar samarbeidet med flere andre artister på ulike prosjekter. Blant annet har han gitt ut to album i samarbeid med harpisten Monika Abendroth. Av alle de flotte sangene de spilte inn sammen er «Ó, hvílíkt frelsi» fra 2001 min absolutte favoritt.

I 2007 var han tilbake som soloartist, med albumet «Allt fyrir ástina» (Alt for kjærligheten). Dette er et album som jeg synes «renner over» av bra låter, så her sliter jeg med å velge en sang. Derfor tar jeg like godt tre… Tittelsporet «Allt fyrir ástina» er selvskreven, og det er også «Betra Líf«.

Den siste må bli «Þú komst við hjartað í mér«. Dette er en sang som også har blitt «allemannseie» på Island, og flere andre artister har spilt inn coverversjoner av den. De siste som har gjort det er Hjaltalín, et «up and coming» alternativt band/musikkollektiv som forøvrig spiller på John Dee i Oslo 3.september. Og så MÅ jeg bare ha med «International«, så da ble det visst fire…

I 2008 kom det foreløpig siste albumet hans, «Silfursafnið» (Søvlsamlingen), et samlealbum med ikke mindre enn 43 låter; der er det stappfullt av godbiter, der. Kan nesten ikke vente til jeg får slått lengilifieurovisionkloa i det…

Páll Óskar har de siste to årene vært programleder for den islandske utgaven av «Adresse»-programmene; «Alla leið» (Hele veien), og panelet der ga, som alle andre, full pott til Alexander i år.
Panelet består av Reynir Þór Reynisson (ESC fan), Guðrún Gunnarsdóttir (sanger, korist i ESC 2008) and Dr. Gunni (komponist for flere bidrag i den nasjonale uttagningen på Island de siste årene).Konklusjonen på årets «Alla leið» var at Reynir håpet at Portugal eller Albania skulle vinne emn trodde at Norge ville gjøre det. De to andre i panelet, og Páll Óskar selv, både håpet og trodde på norsk seier.pallpride

 

 Páll Óskar er en meget fremtredende homorettsaktivist på Island. Allerede som 16-åring sto han fram som homofil overfor familien sin, og helt siden da har kampen for homofiles rettigheter og  hans egen rett til å være den han er vært sentral i alt hans arbeid. Han er blant annet fast deltager og til dels medarrangør av den store Gay Pride-festivalen som går av stabelen hvert år i Reykjavik.

Hans NYDELIGE sang «Ég er eins og ég er» (Jeg er som jeg er) har blitt signatursangen for denne festivalen, og det forstår man jo godt når man forstår litt av teksten. Jeg er ikke fryktelig flink i islandsk enda, men jeg skal prøve å oversette litt av begynnelsen på sangen:

«Jeg er som jeg er, hvordan kan jeg være noe annet?
Hva ville jeg vært dersom det som er meg var forbannet og forbudt?
Skal det være min sjebne; å skjule meg og være blyg/usynlig,
var det slik livet mitt var tenkt da jeg kom til verden?
Jeg ville ha et forferdelig liv hvis jeg ikke kan si:
«Jeg er som jeg er!»

 

 Som en del av dette arbeidet opptrer han innimellom også i drag. Island er et relativt åpent og frisinnet land, noe man kunne se på tv-sendingen fra valget i 1991. Pauseunderholdningen i dette programmet var det Páll Óskar og hans to venner Maríus og Glóbó som sto for, med Páll Óskar som Dionne Warwick. Dette var første gang islandske tv-seere ble presentert for et skikkelig dragshow.

paul_oscar_turkis

Siden han bidro med tekst til det islandske bidraget i 2008, og dessuten jobber med previewshowet sitt, er det kanskje ikke helt utenkelig at han kan tenkes å delta igjen selv?

Det må i alle fall være lov til å håpe…

 

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien