Eurovision Memory Lane, Sentrum Scene 24.10.09

GP_Jostein_PedersenFor femte året på rad arrangeres Eurovision Memory Lane, og i år er det Sentrum Scene i Oslo som har fått den store æren. Tidligere år har arrangementet gått av stabelen i forbindelse med «Skeive dager» i Oslo (2005-2008) eller som i fjor da det fant sted i Stavanger i forbindelse med tiårsjubileumet til «Stavanger på Skeivå». I år er det altså flyttet tilbake til Oslo, og innendørs på Sentrum Scene, noe som sikkert er lurt tatt i betraktning været i Oslo i oktober!

Som alltid er det Jostein Pedersen som er «sjefen» for showet; han er både konfransier, artist og DJ på diskoteket etter selve konserten. I år som alle tidligere år er det en imponerende line-up han kan presentere;

Tor Endresen, Hanne Krogh, Chiara (Malta), Jan Johansen (Sverige), Maria Haukås Storeng, Jannicke Abrahamsen, Åse Kleveland, Knut Anders Sørum, Show Off, Oslo Fagottkor og Kai Thomas Larsen (deltager i Parodi Grand Prix 2009).

I tillegg til alle disse er vi som alltid lovet en KJEMPEOVERRASKELSE; Årets go’bit beskrives som «en av våre mest elskede artister med klippekort på hitlister og i GP i en kvinnsalder». Så her er det bare å glede seg; se nederst i artikkelen for info om billetter.

Under følger en «liten» presentasjon av artistenes historie i både nasjonale og internasjonale finaler.

Av artistene som skal stå på scenen denne kvelden er det utvilsomt Tor Endresen som har flest nasjonale/internasjonale deltagelser bak seg; han har vært med i Melodi Grand Prix hele 11 ganger, og 1 gang har han representert Norge i Eurovision Song Contest. Han debuterte i 1987 med «Hemmelig drøm«, som endte nest sist. Året etter var han tilbake med «Lengt«, en duett han framførte sammen med Iselin Alme til en 4.plass.

I 1989 kapret han andreplassen i MGP med bidraget «Til det gryr av dag«, kun slått av «Venners nærhet» med Britt Synnøve Johansen. I 1990 måtte han se seg slått av både Ketil Stokkan med «Brandenburger Tor» og Jahn Teigens «Smil», men kapret en hederlig 3.plass med «Café Le Swing«.

tor

Etter dette hoppet han over et år, men var tilbake i 1992, da han atter en gang gikk nesten til topps med knallåten «Radio Luxembourg«. Dette året var det Merethe Trøan med «Visjoner» som vant, og vi vet jo alle hvor bra det gikk… Hans neste bidrag (1993) het «Hva«, og med Rolf Løvland som opphavsmann var det nok mange som hadde store forventninger til dette bidraget.

Igjen måtte Tor imidlertid se seg slått, denne gangen av Silje Viges «Alle mine tankar» og Stein Hauge og Kim Fairchild med «Foruten vind». På dette tidspunktet var det nok mange som tenkte at «Nå MÅ det da snart være Tors tur!?!» Og i 1994 så det ut til å kunne gå veien, men også dette året ble han for liten; han kom på 2.plass med «Alladin» bak «Duett» med Bettan og Jan Werner. Etter dette tok Tor seg en liten pause fra Grand Prix-sirkuset, men i 1997 var han tilbake. Og denne gangen var han HELT bestemt på at NÅ var det hans tur!!

Og han fikk rett; han gikk helt til topps i Melodi Grand Prix med «San Francisco«, som så gikk rett til bunns i Eurovision Song Contest; desidert sisteplass med 0 poeng…

I 1999 hadde han rystet av seg skuffelsen etter sisteplassen, og han stilte for første gang med en sang på engelsk; «Lover«, som endte på tredjeplass, slått av Stig van Eijk med «Living My Life Without You» og Midnight Sons med «Stay». I 2005 stilte Tor opp sammen med Are Selheim i duoen Seppo med sangen «Can You Hear Me«. Det ble ingen stor suksess da de ble slått ut i første avstemningsrunde. Som alle vel husker var det WigWam som vant dette året med «In My Dreams». Foreløpig siste forsøk for Tor kom i 2006 da han også ble slått ut i første avstemningesrunde med sangen «Dreaming of a New Tomorrow«. Norges representant dette året var Christine Guldbrandsen med «Alvedansen».

hanneHanne Krogh har representert Norge i Eurovision Song Contest hele TRE ganger; og det til tross for at hun kun har deltatt i Melodi Grand Prix kun TO ganger…les videre og finn ut hvordan det er mulig!! Hanne debuterte i Melodi Grand Prix allerede i 1971 med sangen «Lykken er«. Da var hun bare 15 år, og i den internasjonale konkurransen endte hun på 17. plass med 65 poeng.

Neste gang hun deltok i MGP var det som halvparten av duoen Bobbysocks, og vi vet jo alle hvordan DET gikk; sammen med Elisabeth Andreassen vant hun både Melodi Grand Prix og Eurovision Song Contest med sangen «La det swinge«. I 1991, 20 år etter sin første deltagelse i ESC, ble Hanne, sammen med Eiríkur Hauksson, Marianne Antonsen og Jan Groth, invitert av NRK til å representere Norge i Eurovision Song Contest med låten «Mrs. Thompson«.

Det ble ingen reprise på seieren fra 1985; de fikk i stedet samme plassering som Hanne oppnådde i 1971, en 17. plass, denne gangen med kun 14 poeng.

chiaraChiara er Maltas store Eurovision-dronning; hun har deltatt i «Malta Song for Europe» tre ganger, og hun har vunnet hver gang. I Eurovision Song Contest har hun derimot hatt varierende resultater. Hun debuterte i 1998 med den utsøkt vakre balladen «The One That I Love» som endte på tredjeplass, slått av Israels Dana International og Storbritannias Imaani. Dette året var det en poengdifferanse på kun 7 (!!!) poeng mellom 1. og 3. plassen.

I 2005 var det klart for neste bidrag fra Chiara, og nok en gang kom hun med en stemningsfull ballade; «Angel«. Mange mente den minnet i overkant mye om Jennifer Rush’ «The Power of Love», men dette var ingen hindring for suksess i Eurovision Song Contest; denne gangen endte hun på 2.plass, kun slått av Helena Paparizou for Hellas med «My Number One». Etter 3. plass i 1998 og 2. plass i 2005 var det knyttet store forventninger til hennes deltagelse i «Malta Song For Europe 2009». «Alle» gikk ut fra at hun ville stille med nok en kraftig ballade, og «alle» gikk ut fra at hun ville vinne.

Og Chiara skuffet ikke. Årets bidrag het «What If We«, og det maltesiske folket håpet selvfølgelig at NÅ, ENDELIG skulle deres egen Chiara ta seieren hjem. Slik gikk det imidlertid ikke. Hun kom på 6. plass i sin semifinale, og endte på en utrolig skuffende 22. plass i selve finalen.

janFra Sverige kommer (halvt norske) Jan Johansen. Han er også en dreven Melodifestival- og Eurovision Song Contest-deltager. Han har fire deltagelser i MF bak seg, hvorav en seier. I tillegg har han deltatt som opphavsmann i Norge en gang. Hans første deltagelse fant sted i 1995, da han vant Melodifestivalen med sangen «Se på mig«. I Eurovision Song Contest endte han på 3. plass, kun slått av Secret Garden og Spanias Anabel Conde.

Tidlig på 2000-tallet dukket han opp igjen; i 2001 fremførte han «Ingemannsland» i Melodifestivalen, samtidig som han bidro som komponist og tekstforfatter til låten «Looking for Love», fremført av Rasmus Høgset i Melodi Grand Prix. I Melodifestivalen endte han på 4. plass, og i MGP kom bidraget hans på 6. plass. Året etter kom han på 7. plass i finalen i MF med bidraget «Siste Andetaget«.

I 2003 deltok han med duetten «Let Your Spirit Fly» sammen med Pernilla Wahlgren. De kom på 2. plass, bak Fame med «Give Me Your Love». Det var Jans foreløpig siste forsøk i Melodifestivalen, men det er flere entusiaster som gjerne ser at han prøver seg igjen.

seÅse Kleveland har kanskje ikke den lengste listen over MGP-deltagelser, men med sin ene deltagelse er hun en artist som har gjort stort inntrykk på seerne, både i Norge og resten av Europa. Hun sang Norge til en tredjeplass i 1966 med Arne Bendiksens «Intet er nytt under solen«. I den norske finalen dette året var det fem bidrag som konkurrerte om æren å få representere Norge. Det litt spesielle var imidlertid at hver sang ble fremført to ganger, av to forskjellige artister. «Intet er nytt under solen» ble fremført av både Åse og Grynet Molvig, og den hørtes nesten ut som to vidt forskjellige sanger i de to versjonene.

I tillegg til låten hun vant med, sang Åse også sangen «Gi meg fri» i Melodi Grand Prix dette året; den endte på 2. plass. I tillegg til sin deltagelse som artist i 1966 var Åse Kleveland også programleder for Eurovision Song Contest i Bergen i 1986. Det er nok denne opptredenen hun er blitt best kjent for utenfor Norges grenser; Hun er en av de programlederne som ofte trekkes fram blant ESC-fansen på nettsider rundt omkring når det diskuteres hvilke programledere man synes har gjort en god innsats. Verdig og elegant er ord som ofte trekkes fram, og det har hun vel vært helt siden hun som 17-åring sang om den gamle mannen som hadde levd lenge…

knutandersKnut Anders Sørum er en stor stemme fra Toten. Han vant Melodi Grand Prix i 2004, og ble med det Norges representant i Eurovision Song Contest i Istanbul. Han fremførte låten «High«, som var skrevet og komponert av tre svensker (Thomas Thörnholm, Lars Andersson og Dan Attlerud). Låten hadde tidligere blitt sendt inn til Melodifestivalen, men kom ikke med der. Det gikk ikke akkurat så veldig bra i den internasjonale finalen; Knut Anders og «High» endte på siste plass med kun 3 poeng, og de kom fra Sverige.

kaithomasKai Thomas Larsen er en relativt ny «up and coming» norsk artist. Han kom på 2. plass i TVNorges jakt på den som skulle spille Danny i musicalen Grease, han vant tittelen som Mr.Gay Norway i 2008 og han har deltatt i Parodi Grand Prix 2009, hvor han endte på en 8. plass med sin sang «Jævla Rasshøl«, skrevet til melodien fra «Tango/Tango«, Petra Nielsens bidrag i Melodifestivalen 2004. I tillegg til dette har han skrevet sangen «Be Proud (30-sekunders sample)» sammen med Are Sigvaldsen; denne sangen er den offisielle sangen for Mr.Gay Europe 2009 som ble arrangert i Oslo i august.

oslo_fagottkorOslo Fagottkor er et kor bestående av 30 syngende homser. Koret ble startet i 2004, og sommeren 2009 ble de kåret til verdensmestre i homokor. De presenterer seg selv som Norges lekreste homsekor, blottet for selvhøytidelighet, men spekket med humør, musikalsk kvalitet og sceneglede.

Repertoaret beskriver de som «fra seriøs klassisk musikk til hysteriske nytolkninger av popmusikk». Når det gjelder gode gamle Grand Prix-perler har jeg funnet «hysteriske nytolkninger» av «Ding a Dong» (fremført av noen av medlemmene), «Alle mine tankar» og «Lenge leve livet» (i et arrangement av og med Ingrid Bjørnov, kombinert med «Eternally» fra «Which witch»). Dette er kvalitetsunderholdning til å bli glad av!!

showoffShow Off er en kvartett unge menn, bestående av Eivind Dundas Andresen, André Ernst Grønås, Åsmund Gjønnes Tvedten og Ståle Tørring, som sommeren 2009 har laget sommershow sammen på Chat Noir i Oslo. Det er ikke første gang de står på scenen sammen; de har spilt sommerrevy sammen i to år tidligere. I

år har de fått hjelp av Bjarte Hjelmeland til å løfte forestillingen sin ytterligere ett hakk opp. Showet deres er satt sammen av smakebiter fra bortimot 50 musikaler, og jeg er veldig spent på hva vi får presentert fra disse gutta på Sentrum Scene. Her kan dere se en 10 minutters sammenklippet snutt fra et av showene deres.

Dette er de artistene som er bekreftet så langt, men en liten sangfugl har kvitret i mitt øre at det slett ikke er sikkert at det stopper her… Og straks jeg eventuelt får vite noe mer, så skal jeg sørge for at dere alle skal få høre om det også!!

For de som nå har skjønt at dette showet er et must for enhver Melodi Grand Prix- og Eurovision Song Contest-entusiast; skynd dere og kjøp billetter på; http://www.rockefeller.no/sc241009.html


HÅPER VI SES!!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien